+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2020. szeptember 3. csütörtök, 19:28
A helyi rendőrség követte és fotózott egy ellenzéki polgármesterjelöltet Bukarestben. Az országos rendőrfőkapitányról videó került elő, amin a bukaresti alvilággal egyeztetett. A lökdösődések, lejáratások és a melegpropagandistának öltözött álaktivisták szinte eltörpülnek a rendőrök ügyei mellett.

Szeptember 27-én helyhatósági választásokra készül Románia, az önkormányzati kampányból pedig nem hiányozhatnak a botrányok sem. Már a kampány első napján előfordultak lökdösődések a jelöltek között, beindultak az ilyenkor szokásos lejáratások is. Felütésnek a posztkommunista-nacionalista Szociáldemokrata Párt (PSD) provokatőrei beöltöztek a kihívó liberális-technokrata párt önkénteseinek, és hiányos öltözetben melegpropagandistának adták ki magukat. Kedden azonban új szintre lépett a pártok közötti verseny.

 

Mint az Azonnalin beszámoltunk róla, Bukarestben a jobbközép pártok egyezséget kötöttek, hogy támogatják a független Nicușor Dan indulását a jelenlegi polgármester, a szociáldemokrata Gabriela Firea ellen. A kormányzó Nemzeti Liberális Párt megegyezett a technokrata-liberális USRPLUS-szal, hogy Bukarest 6 kerületében 3-3 jelöltet indítanak a nacionalista-posztkommunista PSD polgármestereivel szemben.

 

Clotilde Armand, az USRPLUS elnökségének tagja feljelentést tett a Terrorizmust és Szervezett Bűnözést Vizsgáló Különleges Ügyészségen (DIICOT), mivel azt észlelte, hogy

 

a jelenlegi kerületi polgármester a helyi rendőrséget használja arra, hogy megfigyelje őt.

 

Romániában ugyanis az önkormányzatok is létrehozhatnak helyi rendőrségeket, amelyek vagy az állami rendőrséggel együtt, vagy pedig önmagukban felügyelik egy-egy település biztonságát. A helyi rendőrséget létrehozó törvény szerint ezeknek a szerveknek együtt kell működniük az állami rendőrséggel, csendőrséggel, határőrséggel, és ezen szervek parancsát kötelesek követni is.

 

A liberális elnökségi tag Armand szerint elfogadhatatlan, hogy a regnáló polgármester politikai célokra és megfélemlítésre használja fel az önkormányzat alá tartozó helyi rendőrséget.

 

Az esetet követően az USRPLUS rögtön közleményt is adott ki, amelyben elítélték a szocdem polgármesterek gyakorlatát: szerintük

 

a bukaresti közigazgatás a „helyi rendőrséget a polgármesterek biztonsági szolgálatává” züllesztette.

 

A közleményben arra is rámutanak, hogy a helyi rendőrség már számos alkalommal bizonyította politikai alárendeltségét. Hozzátették, hogy megválasztásuk esetén meg fogják szüntetni a helyi rendőrségeket, mivel azok a szocdem polgármesterek érdekeit, és nem az állampolgárokat szolgálják. A liberális-technokraták a helyi rendőrséget létrehozó törvényt is eltörölnék, mivel szerintük ezek a rendőrségek nagyon könnyen a megválaszott polgármesterek eszközévé válhatnak. Helyette az állami rendőrség keretében hoznának létre egy, a közrendet helyben fenntartó szervet, amelyet a helyi rendőrség tagjaiból toboroznának.

 

Mivel az országos rendőrség sem mentes a politika befolyásától, illetve a nepotizmus és a korrupció is jelen van, jó eséllyel ez az intézkedés sem oldana meg semmit. Csupán annyit jelentene, hogy a helyi rendőrségek betagozódnának az állami rendőrségbe. A román rendőrség körüli korrupció annyira súlyos, hogy az országos rendőrfőkapitány kedd éjszaka benyújtotta lemondását, mivel nyilvánosságra került egy olyan felvétel augusztus elejéről, amelyen éjszaka tárgyal a bukaresti alvilágot uraló egyik klán képviselőjével.

 

NYITÓKÉP: Dickelbears / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Cambridge Egyetem kutatása szerint egy generáció sem ábrándult még ki annyira a demokráciából, mint a mai fiatal felnőtteké. Az Orbán Viktorhoz hasonló populista politikusok azonban visszaadhatják a demokráciába vetett hitüket.

Olaszországban is folyamatosan növekszik a fertőzésszám. Noha a kormány azt ígéri: sem az iskolákat nem fogja bezárni, sem kijárási tilalmat nem fog bevezetni, egyes régiók megtették ezeket a lépéseket.

Egy tiroli szállodatulajdonos felvetette: ha novemberben nem jön részleges lockdown a nyugat-ausztriai tartományban, a fertőzések növekedése nem állítható meg, ami a téli síszezon teljes összeomlását jelentené.

Közben a lakhatási támogatások 90 százaléka jómódú családokhoz kerül. Interjú a Habitat for Humanity Magyarország ügyvezetőjével.

A Politico által megszerzett felmérés az Európai Parlament megrendelésére készült, a jogállamisági feltételt az egész EU lakossága is inkább támogatja, mint ellenzi.

Mivel Szlovéniában mostanra csak a tengerparti régiói lakosai utazhatnak szabadon, az ország elhagyása is csak kivételes esetekben lehetséges.

A WHO szerint akkor lehet nyomon követni a járvány alakulását, ha a tesztek pozitivitási rátájának a hétnapos átlaga 5 százalék alatt van. Ez utoljára Magyarországon szeptember 3-án teljesült.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás