Hét év után hangot váltott a világ leghosszabb zenei műve Németországban

Szerző: Galavits Patrik
2020.09.06. 12:22

De messze még a vége: ha minden jól megy, 2640-ig lehet hallgatni a művet Halberstadtban.

Hét év után hangot váltott a világ leghosszabb zenei műve Németországban
Az amerikai avantgárd zeneszersző, John Cage nem aprózta el: 639 év hosszúságú művet komponált a '80-as években ORGAN2/ASLSP címmel

– ebből utóbbi rövidítés az angol As slow as possible, vagyis az „Olyan lassú, amennyire csak lehetséges” beszédes címet jelöli.

Cage 79 éves korában, 1992-ben hunyt el, így már nem érte meg, hogy a németországi Halberstadt Szent Burkhardról elnevezett templomában 2001-ben elkezdjék játszani az ASLSP-t. A mű persze tényleg nem szokványos:

habár már 19 éve játsszák egy külön ehhez készített orgonán, ebből 18 hónap szünettel, hang nélkül telt – írja a BBC.
 

Utoljára 2013-ban váltott hangot, tehát hét évet kellett várni a következő ilyen eseményre. Ahogy a lenti videóból kiderül, nem is fért be minden érdeklődő a templomba, voltak, akik kivetítőn követték az alkalmat, amelyen egyébként  a hangváltást is nehezen lehet észrevenni.

A Deutschlandfunknak nyilatkozva Uwe Friedrich zenekritikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a mű évszázadokán tervezett 2640-ig történő lejátszásához közösségi összefogás kell.

„Fenn kell tartani az épületet, amelyben helyet kapott egy kis múzeum és egy Cage-központ is. Ez szervez zenei kurzusokat, nemzetközi híre is van és sok követője, szóval nagyon lelkesek az ott dolgozók. Ez azonban pénzbe kerül, ezért mindenki azt reméli, lesznek külső támogatások” – mondta a kritikus.

Az ASLSP egyébként hamarosan szinte pörgőssé válik: a következő hangváltásra ugyanis csak 2022 február 5-ig kell várni.

NYITÓKÉP: A Szent Burkhard-templom Halberstadtban FOTÓ: Mazbln / Wikimedia

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek