+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. szeptember 3. csütörtök, 14:20
Az amerikai alsóház elnöke szerint őt felültették, amikor a koronavírus ellen bevezetett szabályokat megszegve vágatta le a haját. De lemondhat-e emiatt Pelosi, és állhat-e politikai megrendelés az ügy mögött?

Azzal biztosan nem védekezhet a hetvenes évek óta politikusként dolgozó, 80 éves demokrata házelnök, Nancy Pelosi, hogy a kezdő politikusok figyelmetlenségének csapdájába esett, amikor az egészségügyi előírásokat megszegve ment el hajat vágatni egy san franciscoi fodrászszalonba.

 

Pelosi hajvágásáról a jobboldali Fox News adott hírt elsőként, közzétéve a fodrászszalon biztonsági kamerájának felvételeit, amin világosan látható a  szalonban maszk nélkül mászkáló demokrata házelnök.

 

 

Az ügy azért kellemetlen Pelosi számára, mert ezzel megszegte a San Franciscoban érvényes egészségügyi előírásokat: ezek értelmében a fodrászatok ugyan keddtől kinyithatnak, de csak kültéren vághatnak hajat, az épület belsejében vendég nem tartózkodhat. Pelosi tehát egyből két szabályt is megszegett:

 

az újranyitási határidő előtt ment hajat vágatni, és zárt helyiségben tartózkodott a frizurája miatt.

 

Ezt tetézi, hogy Nancy Pelosi a Demokrata Párton belül maga is élharcosa volt az utóbbi hónapokban a koronavírus elleni küzdelemnek. Pelosi ráadásul azzal védekezik, hogy csőbe húzták: a fodrászatban azt mondták neki, ha egyedüli vendég, tartózkodhat a szalon belsejében – ilyesmire azonban még a másnap életbe lépő egészségügyi előírások sem adnak lehetőséget: mint ott világosan leírják, a szolgáltatást nyújtó épületekbe a vendégek csak akkor léphetnek be, ha az illemhelyiséget használják, ha vesznek valamit, vagy ha a zárt téren keresztül vezet az út a szolgáltatás nyílt légterű helyszínére.

 

Márpedig Pelosinak, aki programja markáns részévé tette a koronavírus elleni védekezést, és San Franciscoban választották meg kongresszusi képviselőnek is, nyilvánvalóan tisztában kellett volna lennie ezekkel az aktuális járványügyi szabályokkal.

 

Bukhat-e emiatt Pelosi?

 

Pelosi ügyének lehetséges kimeneteléről Kaló Máté Amerika-szakértőt kérdezte az Azonnali, aki elmondta, hogy akármennyire is kínos ez az ügy a házelnöknek, valószínűleg nem kell majd lemondania. 

 

Kaló szerint a demokraták nem fogják megkockáztatni, hogy két hónappal az elnökválasztás előtt egy olyan meghatározó politikusukat, mint Nancy Pelosi, lemondassák: ez csak olaj lenne a tűzre, ami tovább erősítené a republikánus kampányt. Ettől függetlenül a kampányra várhatóan hatással lesz a Pelosi-botrány, tekintve, hogy Trump hangsúlyosan ideológiai háborút vív az elnökválasztási kampányban. Az elnök többek között azt állítja, hogy a „kínai pestisnek” nevezett koronavírus-járvány terjedéséért mindenek előtt a demokrata kormányzók tehetnek, akik nem tudták helyben kezelni a pandémiát.

 

Borítékolható, hogy Nancy Pelosi fodrászkalandja is a képmutató, alkalmatlan demokratákról szóló narratívát fogja erősíteni, és továbbélezi majd a szekértáborharcot.

 

Nem meglepő az sem, ahogy Donald Trump reagált az esetre: „Az őrült Nancy Pelosit támadják most a számára kinyitott szépségszalon miatt, miközben mások zárva voltak, és mert (Pelosi) nem viselt maszkot – annak ellenére, hogy erről mindenkit folyamatosan kioktat. Szinte biztosan vissza fogjuk venni a Képviselőházat, és Nancyt is elküldjük csomagolni!”

 

„SZALON NEKEM, KARANTÉN NEKTEK” – MÁR AZ ELSŐ MÉMEK IS MEGJELENTEK A HÁZELNÖK HAJVÁGÁSÁRÓL. FORRÁS: IMGFLIP.COM

 

Ennek ellenére a republikánusoknak sincs meg a kellő hitelességük Pelosi lemondását követelni, tekintve, hogy Donald Trump július közepén volt először hajlandó maszkban megjelenni a nyilvánosság előtt. Sőt, mint arra Kaló felhívta a figyelmet, a republikánus jelölőgyűlésen – ahol hivatalosan is Trumpot választották republikánus elnökjelöltté – Trump maszk nélkül mondott beszédet, és a több ezer jelenlévő közül is alig viselt valaki maszkot.

 

Mint Kaló elmondta, Pelosi körül lehet, hogy „egyre fogy a levegő a párt balra tolódásával, de a házelnök még mindig erős kezű vezetője annak a Demokrata Pártnak, ami jellemzően szervezetlen és nem túl hatékony a választásokon – Pelosi erre lehet gyógyír a demokratáknak. 

 

Választási helyzetben már csak ezért is luxus lenne elengednie a Demokrata Pártnak egy Pelosi-féle, hatékony vezetőt.”

 

Állhat-e politikai megrendelés az ügy mögött?

 

Pelosi maga is célzott rá, hogy felültették, ezért bocsánatkérést is követel a szóban forgó szalontól. De hogy valóban állhat-e emögött politikai megrendelés? Tekintve az amerikai politikai kultúrát, ami erőteljesen épít a politikusok botrányaira, ez nem kizárható Kaló Máté szerint. Az Azonnali kérdésére Kaló azt is elmondta: 

 

Amerikában egész iparág épült ki arra, hogy pártok és politikusok az ellenfeleiket átvilágítsák, hogyha kell, legyen mivel támadni őket.

 

Arról, hogy ez elmehet-e odáig, hogy szánt szándékkal, tervezetten csőbe húzzanak egy politikust, biztosat persze Kaló sem tud mondani.

 

A hatályos járványellenes intézkedések megszegése miatt más politikusok is bajba kerültek már. Phil Hogan ír EU-biztos például a karanténkötelzettség megsértése miatt kényszerült beadni a felmondását, de hasonlóan járt az ír agrárminiszter, Dara Calleary, az új-zélandi egészségügyi miniszter, David Clark, vagy Boris Johnsonék tudós tanácsadó csapatának vezetője, Neil Ferguson is.

 

NYITÓKÉP: Nancy Pelosi / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mutatjuk, hogyan néz ki a gyakorlatban a szoft lockdownnak nevezett lélekölés. Fotóriport Firenzéből!

A tervezett három helyett viszont két nap alatt akarják megoldani, mert nincs elég egészségügyi dolgozó.

A közép-ázsiai országról kínos képet festő Sacha Baron Cohen figuráját megpróbálják javukra fordítani a kazahok. Borat egyik kedvenc mondata lesz a turizmusuk hívó szava.

A dél-tiroli autonóm tartományban hosszab ideig maradhatnak az éttermek nyitva, mint Olaszország-szerte, a színházak és mozik pedig eleve nem is fognak bezárni.

Célt értek a hétvégén Nápolyban gyújtogató szélsőbaloldaliak: a régió elnöke módosította az étterem- és bárlátogatás szigorúbbra tervezett szabályait.

Medúzát enni sokkal környezetkímélőbb, mint mondjuk tonhalat vagy makrélát, mert medúzából van elég.

Tovább szigorodnak a járványhelyzet miatti korlátozások.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás