+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Karóczkai Balázs
2020. szeptember 5. szombat, 18:33
A képmutatás netovábbja az, amit az NFL művel: míg korábban tiltották, hogy a játékosok tiltakozásképpen letérdeljenek, most már büszkén ad teret nekik, hogy a rendőri brutalitásról és az afroamerikaiak elnyomásáról beszéljenek, mivel rájött, hogy most a történelem jó oldalán ez a hozzáállás szerepel. Értsd: ez hoz profitot.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Még bizonyára azok is hallottak Colin Kaepernickről, a 49ers korábbi irányítójáról, akik nem követik az NFL-t. Kaepernick azzal került a hírekbe – sportolói teljesítményén kívül –, hogy a 2016-os előszezon első két meccsén nem állt fel az amerikai himnuszra, hanem végigülte azt. Az első két hétben a kutya se foglalkozott vele, de az utolsó héten már többen is felfigyeltek arra, hogy immáron térdel a himnusz alatt.

 

Ekkor nemcsak a ligában, hanem az egész amerikai társadalomban elindult egy elég alacsony színvonalú vita arról, hogy ez tiszteletlenség-e a zászlóval szemben vagy sem. Sokan úgy vélték, hogy ezzel Kaepernick szemen köpi az amerikai katonákat és a szintén magas tiszteletnek örvendő rendőröket, miközben

 

azért nem állt fel a himnuszra, mert úgy gondolta, hogy addig nincs mire büszkének lenni, amíg a rendőri brutalitás miatt indokolatlanul sok afroamerikai férfi veszti életét.

 

Persze sokan kiálltak mellette, és azt mondták, hogy teljesen igaza van. Sok játékos csatlakozott hozzá, ami persze nagyon éles reakciót váltott ki a büszke hazafiakban, akik szerint a térdeléssel a játékosok a zászlót és a mögötte lévő jelentést gyalázzák: a háborúban elesett katonáktól kezdve az amerikai történelmen át egyszerűen mindent és mindenkit, ami amerikai.

 

Az NFL-nek ez elég sok negatív publicitást hozott, a közvélemény nem igazán szerette a térdelő játékosokat, ezért sok csapat – amiatt, hogy a sajtó róluk ne cikkezzen – volt, hogy ki se ment az öltözőből a himnuszra, vagy egy alternatív megoldáshoz folyamodott: a Green Bay Packers játékosai és edzői például összekaroltak a himnusz alatt. Az NFL pedig megtalálta a tökéletes megoldást: ha valaki az oldalvonal mellett áll himnusz közben, annak egyszerűen tilos térdelnie.

 

Persze, hogy Donald Trump sem tudott csendben maradni

 

De nemcsak a liga és a sportág rajongói szólaltak fel az eseményeket illetően, hanem maga az elnök, Donald Trump is reagált a szinte politikai közlönyként használt Twitterén, ahol többek között azt írta, hogy szégyen, amit a sportolók művelnek, és szerinte meg se tudják fogalmazni azt, hogy miért tüntetnek. Egy másik tweetben arról értekezett, hogy

 

az NFL-ben játszó játékosok megfogták az isten lábát és dollármilliókat keresnek, nem kellene ilyeneken aggódniuk, hanem tenniük a dolgukat, vagy keressenek másik munkát.

 

Később egy alabamai gyűlésén pedig már arról beszélt a gyűlésen részt vevő Trump-rajongóknak, hogy milyen jó lenne, ha az NFL tulajdonosok egyszerűen csak kirúgnák a térdelő játékosokat. „Milyen jó lenne látni az NFL tulajdonosok közül egyet, aki azt mondaná az edzőnek, hogy »hozd le azt a faszt a pályáról, mert ki van rúgva!«”

 

Kaepernick amúgy egy elég átlagos szezont futott abban az évben a csapatával, de még így is kezdő kaliberű játékosnak számított. Azonban az új edző már nem szerette volna őt a csapatnál – ami annyiból érthető, hogy a játékstílusa nem teljesen illeszkedett volna a Kyle Shanahan-féle támadósorral – de így se kellett azon aggódnia, hogy munka nélkül marad 2017-re, mert az akkor 29 éves irányító karrierjében még bőven volt pár jó év. Futni még mindig jól tudott, és ugyan a passzainak a pontosságán még lehetett volna javítani, de még mindig ágyúból volt a karja, amivel könnyen dobta el 40-50 yard messzire a labdákat.

 

Azonban nagy meglepetésre nem kellett senkinek, miközben nála sokkal rosszabb játékosok kapták meg a kezdő pozíciót a ligában, amivel nem tudtak élni. Kaepernick végül beperelte az egész NFL-t, mert szerinte összejátszottak ellene, és a csapatok a politikai aktivizmusa miatt nem hajlandóak leigazolni. Végül a polgári per egy megegyezéssel ért véget, de pontosan nem tudjuk, hogy miben is állapodtak meg a felek: az NFL vélhetően kifizetett egy valag pénzt, csak hogy maga mögött hagyja a pereskedés kapcsán megírt rossz PR-értékű cikkeket.

 

Ha pénzt hoz a konyhára, már fontosak a társadalmi ügyek

 

Ez a viszonylag hosszú felvezető azért kellett, hogy itt rátérjek a lényegre, amit már Ésik Sándor egyszer megírt az Azonnalin:

 

a nagy cégek csak akkor állnak be egy ügy mellé, ha abból profitálnak.

 

Ugyan Ésik a George Floyd utáni tüntetések kapcsán írt erről, de a sportmárkák már korábban elkezdték erről lehúzni a bőrt: azután, hogy a Nike először felbontotta a szponzori szerződését Kaepernickkel, pár évvel később már az ő arcával indította el a „hinni valamiben, még akkor is, ha ezzel feláldozol mindent” kampányt.

 

Mivel a Nike már akkor lemérte, hogy egy ilyen kampány és Kaepernick személye már nem árt a cég „értékeinek” (értsd: a profitnak), és majd mindenki milyen pozitív és előremutató cégnek látja majd a pipás céget.

 

De nem csak a Nike hipokrata ebben a történetben, hanem az NFL is: Roger Goodell, az NFL komisszárja ugyanis egy interjúban arról beszélt a múlt héten, hogy „bárcsak korábban meghallottuk volna Kaep szavait”. Négy év telt el, pereskedtek is, több játékos állt ki Kaepernick mellett, sőt, csatlakoztak is hozzá a térdelésben, de akkor ez nem volt elég hangos az NFL vezetőjének. Sőt, még eleinte pénzbírságokat is ki akartak szabni a térdelő játékosokra, azonban végül erről letettek, mondván egyszerűbb, ha szimplán megtiltjuk a térdelést.

 

Azóta nagyot fordult a világ,

 

Goodell pedig most már büszkén ad teret a játékosoknak, hogy a rendőri brutalitásról és az afroamerikaiak elnyomásáról beszéljenek, mivel rájött, hogy most a történelem jó oldalán ez a hozzáállás szerepel.

 

(Értsd: a profithoz ez járul hozzá.)

 

De ugyanígy járt el az NBA, sőt, ők még eggyel magasabb szintre is emelték az egészet: a június végén folytatódó szezonban már a pályára is felírták a Black Lives Matter kifejezést, ahogyan a játékosok is választhattak, hogy mit írjanak a mezükre a nevük helyett: megjelentek a Justice, Equality, No more, BLM szavak a mezeken, de ez is csak azért, mert a játékosoknak ez fontos, a szurkolókat pedig már nem akasztja ki. Másképpen pedig nem lett volna folytatható a szezon, mivel sok játékos jelezte, hogy most nem a kosárlabdával, hanem a társadalmi ügyekkel kéne foglalkozni, így ők inkább kimaradnának az NBA buborékjából.

 

Múlt héten a Milwaukee Bucks játékosai sztrájkoltak, miután egy rendőr hét lövést adott le egy már földön fekvő fekete férfiba. Mi volt az NBA válasza? Hivatalos közleményt adtak ki, hogy elhalasztják az adott napi mérkőzéseket. Ez egy teljesen korrekt válasz is lehetne egy ilyen szituációra, csak az a baj, hogy ezzel az NBA teljesen átformálta a narratívát: nem a játékosok álltak ki egy társadalmi ügy mellett, hanem a liga. A liga pedig csak azért, hogy ne okozzon botrányt az, hogy más csapatok játékosai is jelezték, hogy ők is sztrájkolnának.

 

Ezért úgy döntöttek, hogy a liga „döntött” így, miközben a liga vezetését vélhetően pont nem érdeklik az ilyen „pitiáner” ügyek, hiszen akkor már korábban is felemelték volna a hangjukat.

 

Számukra inkább az volt a fontos, hogy ne teremtsen precedenst, hogy itt majd mindenki így-úgy sztrájkolhat, miközben nem pattog a labda.

 

A mérkőzések elhalasztásával meg kiderült, hogy végül egy sztárjátékosnak, Kyrie Irwingnek volt igaza, aki amiatt nem vonult be a floridai buborékba, ahol most kvázi az egész NBA él elszeparáltan a világtól, mert szerinte a mérkőzések csak elvennék a figyelmet a fontos társadalmi ügyekről. És igaza is van, hiszen az NBA-nek eleve ez is volt a célja, mivel abból nincs pénz, hogy a szezon félbemarad, és a sztárjátékosok tüntetni mennek ahelyett, hogy kosaraznának. Az meg nekik csak egy kompromisszum volt, hogy felfestik a Black Lives Matter mondatot a tornaterem padlójára, meg ráírják mindenhova, ahova csak lehet, mivel így a legtöbb sztárjátékos végül belement a szezon folytatásába.

 

Most, amikor az egész világ George Floydról és a szisztematikus rasszizmusról beszél, és fél Amerika lángokban áll, már az NFL is rájött, hogy talán tényleg kezdeni kellene valamit ezzel az üggyel, netán még támogatni is a játékosokat abban, hogy olyan ügyekre hívják fel a figyelmet, amiket fontosnak tartanak, és ez még akár a társadalmat is jobbá teheti. Csak kár, hogy nem amiatt, mert úgy gondolják, hogy ez tényleg egy hatalmas, megoldandó probléma, hanem mert már nem a zászlóbuzi, „ki kéne rúgni az összes ilyet” hangok vannak többségben.

 

És hogy miért vagyok én biztos abban, hogy az NFL csak az értékei (értsd: a profit) miatt csinálja ezt? Ne feledjük:

 

arról a ligáról beszélünk, amely pénzbírsággal büntette a játékosait, ha valaki nem a liga által engedélyezett kiegészítővel próbálta felhívni a figyelmet a mellrákra, vagy nem arra akarta felhívni a figyelmet, amire a liga felszólította őket.

 

De most már végre Goodell is érti, hogy a profit, akarom mondani az NFL értékei jóval fontosabbak.

 

Ezt a cikket és mást is már korábban megkapták a postaládájukba azok, akik feliratkoztak a Reggeli feketére, az Azonnali hírlevelére. Iratkozz fel te is! Ha Karóczkai Balázstól olvasnál még, ide kattints!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Miután az AstraZeneca a szerződésben vállalt vakcinamennyiségnek csak a harmadát tudta leszállítani az EU felé, úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság jogi úton kötelezné a gyógyszergyátó céget a szerződésben vállalt vakcinamennyiség leszállítására.

Újlipótváros vendéglátósai közül van, aki már az órákat számolja a terasznyitásig, és nem győzi kivárni, hogy megérkezzenek az első vendégek. Fotóriport!

Nem lesz helye Magyarországon „az orosz kémbanknak”, és leállítják Paks2-t – mondta a Momentum elnöke. Az itthoni szabad politizálásért is kiálltak Fekete-Győrék, majd szabadon összegraffitizték a Külügyminisztérium bejáratát.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás