+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. szeptember 2. szerda, 16:51
Az osztrák egészségügyi miniszter bejelentette: januártól szerinte megindulhatnak a kínai koronavírus elleni oltások. Az ellenzéki FPÖ elnöke rögtön szólt is: semmiképpen sem fogja magát beoltatni, inkább kampányba kezdenek a korlátozások és az oltás ellen.

Rudolf (Rudi) Anschober, osztrák zöld egészségügyi miniszer (aki jelenleg az ország legnépszerűbb politikusa) kedden bejelentette: az előttünk álló hónapok „még nehezek lesznek”, nem zárja ki, hogy a járvány terjedése miatt további korlátozásokat, szigorításokat kellhet bevezetnie nyugati szomszédunknak is – de a zöldpárti politikus szerint

 

januárra meglehet már az oltóanyag.

 

Anschober szerint 2021 januárjában Ausztriában meg lehet kezdeni az oltásokat.

 

Ausztria regionálisan kíván a járványra ezentúl reagálni: a járvány mértékétől függően az egyes településeket, körzeteket zöld, sárga, narancssárga és vörös jelzésűre fogják állítani. Anschober azonban megígérte: még a vörös jelzésű, azaz

 

a járvány által súlyosan érintett településeken se tervez olyan lockdownt, amire tavasszal például több tiroli településen is sor került.

 

Inkább abban bízik, hogy egyrészről a belföldi utazás is csökkenni fog – főleg a vörös és narancssárga településekre –, valamint a veszélyeztetett területeken még inkább fontos lesz a higiéniára, a távolságtartásra odafigyelni. A politikus most is megerősítette a szállóigévé vált mondását: „egy kiselefántnyi” távolságot tartsanak az emberek egymás között. Az iskolai oktatást azonban Anschober nem szeretné ismételten a digitális térbe áthelyezni.

 

Anschober azt mondta: a gyógyszergyáraktól, amelyek közül többen is már embereken tesztelik az oltóanyagot, úgy értesült, hogy januárban meg lehet kezdeni a lakossági oltást. Az Európai Unió országai amúgy az oxfordi egyetemmel közösen fejlesztő Astra Zeneca céggel állnak kapcsolatban, Anschober szerint már januárban Ausztria onnan 600 ezer oltóanyagot kaphat, ami 300 ezer ember beoltására lesz elegendő.

 

Legelőször a szociális és egészségügyi intézmények dolgozói részesülnének az oltásban.

 

Ha – amint a miniszter mondta – a Moderna és Pfizer gyógyszergyárak is addigra elkészülnek az oltóanyaggal, nyárra Ausztria valamennyi polgárát be tudják már oltani a kínai koronavírus ellen.

 

A szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ), amely az októberi bécsi választásokra eleve a koronavírus miatti korlátozások elleni kampánnyal készül, viszont nem szeretné, ha kötelező lenne az oltás.

 

AZ OSZTRÁK SZABADSÁGPÁRT „A KORONAŐRÜLET” ELLEN KAMPÁNYOL A BÉCSI TARTOMÁNYI VÁLASZTÁSOKON. FOTÓ: TECHET PÉTER / AZONNALI

 

Norbert Hofer, a párt elnöke eleve már be is jelentette, hogy ő semmiképpen sem fogja magát beoltatni a koronavírus ellen, és „reméli”, hogy az osztrák állam azt nem teszi kötelezővé.

 

A bécsi tartományi választásokon az oltáselleneseknek több választásuk is van,

 

mert az FPÖ egykori elnöke, Heinz-Christian Strache is saját listával indul el, amelynek több jelöltje is nem csak magát az oltást és a korlátozásokat kritizálta, de eleve kétségbe vonta, hogy létezne egyáltalán a kínai koronavírus.

 

NYITÓKÉP: Rudi Anschober egy „kiselefánttal”, mert egy „kiselefántnyi távolságot javasol tartani az emberek között / RA, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Eddig három okból lehetett Lengyelországban abortuszt végezni, most az Alkotmánybíróság határozatának kihirdetésével már csak kettő maradt. Csütörtökre máris új tüntetéseket jelentettek be.

Folytatódik a küzdelem a hatalom és az ellenzéki politikus közt. Navalnij hívei már a második országos tüntetést szervezik szombatra, hogy elérjék szabadon bocsátását.

A 2019 májusában került elő az a videó, ami aztán Heinz-Christian Strache egykori osztrák alkancellár teljes bukásához vezetett. Most végre megszólalt a csapda egyik kitervelője: így zajlott le Strache lépre csalása. Kalandos, filmbe illő részletek!

Egy egri kávézó tulajdonosa tavaly februárban indította a vállalkozását, de márciusban már be kellett zárnia. Májusban újranyitott, novemberben újra bezárt, február elsején pedig megint ki fog nyitni a tiltás ellenére is. Miniinterjú!

A független képviselő a budapesti orosz nagykövetség előtt tüntet egyedül,
mert egy orosz diáknak a járványra hivatkozva a
rendőrség ezt megtiltotta.

A gyógyszergyártó cég szerint az EU kötött velük túl későn szerződést, az EU szerint ők viszont rengeteg pénzt adtak az AstraZenecának, hogy ilyen véleletlenül se fordulhasson elő.

Egy lombardiai kórház elhunyt covidos betegeiről szóló aktáiban azzal szembesültek a nyomozók, hogy a betegek állapota hirtelen drasztikusan romlani kezdett.

A hét kérdése

Minden nap járványparáztató cikkek tucatjait termeli ki magából a magyar média, de van-e ezzel egyáltalán baj?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás