+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. szeptember 4. péntek, 12:18
A demokrata elnökjelölt transzparensei a Nintendo népszerű közösségszimulációs játékában bukkantak fel. Mit szól ehhez Vágó Gábor, aki a 2019-es EP-választás hajrájában egy stratégiai játékban próbálta elkerülni a klímakatasztrófát?

Ha a koronavírus-járvány miatt nem is kell a föld felszíne alá vonulnunk és a Mátrixra csatlakozva élni mindennapjainkat, a vírushelyzet miatt már legalább egy kampánycsapatban úgy döntöttek, hogy átviszik a politikai küzdelmet a virtuális térbe:

 

az amerikai demokrata elnökjelölt, Joe Biden csapata ugyanis a Nintendo népszerű közösségszimulációs játékában, az Animal Crossingban hajráz.

 

A Nintendo játékát már a koronavírus-járvány első hulláma alatt is sokan használták esküvők, talk showk és randik virtuális helyettesítésére. A játékosok az Animal Crossingban saját maguk készíthetnek különböző transzparenseket, amiket a virtuális házuk elé helyezhetnek, de vannak előre megtervezett dizájnok is, amiket egyszerűen letölthetnek és használhatnak.

 

Bidenék most a valóélet-beli „Biden-Harris” transzparenseket tették elérhetővé a felhasználóknak, amiről a vélemények megoszlanak: vannak játékosok, akik szerint a Nintendonak nem kéne engednie, hogy politikusok kampányoljanak a játékban, mások kifejezetten örülnek, hogy így itt is ki tudják fejezni támogatásukat. Megint

 

mások egyszerűen hiteltelennek tartják, hogy a hetvenhét éves Biden így próbálja megszólítani a fiatalabb generációkat.

 

Samantha Zager, Donald Trump újraválasztási kampányának szóvivője szerint a demokraták legújabb húzása mindent megmagyaráz szerintük Joe Biden azt hiszi, hogy a pincéjéből kampányol az Animal Crossing elnökségéért, de Trumpék továbbra is arra fogjá fordítani az erőforrásaikat, hogy a valódi világban, valódi amerikaiaknak kampányoljanak.

 

Magyarországon is előfordult már, hogy egy politikus videójátékkal kampányolt:

 

a 2019-es EP-választás hajrájában Vágó Gábor, az LMP listavezetője órákon át közvetítette pár száz nézűnek, ahogyan a Civilization VI stratégiai játékban próbált nyerni úgy, hogy közben még sikeresen el is kerülje a virtuális klímakatasztrófát.

 

Az Azonnali meg is kérdezte a videójátékos politikai kampányok hazai úttörőjét, hogy mennyire tartja hatékonynak a videójátékokat, mint kampányeszközt.

 

ÍGY PROMÓZTA AZ LMP-KÖZELI JÖVŐ TV VÁGÓ STREAMJÉT 2019-BEN. FORRÁS: JÖVŐ TV

 

Vágó szerint lehet hatása ezeknek a fogásoknak, csak autentikusnak kell lenni, illetve kiemelte, hogy nem csak a választási kampányokban lehet használni a videójátékokat a politikában. A legjobb példának a Minecraft cenzúrázott könyves könyvtárát tartja, ahol a diktatúrákban élő állampolgárok olyan könyveket olvashatnak, amik be vannak tiltva az országukban.

 

NYITÓKÉP: LORILEISTORM / TWITTER

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás