+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. szeptember 6. vasárnap, 09:36
A litván külügyminiszter szerint az EU tétlensége aláaknázza a közösség külpolitikájának hitelességét, és „konkrét segítség” nyújtását sürgette Belarusznak. A balti államok nem vártak az EU-ra, és maguk büntetik már Lukasenkát és rezsimjét.

Szombaton mi is írtunk arról, hogy az augusztus 9-i – Aljakszandr Lukasenka regnáló elnök által elcsalt – belarusz választások után Litvániába menekülő ellenzéki vezető, Szvjatlana Tihanovszkaja először kért külső szereplőt arra, hogy avatkozzon be Belaruszban.

 

Tihanovszkaja felszólította az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát, hogy rendkívüli ülésen tűzze napirendre a belarusz helyzetet, valamint

 

szankciókat szorgalmaz, olyan személyek ellen, akik „elkötelezték magukat a választási csalások és az emberiségellenes bűncselekmények mellett”,

 

emellett ENSZ-megfigyelőket is szeretne az országban látni, akik dokumentálhatnák az országban történteket. A tüntetőkkel szembeni sokszor brutális hatósági fellépés egyébként már így is ismert.

 

Újabb üzenet Litvániából

 

Bár az EU hivatalosan sem ismeri el a belarusz választások eredményét és személyi szankciókat is bevezetett a rendőrség erőszakos fellépése miatt, illetve a civil szektor megerősítése és a koronavírus elleni védekezés érdekében több mint 50 millió euróval segíti az országot, a Tihanovszkajának védelmet nyújtó Litvánia külügyminisztere szerint a közösség eddig vajmi keveset tett.

 

„Néha túl lassan reagálunk, a cselekvésünk pedig megosztott, és nincs hatása sem a társadalomra, sem a hatalmon lévőkre.

 

Ha nem tartjuk magunkat a kötelezettségeinkhez, azzal a saját alapjainkat romboljuk” – figyelmeztetett Linas Linkevičius litván külügyminiszter a Financial Times-nak adott interjújában.

 

Linas Linkevičius litván külügyminiszter / FOTÓ: EU2017EE Estonian Presidency

 

Hozzátette: hiba lenne, ha az EU hagyná, hogy a belarusz emberek magukra hagyva éreznék magukat a jelenlegi helyzetben, és nem ellensúlyozná az orosz nyomást.

 

Linkevičius szerint továbbá az EU a balti államok példáját követve sokkal szigorúbb szankciókkal léphetett volna fel Lukasenka és 29 más belarusz vezető ellen.

 

Észtország, Lettország és Litvánia utazási utazási korlátozásokat vezettek be az általuk a választás elcsalásában és a rendőri erőszak levezénylésében résztvevőnek tartott személyek ellen.

 

 Az EU határozottabb fellépése talán segíthetne a jelenlegi patthelyzeten: miközben Belaruszban továbbra is tüntetéseken követelik Lunkasenka távozását, aki egyelőre ragaszkodik az erős vezető imidzséhez, addig a hatóságok nemcsak a tüntetők ellen lépnek fel: a Lukasenkával és rezsimjével kapcsolatban többször kritikusan megszólaló belarusz érseket a héten nem engedték vissza lengyelországi útja után az országba, ezzel szinte egyidőben pedig új ellenzéki párt is alakult Maria Kolesnikova vezetésével.

 

NYITÓKÉP: Franak Viačorka / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szerdán tárgyalnak a tartományi miniszterelnökök Angela Merkellel további szigorításokról. Markus Söder bajor kormányfő a tavaszihoz hasonló teljes leállást szeretne legalább novemberben.

Elmérgesedett a viszony a török államfő és Franciaország között, az ügy hátterében a Charlie Hebdo Mohamed-karikatúrái és az ezek miatt lefejezett tanár esete áll. A francia szatirikus lap megint lépett egy merészet.

A TUI már építi át ennek megfelelően a portugáliai és Kanári-szigeteki hoteljeit.

Kedden három fontos magyar közéleti személyiség koronavírus-tesztje is pozitív lett. Van, aki már a tüntetek kezelésekor otthoni karanténba vonult, és van, aki örül, hogy nincs tüdőgyulladása.

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás