+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. szeptember 6. vasárnap, 12:22
De messze még a vége: ha minden jól megy, 2640-ig lehet hallgatni a művet Halberstadtban.
Az amerikai avantgárd zeneszersző, John Cage nem aprózta el: 639 év hosszúságú művet komponált a '80-as években ORGAN2/ASLSP címmel

 

– ebből utóbbi rövidítés az angol As slow as possible, vagyis az „Olyan lassú, amennyire csak lehetséges” beszédes címet jelöli.

 

Cage 79 éves korában, 1992-ben hunyt el, így már nem érte meg, hogy a németországi Halberstadt Szent Burkhardról elnevezett templomában 2001-ben elkezdjék játszani az ASLSP-t. A mű persze tényleg nem szokványos:

 

habár már 19 éve játsszák egy külön ehhez készített orgonán, ebből 18 hónap szünettel, hang nélkül telt – írja a BBC.
 

Utoljára 2013-ban váltott hangot, tehát hét évet kellett várni a következő ilyen eseményre. Ahogy a lenti videóból kiderül, nem is fért be minden érdeklődő a templomba, voltak, akik kivetítőn követték az alkalmat, amelyen egyébként  a hangváltást is nehezen lehet észrevenni.

 

 

A Deutschlandfunknak nyilatkozva Uwe Friedrich zenekritikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a mű évszázadokán tervezett 2640-ig történő lejátszásához közösségi összefogás kell.

 

„Fenn kell tartani az épületet, amelyben helyet kapott egy kis múzeum és egy Cage-központ is. Ez szervez zenei kurzusokat, nemzetközi híre is van és sok követője, szóval nagyon lelkesek az ott dolgozók. Ez azonban pénzbe kerül, ezért mindenki azt reméli, lesznek külső támogatások” – mondta a kritikus.

 

Az ASLSP egyébként hamarosan szinte pörgőssé válik: a következő hangváltásra ugyanis csak 2022 február 5-ig kell várni.

 

NYITÓKÉP: A Szent Burkhard-templom Halberstadtban FOTÓ: Mazbln / Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Tomislav Tomašević az exit poll szerint több, mint 48 százalékot kapott. Ez nem a végeredmény.

A CDU és több német város viszont az izraeli zászló kihelyezésével fejezte ki szolidaritását Izraellel.

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás