Telex néven indítanak új hírportált a távozó indexesek

Szerző: Varsányi Bence
2020.09.04. 16:29

Támogatói kampányt indítanak a távozó indexesek, új híroldaluk neve Telex. Az Azonnali utolérte Jenei Miklóst, az Index volt újságíróját, aki elmondta: olyan nevet kerestek, ami a gyorsaságra és a kapcsolatra utal. Nem titkolt céljuk az előfizetéses rendszer bevezetése, és 40-50 fős szerkesztőséget terveznek építeni.

Telex néven indítanak új hírportált a távozó indexesek

Miután az Index szerkesztőségének szinte egésze kollektíven felmondott július 24-én, a távozó munkatársak Telex névvel indítanak új portált.

A távozó indexek bejelentése szerint a Telex-szel

a régi Index nagy, sokszínű, független hírportáljának hagyományát kívánják folytatni.

A Telex a volt indexesek szerint sem ellenzéki, sem kormánypárti portál nem akar lenni, pártatlanul és kritikusan tájékoztatná a magyar társadalmat a belföldi és a külföldi történésekről is. Ahogy péntek délutáni bejelentették: közösségi támogatáshoz folyamodnak. A bejelentés után 40 perccel 

támogatói oldaluk számlálója szerint már több mint 3 800-an támogatták őket pénzzel, a számláló pedig percenként nagyjából százasával pörög.

A támogatásra honlapjuk szerint a felmondott újságírók nagy száma miatt van szükség, mivel szerintük ahhoz, hogy kritikusan tudják tájékoztatni a magyar olvasókat, nagy szerkesztőségre,

havi több tízmillió forintos összegre lesz szükségük.

A bejelentés alapján a Telex rendszeres időközönként tájékoztatná a támogatóit arról is, mire költötték a pénzüket. Először csak az újság elindításához és a működtetéséhez lesz szükségük támogatásra, a továbbiakban viszont reklámfelületeket is terveznek értékesíteni az oldalon.

Az Azonnali utolérte Jenei Miklóst, az Index egykori gazdasági újságíróját, akitől megtudtuk, hogy olyan nevet kerestek, ami a gyorsaságra, a hírforrás korrektségére és a kapcsolatra utal. 

Így döntöttek a Telex mellett, ami egy nyilvános kapcsolt hálózaton működő távközlési rendszer volt a fax előtti időkben. Kérdésünkre, hogy szándékos-e a retró vonal, nemleges választ kaptunk, a Telex csapata inkább a 2020-as trendekhez kíván csatlakozni. Az oldal logója első blikkre hasonlít a brit Guardianére, mind betűtípusában, mind mélykék hátterében, azonban Jenei elmondta, hogy a dizájnban nem terveztek a balközép brit lapra hasonlítani.

Telefonos beszélgetésünk közben tizenöt perc alatt 1500 új támogatót szerzett a Telex, ebben reménykedtek is az alapítók, illetve tudták, hogy sokan vártak arra, hogy elkészüljön a támogatáshoz szükséges technikai háttér. Hogy pontosan mennyi pénzre van szükségük ahhoz, hogy el tudják indítani a hírportált, Jenei nem tudta megmondani, de az biztos, hogy

legalább 40-50 fős szerkesztőséget szeretnének építeni, ehhez pedig több tízmilliós összeg kell nekik.

Első körben az olvasók anyagi támogatásaira számítanak, de nem zárkóznak el a cégektől sem. Jenei szerint ugyanakkor

csak olyanoktól fogadnak el pénzt, akik elfogadják, hogy semmilyen formában nem szólhatnak bele a szerkesztőség összetételébe és a tartalomgyártás folyamatába.

A Telex vállalt célja, hogy – habár tudják, hogy rövidtávon nem reális a piacvezetői szerep – mindenképpen egy az élvonalba tartozó, hírközpontú portált hozzanak létre. Kérdésünkre, hogy mi lesz a legnagyobb változás az egykori Indexhez képest, Jenei elmondta, hogy

nem titkolt céluk a támogatói rendszer után a hazai sajtóban egyedülálló módon bevezetni az előfizetéses rendszert.

Tisztán előfizetéses modellel a magyar sajtóban utoljára Dudás Gergely, az Index egyik volt főszerkesztője próbálkozott. Az ő kísérlete csúfos bukással ért véget, a célösszeg 12 százalékát sikerült csak összegyűjtenie. Szlovákiában hasonló modellel indult a Denník N portál, miután egy korrupt vállalat bevásárolta magát az SME-be, az ország legnépszerűbb lapjába. Ők negyvenöt újságíróval indulva tudtak sikeres előfizetős lapot építeni.

Az érkező indexesek kilátásairól hetente megjelenő podcastunkban, a Helyzetben Balogh Ákos Gergely új főszerkesztő-helyettessel, és Urbán Ágnessel, a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával beszélgettünk.

NYITÓKÉP: Távozó indexesek / FB

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Cikkek a témában

Van még itt cikk a témában

Kommentek