Szombattól újabb átkelők nyílnak meg a magyar-szlovák határon

Szerző: Renczes Ágoston
2020.09.04. 17:10

A rendőrség csütörtök esti közleménye szerint szombattól, szeptember 5-től újranyit több határátkelő. A szlovákiai magyarok rengeteget szívtak a határzár miatt és minden követ megmozgattak az enyhítés érdekében.

Szombattól újabb átkelők nyílnak meg a magyar-szlovák határon

Bár a szeptember elseje óta érvényben levő beutazási korlátozások értelmében külföldiek alapvetően nem léphetnek be az országba, a szomszédos országok polgárai korlátozás nélkül beutazhatnak Magyarországra, ha a határtól számított 30 kilométeres sávban maradnak, és 24 órán belül hazatérnek.

Vagyis az ingázók elméletileg ugyanúgy járhatnának dolgozni, a diákok meg iskolába, mint eddig. A gyakorlatban viszont az ingázás teljesen ellehetetlenült, Magyarország ugyanis egy csomó határátkelőt lezárt: kedden csak hat átkelő volt nyitva, szerdától hét közúti határátkelőn lehet csak átlépni a magyar-szlovák határt az addigi 23 közül.

Emiatt rengetegen szembesültek azzal, hogy az eddigi pár kilométeres vagy csak pár száz méteres út helyett több tíz kilométeres kerülővel, akár több órát utazva tudnának csak eljutni munkába vagy iskolába. A felvidéki magyarok kiborultak, a pártjaik közösen fellépve fordultak a magyar kormányhoz enyhítésért. A felvidéki magyarok személyes tapasztalatairól ebben a cikkben írtunk, arról pedig, hogy milyen érzéseket kelt bennük a határzár 100 évvel Trianon után, itt.

Az enyhítésért lobizzók között volt a szlovákiai magyarok legnagyobb pártja, az MKP is. Forró Krisztián pártelnök csütörtök délután arról tájékoztatott a Facebook-oldalán, hogy Magyar Leventével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettesi feladatokat ellátó államtitkárával tárgyalt, így most előrelépés várható a határzár ügyében.

Este pedig Forró az eredményről is beszámolt: szombat hajnaltól több határátkelő is megnyílik. A magyar-szlovák határszakaszon így

szombattól már 13 közúti átkelőn lehet majd átlépni az eddigi hét helyett.

Esztergom és Párkány között megnyílik a vízi határátkelő is, bár ez keveseket érint, hiszen a közúti átkelő eddig is nyitva volt.

PÉNTEKEN MÉG CSAK A PIROSAK, SZOMBATTÓL A KÉKKEL JELÖLT ÁTKELŐK IS NYITVA LESZNEK

Az Azonnali elérte telefonon Forró Krisztiánt, hogy a döntés hátteréről érdeklődjön. Forró Krisztián szerint

minden bizonnyal a magyar pártok közös fellépése is hozzájárult a pozitív fejleményekhez.

Ugyanakkor, mint elmondta, az MKP, a Híd és az Összefogás közös fellépésén kívül rengeteg más szereplő, polgármesterek, politikusok jelezték formális és informális kapcsolataikon keresztül a problémákat a magyar félnek. Pédául

Berényi József, az MKP korábbi elnöke, Nagyszombat megye alispánja és az MKP egyik legbefolyásosabb politikusa is közbenjárt a korlátozások enyhítése érdekében.

Forrónak pedig sikerült egyeztetnie Magyar Leventével, akivel elmondása szerint konstruktív tárgyalást folytatott több szlovákiai magyarokat érintő témában, ezek egyike volt a beutazási korlátozások kérdése. Bár szombattól több határátkelőt újra megnyitnak, a 24 órás időbeli és a 30 kilométeres távolsági korlát felülbírására Forró nem kapott ígéretet.

Azt, hogy a beutazási korlátozásokat a szlovákiai magyarok képviselőivel való előzetes egyeztetés nélkül vezette be Magyarország, Forró szerint az indokolta, hogy a magyar fél kényszerhelyzetben volt, és gyorsan akart cselekedni.

NYITÓKÉP: Ing.Mgr.Jozef Kotulič / Wikimedia Commons

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek