Egy cseh autóbuszsofőr megtagadta, hogy széljobbos plakáttal vezessen buszt

Szerző: Techet Péter
2020.09.03. 07:17

Brünnben a helyi szélsőjobboldal szenátorjelöltje az integrált oktatás ellen kampányol. Miután egy buszsofőr közölte, hogy ő olyan buszt, amin ez a plakát is szerepel, nem fog vezetni, a város konzervatív polgármestere is melléje állt.

Egy cseh autóbuszsofőr megtagadta, hogy széljobbos plakáttal vezessen buszt

A cseh szélsőjobboldali Szabadság és Közvetlen Demokrácia Párt (SPD) brnói (brünni) buszokon

plakátokon tiltakozik a beteg gyerekekkel közös integrált oktatás ellen.

Az egyik helyi buszsofőrt, akinek két gyereke is autista, ez annyira felháborította, hogy közölte: nem hajlandó azt a buszt vezetni, amin ilyen plakát szerepel.

Amikor Josef Prokeš brnói (brünni) autóbuszsoför vasárnap reggel munkába indult, megdöbbenve látott egy buszt: annak hátsó részén ugyanis a szélsőjobboldali Szabadság és Közvetlen Demokrácia szenátorjelöltjének, Tomáš Anderlének plakátja szerepelt, rajta a felirattal: „egészséges oktatás inklúzió nélkül”. A jelszó arra utal, hogy Csehországban vita indult az inkluzív oktatásról – tehát, hogy a testi és/vagy értelmi fogyatékkal élő gyerekek „egészséges” társaikkal közösen tanulhassanak-e –, és az SPD a kérdésben az elutasítás pártján áll.

Prokešnek két gyereke is autizmus-spektrumzavarral küzd – az egyik lánya mégis jól beilleszkedett már egy inkluzív osztályba –, azaz nagyon felháborította az SPD reklámja. Amint a szlovák DenníkN napilap cseh kiadásának elmondta: 16 éve buszsofőr a morva városban, és tudja, hogy nincs joga politikai reklámokat felülbírálni, de

egy olyan buszt, amin a beteg gyerekek ellen heccelő plakát szerepel, nem hajlandó vezetni

– ezt azonnal jelezte is a munkahelyén.

ANDERLE AZ INKLUZÍV OKTATÁS ELLENI PLAKÁTJAIT BRÜNN-SZERTE SZÁMOS HELYEN KIRAKTA, DE A BUSZOKON A TILTAKOZÁS UTÁN MÁR NEM SZEREPELHETNEK. FOTÓ: TA / FB

A brnói (brünni) közlekedési vállalat először igazolatlan hiányzásként akarta volna elkönyvelni alkalmazattjuk tettét, de végül a város polgármestere, a jobboldali, EU-kritikus ODS-hez tartozó Markéta Vaňková védelmébe vette a buszsofőrt, akit nem fog retorzió érni – sőt, az SPD inklúzióellenes plakátjaival eleve nem járhat busz a városban.

A szélsőjobboldali szenátorjelölt ezzel szemben szankciókat követelt a buszsofőrrel szemben, mert szerinte ha ő fizetett azokért a reklámokért, akkor a közlekedési vállalat minden dolgozójának kötelessége elfogadni azokat. Vaňková viszont úgy látja: mivel a buszok a város tulajdonát képezik, joga van eldönteni, mi szerepelhet azokon, és mi nem – márpedig

a jobboldali politikus a buszsofőr mellé állt.

Ahogy több más cseh városban, Brnóban (Brünnben) is október 3-án szenátorválasztás lesz, itt indul Anderle az SPD jelöltjeként.

NYITÓKÉP: Tomáš Anderle a kifogásolt plakátja mellett / TA, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek