Durvul az önkormányzati választási kampány Romániában

2020.09.03. 19:28

A helyi rendőrség követte és fotózott egy ellenzéki polgármesterjelöltet Bukarestben. Az országos rendőrfőkapitányról videó került elő, amin a bukaresti alvilággal egyeztetett. A lökdösődések, lejáratások és a melegpropagandistának öltözött álaktivisták szinte eltörpülnek a rendőrök ügyei mellett.

Durvul az önkormányzati választási kampány Romániában

Szeptember 27-én helyhatósági választásokra készül Románia, az önkormányzati kampányból pedig nem hiányozhatnak a botrányok sem. Már a kampány első napján előfordultak lökdösődések a jelöltek között, beindultak az ilyenkor szokásos lejáratások is. Felütésnek a posztkommunista-nacionalista Szociáldemokrata Párt (PSD) provokatőrei beöltöztek a kihívó liberális-technokrata párt önkénteseinek, és hiányos öltözetben melegpropagandistának adták ki magukat. Kedden azonban új szintre lépett a pártok közötti verseny.

Mint az Azonnalin beszámoltunk róla, Bukarestben a jobbközép pártok egyezséget kötöttek, hogy támogatják a független Nicușor Dan indulását a jelenlegi polgármester, a szociáldemokrata Gabriela Firea ellen. A kormányzó Nemzeti Liberális Párt megegyezett a technokrata-liberális USRPLUS-szal, hogy Bukarest 6 kerületében 3-3 jelöltet indítanak a nacionalista-posztkommunista PSD polgármestereivel szemben.

Clotilde Armand, az USRPLUS elnökségének tagja feljelentést tett a Terrorizmust és Szervezett Bűnözést Vizsgáló Különleges Ügyészségen (DIICOT), mivel azt észlelte, hogy

a jelenlegi kerületi polgármester a helyi rendőrséget használja arra, hogy megfigyelje őt.

Romániában ugyanis az önkormányzatok is létrehozhatnak helyi rendőrségeket, amelyek vagy az állami rendőrséggel együtt, vagy pedig önmagukban felügyelik egy-egy település biztonságát. A helyi rendőrséget létrehozó törvény szerint ezeknek a szerveknek együtt kell működniük az állami rendőrséggel, csendőrséggel, határőrséggel, és ezen szervek parancsát kötelesek követni is.

A liberális elnökségi tag Armand szerint elfogadhatatlan, hogy a regnáló polgármester politikai célokra és megfélemlítésre használja fel az önkormányzat alá tartozó helyi rendőrséget.

Az esetet követően az USRPLUS rögtön közleményt is adott ki, amelyben elítélték a szocdem polgármesterek gyakorlatát: szerintük

a bukaresti közigazgatás a „helyi rendőrséget a polgármesterek biztonsági szolgálatává” züllesztette.

A közleményben arra is rámutanak, hogy a helyi rendőrség már számos alkalommal bizonyította politikai alárendeltségét. Hozzátették, hogy megválasztásuk esetén meg fogják szüntetni a helyi rendőrségeket, mivel azok a szocdem polgármesterek érdekeit, és nem az állampolgárokat szolgálják. A liberális-technokraták a helyi rendőrséget létrehozó törvényt is eltörölnék, mivel szerintük ezek a rendőrségek nagyon könnyen a megválaszott polgármesterek eszközévé válhatnak. Helyette az állami rendőrség keretében hoznának létre egy, a közrendet helyben fenntartó szervet, amelyet a helyi rendőrség tagjaiból toboroznának.

Mivel az országos rendőrség sem mentes a politika befolyásától, illetve a nepotizmus és a korrupció is jelen van, jó eséllyel ez az intézkedés sem oldana meg semmit. Csupán annyit jelentene, hogy a helyi rendőrségek betagozódnának az állami rendőrségbe. A román rendőrség körüli korrupció annyira súlyos, hogy az országos rendőrfőkapitány kedd éjszaka benyújtotta lemondását, mivel nyilvánosságra került egy olyan felvétel augusztus elejéről, amelyen éjszaka tárgyal a bukaresti alvilágot uraló egyik klán képviselőjével.

NYITÓKÉP: Dickelbears / Wikimedia Commons

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek