+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. szeptember 4. péntek, 12:18
A demokrata elnökjelölt transzparensei a Nintendo népszerű közösségszimulációs játékában bukkantak fel. Mit szól ehhez Vágó Gábor, aki a 2019-es EP-választás hajrájában egy stratégiai játékban próbálta elkerülni a klímakatasztrófát?

Ha a koronavírus-járvány miatt nem is kell a föld felszíne alá vonulnunk és a Mátrixra csatlakozva élni mindennapjainkat, a vírushelyzet miatt már legalább egy kampánycsapatban úgy döntöttek, hogy átviszik a politikai küzdelmet a virtuális térbe:

 

az amerikai demokrata elnökjelölt, Joe Biden csapata ugyanis a Nintendo népszerű közösségszimulációs játékában, az Animal Crossingban hajráz.

 

A Nintendo játékát már a koronavírus-járvány első hulláma alatt is sokan használták esküvők, talk showk és randik virtuális helyettesítésére. A játékosok az Animal Crossingban saját maguk készíthetnek különböző transzparenseket, amiket a virtuális házuk elé helyezhetnek, de vannak előre megtervezett dizájnok is, amiket egyszerűen letölthetnek és használhatnak.

 

Bidenék most a valóélet-beli „Biden-Harris” transzparenseket tették elérhetővé a felhasználóknak, amiről a vélemények megoszlanak: vannak játékosok, akik szerint a Nintendonak nem kéne engednie, hogy politikusok kampányoljanak a játékban, mások kifejezetten örülnek, hogy így itt is ki tudják fejezni támogatásukat. Megint

 

mások egyszerűen hiteltelennek tartják, hogy a hetvenhét éves Biden így próbálja megszólítani a fiatalabb generációkat.

 

Samantha Zager, Donald Trump újraválasztási kampányának szóvivője szerint a demokraták legújabb húzása mindent megmagyaráz szerintük Joe Biden azt hiszi, hogy a pincéjéből kampányol az Animal Crossing elnökségéért, de Trumpék továbbra is arra fogjá fordítani az erőforrásaikat, hogy a valódi világban, valódi amerikaiaknak kampányoljanak.

 

Magyarországon is előfordult már, hogy egy politikus videójátékkal kampányolt:

 

a 2019-es EP-választás hajrájában Vágó Gábor, az LMP listavezetője órákon át közvetítette pár száz nézűnek, ahogyan a Civilization VI stratégiai játékban próbált nyerni úgy, hogy közben még sikeresen el is kerülje a virtuális klímakatasztrófát.

 

Az Azonnali meg is kérdezte a videójátékos politikai kampányok hazai úttörőjét, hogy mennyire tartja hatékonynak a videójátékokat, mint kampányeszközt.

 

ÍGY PROMÓZTA AZ LMP-KÖZELI JÖVŐ TV VÁGÓ STREAMJÉT 2019-BEN. FORRÁS: JÖVŐ TV

 

Vágó szerint lehet hatása ezeknek a fogásoknak, csak autentikusnak kell lenni, illetve kiemelte, hogy nem csak a választási kampányokban lehet használni a videójátékokat a politikában. A legjobb példának a Minecraft cenzúrázott könyves könyvtárát tartja, ahol a diktatúrákban élő állampolgárok olyan könyveket olvashatnak, amik be vannak tiltva az országukban.

 

NYITÓKÉP: LORILEISTORM / TWITTER

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szájer József ereszcsatornán menekülős botránya elvitte a hetet nem csak az Azonnalinál, de egész Magyarországon. Mit szólnak az ügyhöz az utcán?

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

Kényelmes pozíció ezt leírni, pedig nincs így. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás