Joe Biden videójátékkal kampányol, Vágó Gábor nyomdokaiba lépett

Szerző: Varsányi Bence
2020.09.04. 12:18

A demokrata elnökjelölt transzparensei a Nintendo népszerű közösségszimulációs játékában bukkantak fel. Mit szól ehhez Vágó Gábor, aki a 2019-es EP-választás hajrájában egy stratégiai játékban próbálta elkerülni a klímakatasztrófát?

Joe Biden videójátékkal kampányol, Vágó Gábor nyomdokaiba lépett

Ha a koronavírus-járvány miatt nem is kell a föld felszíne alá vonulnunk és a Mátrixra csatlakozva élni mindennapjainkat, a vírushelyzet miatt már legalább egy kampánycsapatban úgy döntöttek, hogy átviszik a politikai küzdelmet a virtuális térbe:

az amerikai demokrata elnökjelölt, Joe Biden csapata ugyanis a Nintendo népszerű közösségszimulációs játékában, az Animal Crossingban hajráz.

A Nintendo játékát már a koronavírus-járvány első hulláma alatt is sokan használták esküvők, talk showk és randik virtuális helyettesítésére. A játékosok az Animal Crossingban saját maguk készíthetnek különböző transzparenseket, amiket a virtuális házuk elé helyezhetnek, de vannak előre megtervezett dizájnok is, amiket egyszerűen letölthetnek és használhatnak.

Bidenék most a valóélet-beli „Biden-Harris” transzparenseket tették elérhetővé a felhasználóknak, amiről a vélemények megoszlanak: vannak játékosok, akik szerint a Nintendonak nem kéne engednie, hogy politikusok kampányoljanak a játékban, mások kifejezetten örülnek, hogy így itt is ki tudják fejezni támogatásukat. Megint

mások egyszerűen hiteltelennek tartják, hogy a hetvenhét éves Biden így próbálja megszólítani a fiatalabb generációkat.

Samantha Zager, Donald Trump újraválasztási kampányának szóvivője szerint a demokraták legújabb húzása mindent megmagyaráz szerintük Joe Biden azt hiszi, hogy a pincéjéből kampányol az Animal Crossing elnökségéért, de Trumpék továbbra is arra fogjá fordítani az erőforrásaikat, hogy a valódi világban, valódi amerikaiaknak kampányoljanak.

Magyarországon is előfordult már, hogy egy politikus videójátékkal kampányolt:

a 2019-es EP-választás hajrájában Vágó Gábor, az LMP listavezetője órákon át közvetítette pár száz nézűnek, ahogyan a Civilization VI stratégiai játékban próbált nyerni úgy, hogy közben még sikeresen el is kerülje a virtuális klímakatasztrófát.

Az Azonnali meg is kérdezte a videójátékos politikai kampányok hazai úttörőjét, hogy mennyire tartja hatékonynak a videójátékokat, mint kampányeszközt.

ÍGY PROMÓZTA AZ LMP-KÖZELI JÖVŐ TV VÁGÓ STREAMJÉT 2019-BEN. FORRÁS: JÖVŐ TV

Vágó szerint lehet hatása ezeknek a fogásoknak, csak autentikusnak kell lenni, illetve kiemelte, hogy nem csak a választási kampányokban lehet használni a videójátékokat a politikában. A legjobb példának a Minecraft cenzúrázott könyves könyvtárát tartja, ahol a diktatúrákban élő állampolgárok olyan könyveket olvashatnak, amik be vannak tiltva az országukban.

NYITÓKÉP: LORILEISTORM / TWITTER

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek