+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. szeptember 3. csütörtök, 07:17
Brünnben a helyi szélsőjobboldal szenátorjelöltje az integrált oktatás ellen kampányol. Miután egy buszsofőr közölte, hogy ő olyan buszt, amin ez a plakát is szerepel, nem fog vezetni, a város konzervatív polgármestere is melléje állt.

A cseh szélsőjobboldali Szabadság és Közvetlen Demokrácia Párt (SPD) brnói (brünni) buszokon

 

plakátokon tiltakozik a beteg gyerekekkel közös integrált oktatás ellen.

 

Az egyik helyi buszsofőrt, akinek két gyereke is autista, ez annyira felháborította, hogy közölte: nem hajlandó azt a buszt vezetni, amin ilyen plakát szerepel.

 

Amikor Josef Prokeš brnói (brünni) autóbuszsoför vasárnap reggel munkába indult, megdöbbenve látott egy buszt: annak hátsó részén ugyanis a szélsőjobboldali Szabadság és Közvetlen Demokrácia szenátorjelöltjének, Tomáš Anderlének plakátja szerepelt, rajta a felirattal: „egészséges oktatás inklúzió nélkül”. A jelszó arra utal, hogy Csehországban vita indult az inkluzív oktatásról – tehát, hogy a testi és/vagy értelmi fogyatékkal élő gyerekek „egészséges” társaikkal közösen tanulhassanak-e –, és az SPD a kérdésben az elutasítás pártján áll.

 

Prokešnek két gyereke is autizmus-spektrumzavarral küzd – az egyik lánya mégis jól beilleszkedett már egy inkluzív osztályba –, azaz nagyon felháborította az SPD reklámja. Amint a szlovák DenníkN napilap cseh kiadásának elmondta: 16 éve buszsofőr a morva városban, és tudja, hogy nincs joga politikai reklámokat felülbírálni, de

 

egy olyan buszt, amin a beteg gyerekek ellen heccelő plakát szerepel, nem hajlandó vezetni

 

– ezt azonnal jelezte is a munkahelyén.

 

ANDERLE AZ INKLUZÍV OKTATÁS ELLENI PLAKÁTJAIT BRÜNN-SZERTE SZÁMOS HELYEN KIRAKTA, DE A BUSZOKON A TILTAKOZÁS UTÁN MÁR NEM SZEREPELHETNEK. FOTÓ: TA / FB

 

A brnói (brünni) közlekedési vállalat először igazolatlan hiányzásként akarta volna elkönyvelni alkalmazattjuk tettét, de végül a város polgármestere, a jobboldali, EU-kritikus ODS-hez tartozó Markéta Vaňková védelmébe vette a buszsofőrt, akit nem fog retorzió érni – sőt, az SPD inklúzióellenes plakátjaival eleve nem járhat busz a városban.

 

A szélsőjobboldali szenátorjelölt ezzel szemben szankciókat követelt a buszsofőrrel szemben, mert szerinte ha ő fizetett azokért a reklámokért, akkor a közlekedési vállalat minden dolgozójának kötelessége elfogadni azokat. Vaňková viszont úgy látja: mivel a buszok a város tulajdonát képezik, joga van eldönteni, mi szerepelhet azokon, és mi nem – márpedig

 

a jobboldali politikus a buszsofőr mellé állt.

 

Ahogy több más cseh városban, Brnóban (Brünnben) is október 3-án szenátorválasztás lesz, itt indul Anderle az SPD jelöltjeként.

 

NYITÓKÉP: Tomáš Anderle a kifogásolt plakátja mellett / TA, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A román kormány 2020. márciusban 53 millió facsemete elültetését jelentette be, a Recorder átvizsgált pár helyszínt és kiderült, hogy csak papíron ültetődtek el ezek a fák.

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás