+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. szeptember 3. csütörtök, 14:20
Az amerikai alsóház elnöke szerint őt felültették, amikor a koronavírus ellen bevezetett szabályokat megszegve vágatta le a haját. De lemondhat-e emiatt Pelosi, és állhat-e politikai megrendelés az ügy mögött?

Azzal biztosan nem védekezhet a hetvenes évek óta politikusként dolgozó, 80 éves demokrata házelnök, Nancy Pelosi, hogy a kezdő politikusok figyelmetlenségének csapdájába esett, amikor az egészségügyi előírásokat megszegve ment el hajat vágatni egy san franciscoi fodrászszalonba.

 

Pelosi hajvágásáról a jobboldali Fox News adott hírt elsőként, közzétéve a fodrászszalon biztonsági kamerájának felvételeit, amin világosan látható a  szalonban maszk nélkül mászkáló demokrata házelnök.

 

 

Az ügy azért kellemetlen Pelosi számára, mert ezzel megszegte a San Franciscoban érvényes egészségügyi előírásokat: ezek értelmében a fodrászatok ugyan keddtől kinyithatnak, de csak kültéren vághatnak hajat, az épület belsejében vendég nem tartózkodhat. Pelosi tehát egyből két szabályt is megszegett:

 

az újranyitási határidő előtt ment hajat vágatni, és zárt helyiségben tartózkodott a frizurája miatt.

 

Ezt tetézi, hogy Nancy Pelosi a Demokrata Párton belül maga is élharcosa volt az utóbbi hónapokban a koronavírus elleni küzdelemnek. Pelosi ráadásul azzal védekezik, hogy csőbe húzták: a fodrászatban azt mondták neki, ha egyedüli vendég, tartózkodhat a szalon belsejében – ilyesmire azonban még a másnap életbe lépő egészségügyi előírások sem adnak lehetőséget: mint ott világosan leírják, a szolgáltatást nyújtó épületekbe a vendégek csak akkor léphetnek be, ha az illemhelyiséget használják, ha vesznek valamit, vagy ha a zárt téren keresztül vezet az út a szolgáltatás nyílt légterű helyszínére.

 

Márpedig Pelosinak, aki programja markáns részévé tette a koronavírus elleni védekezést, és San Franciscoban választották meg kongresszusi képviselőnek is, nyilvánvalóan tisztában kellett volna lennie ezekkel az aktuális járványügyi szabályokkal.

 

Bukhat-e emiatt Pelosi?

 

Pelosi ügyének lehetséges kimeneteléről Kaló Máté Amerika-szakértőt kérdezte az Azonnali, aki elmondta, hogy akármennyire is kínos ez az ügy a házelnöknek, valószínűleg nem kell majd lemondania. 

 

Kaló szerint a demokraták nem fogják megkockáztatni, hogy két hónappal az elnökválasztás előtt egy olyan meghatározó politikusukat, mint Nancy Pelosi, lemondassák: ez csak olaj lenne a tűzre, ami tovább erősítené a republikánus kampányt. Ettől függetlenül a kampányra várhatóan hatással lesz a Pelosi-botrány, tekintve, hogy Trump hangsúlyosan ideológiai háborút vív az elnökválasztási kampányban. Az elnök többek között azt állítja, hogy a „kínai pestisnek” nevezett koronavírus-járvány terjedéséért mindenek előtt a demokrata kormányzók tehetnek, akik nem tudták helyben kezelni a pandémiát.

 

Borítékolható, hogy Nancy Pelosi fodrászkalandja is a képmutató, alkalmatlan demokratákról szóló narratívát fogja erősíteni, és továbbélezi majd a szekértáborharcot.

 

Nem meglepő az sem, ahogy Donald Trump reagált az esetre: „Az őrült Nancy Pelosit támadják most a számára kinyitott szépségszalon miatt, miközben mások zárva voltak, és mert (Pelosi) nem viselt maszkot – annak ellenére, hogy erről mindenkit folyamatosan kioktat. Szinte biztosan vissza fogjuk venni a Képviselőházat, és Nancyt is elküldjük csomagolni!”

 

„SZALON NEKEM, KARANTÉN NEKTEK” – MÁR AZ ELSŐ MÉMEK IS MEGJELENTEK A HÁZELNÖK HAJVÁGÁSÁRÓL. FORRÁS: IMGFLIP.COM

 

Ennek ellenére a republikánusoknak sincs meg a kellő hitelességük Pelosi lemondását követelni, tekintve, hogy Donald Trump július közepén volt először hajlandó maszkban megjelenni a nyilvánosság előtt. Sőt, mint arra Kaló felhívta a figyelmet, a republikánus jelölőgyűlésen – ahol hivatalosan is Trumpot választották republikánus elnökjelöltté – Trump maszk nélkül mondott beszédet, és a több ezer jelenlévő közül is alig viselt valaki maszkot.

 

Mint Kaló elmondta, Pelosi körül lehet, hogy „egyre fogy a levegő a párt balra tolódásával, de a házelnök még mindig erős kezű vezetője annak a Demokrata Pártnak, ami jellemzően szervezetlen és nem túl hatékony a választásokon – Pelosi erre lehet gyógyír a demokratáknak. 

 

Választási helyzetben már csak ezért is luxus lenne elengednie a Demokrata Pártnak egy Pelosi-féle, hatékony vezetőt.”

 

Állhat-e politikai megrendelés az ügy mögött?

 

Pelosi maga is célzott rá, hogy felültették, ezért bocsánatkérést is követel a szóban forgó szalontól. De hogy valóban állhat-e emögött politikai megrendelés? Tekintve az amerikai politikai kultúrát, ami erőteljesen épít a politikusok botrányaira, ez nem kizárható Kaló Máté szerint. Az Azonnali kérdésére Kaló azt is elmondta: 

 

Amerikában egész iparág épült ki arra, hogy pártok és politikusok az ellenfeleiket átvilágítsák, hogyha kell, legyen mivel támadni őket.

 

Arról, hogy ez elmehet-e odáig, hogy szánt szándékkal, tervezetten csőbe húzzanak egy politikust, biztosat persze Kaló sem tud mondani.

 

A hatályos járványellenes intézkedések megszegése miatt más politikusok is bajba kerültek már. Phil Hogan ír EU-biztos például a karanténkötelzettség megsértése miatt kényszerült beadni a felmondását, de hasonlóan járt az ír agrárminiszter, Dara Calleary, az új-zélandi egészségügyi miniszter, David Clark, vagy Boris Johnsonék tudós tanácsadó csapatának vezetője, Neil Ferguson is.

 

NYITÓKÉP: Nancy Pelosi / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

Mindez azelőtt derült ki, hogy novemberben ők tartják majd a következő klímakonferenciát.

Ez csak ráerősíthet azon tézisekre, hogy laborból indult a járvány. Mi következik ebből?

Az egyik legfontosabb angol baloldali lap szerkesztője kiakadt azon, hogy a magyar focistákat és szerinte a magyar társadalmat is összemossák Orbán Viktor homofóbiájával és szélsőjobboldaliságával.

A miniszter a kormányinfón az Azonnalinak a főpolgármesterrel készített interjújára is reagált.

5,5 millió beoltottnál nem kell sehova sem maszk, és már védettségi igazolvány is csak a tömegrendezvényekre kell.

Nemes Balázsnak a körzet jelenlegi országgyűlési képviselőjével, Mellár Tamással kell majd megmérkőznie.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás