+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. szeptember 4. péntek, 17:10
A rendőrség csütörtök esti közleménye szerint szombattól, szeptember 5-től újranyit több határátkelő. A szlovákiai magyarok rengeteget szívtak a határzár miatt és minden követ megmozgattak az enyhítés érdekében.

Bár a szeptember elseje óta érvényben levő beutazási korlátozások értelmében külföldiek alapvetően nem léphetnek be az országba, a szomszédos országok polgárai korlátozás nélkül beutazhatnak Magyarországra, ha a határtól számított 30 kilométeres sávban maradnak, és 24 órán belül hazatérnek.

 

Vagyis az ingázók elméletileg ugyanúgy járhatnának dolgozni, a diákok meg iskolába, mint eddig. A gyakorlatban viszont az ingázás teljesen ellehetetlenült, Magyarország ugyanis egy csomó határátkelőt lezárt: kedden csak hat átkelő volt nyitva, szerdától hét közúti határátkelőn lehet csak átlépni a magyar-szlovák határt az addigi 23 közül.

 

Emiatt rengetegen szembesültek azzal, hogy az eddigi pár kilométeres vagy csak pár száz méteres út helyett több tíz kilométeres kerülővel, akár több órát utazva tudnának csak eljutni munkába vagy iskolába. A felvidéki magyarok kiborultak, a pártjaik közösen fellépve fordultak a magyar kormányhoz enyhítésért. A felvidéki magyarok személyes tapasztalatairól ebben a cikkben írtunk, arról pedig, hogy milyen érzéseket kelt bennük a határzár 100 évvel Trianon után, itt.

 

Az enyhítésért lobizzók között volt a szlovákiai magyarok legnagyobb pártja, az MKP is. Forró Krisztián pártelnök csütörtök délután arról tájékoztatott a Facebook-oldalán, hogy Magyar Leventével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettesi feladatokat ellátó államtitkárával tárgyalt, így most előrelépés várható a határzár ügyében.

 

 

Este pedig Forró az eredményről is beszámolt: szombat hajnaltól több határátkelő is megnyílik. A magyar-szlovák határszakaszon így

 

szombattól már 13 közúti átkelőn lehet majd átlépni az eddigi hét helyett.

 

Esztergom és Párkány között megnyílik a vízi határátkelő is, bár ez keveseket érint, hiszen a közúti átkelő eddig is nyitva volt.

 

PÉNTEKEN MÉG CSAK A PIROSAK, SZOMBATTÓL A KÉKKEL JELÖLT ÁTKELŐK IS NYITVA LESZNEK

 

Az Azonnali elérte telefonon Forró Krisztiánt, hogy a döntés hátteréről érdeklődjön. Forró Krisztián szerint

 

minden bizonnyal a magyar pártok közös fellépése is hozzájárult a pozitív fejleményekhez.

 

Ugyanakkor, mint elmondta, az MKP, a Híd és az Összefogás közös fellépésén kívül rengeteg más szereplő, polgármesterek, politikusok jelezték formális és informális kapcsolataikon keresztül a problémákat a magyar félnek. Pédául

 

Berényi József, az MKP korábbi elnöke, Nagyszombat megye alispánja és az MKP egyik legbefolyásosabb politikusa is közbenjárt a korlátozások enyhítése érdekében.

 

Forrónak pedig sikerült egyeztetnie Magyar Leventével, akivel elmondása szerint konstruktív tárgyalást folytatott több szlovákiai magyarokat érintő témában, ezek egyike volt a beutazási korlátozások kérdése. Bár szombattól több határátkelőt újra megnyitnak, a 24 órás időbeli és a 30 kilométeres távolsági korlát felülbírására Forró nem kapott ígéretet.

 

Azt, hogy a beutazási korlátozásokat a szlovákiai magyarok képviselőivel való előzetes egyeztetés nélkül vezette be Magyarország, Forró szerint az indokolta, hogy a magyar fél kényszerhelyzetben volt, és gyorsan akart cselekedni.

 

NYITÓKÉP: Ing.Mgr.Jozef Kotulič / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Miután az AstraZeneca a szerződésben vállalt vakcinamennyiségnek csak a harmadát tudta leszállítani az EU felé, úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság jogi úton kötelezné a gyógyszergyátó céget a szerződésben vállalt vakcinamennyiség leszállítására.

Újlipótváros vendéglátósai közül van, aki már az órákat számolja a terasznyitásig, és nem győzi kivárni, hogy megérkezzenek az első vendégek. Fotóriport!

Nem lesz helye Magyarországon „az orosz kémbanknak”, és leállítják Paks2-t – mondta a Momentum elnöke. Az itthoni szabad politizálásért is kiálltak Fekete-Győrék, majd szabadon összegraffitizték a Külügyminisztérium bejáratát.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás