+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. szeptember 2. szerda, 16:51
Az osztrák egészségügyi miniszter bejelentette: januártól szerinte megindulhatnak a kínai koronavírus elleni oltások. Az ellenzéki FPÖ elnöke rögtön szólt is: semmiképpen sem fogja magát beoltatni, inkább kampányba kezdenek a korlátozások és az oltás ellen.

Rudolf (Rudi) Anschober, osztrák zöld egészségügyi miniszer (aki jelenleg az ország legnépszerűbb politikusa) kedden bejelentette: az előttünk álló hónapok „még nehezek lesznek”, nem zárja ki, hogy a járvány terjedése miatt további korlátozásokat, szigorításokat kellhet bevezetnie nyugati szomszédunknak is – de a zöldpárti politikus szerint

 

januárra meglehet már az oltóanyag.

 

Anschober szerint 2021 januárjában Ausztriában meg lehet kezdeni az oltásokat.

 

Ausztria regionálisan kíván a járványra ezentúl reagálni: a járvány mértékétől függően az egyes településeket, körzeteket zöld, sárga, narancssárga és vörös jelzésűre fogják állítani. Anschober azonban megígérte: még a vörös jelzésű, azaz

 

a járvány által súlyosan érintett településeken se tervez olyan lockdownt, amire tavasszal például több tiroli településen is sor került.

 

Inkább abban bízik, hogy egyrészről a belföldi utazás is csökkenni fog – főleg a vörös és narancssárga településekre –, valamint a veszélyeztetett területeken még inkább fontos lesz a higiéniára, a távolságtartásra odafigyelni. A politikus most is megerősítette a szállóigévé vált mondását: „egy kiselefántnyi” távolságot tartsanak az emberek egymás között. Az iskolai oktatást azonban Anschober nem szeretné ismételten a digitális térbe áthelyezni.

 

Anschober azt mondta: a gyógyszergyáraktól, amelyek közül többen is már embereken tesztelik az oltóanyagot, úgy értesült, hogy januárban meg lehet kezdeni a lakossági oltást. Az Európai Unió országai amúgy az oxfordi egyetemmel közösen fejlesztő Astra Zeneca céggel állnak kapcsolatban, Anschober szerint már januárban Ausztria onnan 600 ezer oltóanyagot kaphat, ami 300 ezer ember beoltására lesz elegendő.

 

Legelőször a szociális és egészségügyi intézmények dolgozói részesülnének az oltásban.

 

Ha – amint a miniszter mondta – a Moderna és Pfizer gyógyszergyárak is addigra elkészülnek az oltóanyaggal, nyárra Ausztria valamennyi polgárát be tudják már oltani a kínai koronavírus ellen.

 

A szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ), amely az októberi bécsi választásokra eleve a koronavírus miatti korlátozások elleni kampánnyal készül, viszont nem szeretné, ha kötelező lenne az oltás.

 

AZ OSZTRÁK SZABADSÁGPÁRT „A KORONAŐRÜLET” ELLEN KAMPÁNYOL A BÉCSI TARTOMÁNYI VÁLASZTÁSOKON. FOTÓ: TECHET PÉTER / AZONNALI

 

Norbert Hofer, a párt elnöke eleve már be is jelentette, hogy ő semmiképpen sem fogja magát beoltatni a koronavírus ellen, és „reméli”, hogy az osztrák állam azt nem teszi kötelezővé.

 

A bécsi tartományi választásokon az oltáselleneseknek több választásuk is van,

 

mert az FPÖ egykori elnöke, Heinz-Christian Strache is saját listával indul el, amelynek több jelöltje is nem csak magát az oltást és a korlátozásokat kritizálta, de eleve kétségbe vonta, hogy létezne egyáltalán a kínai koronavírus.

 

NYITÓKÉP: Rudi Anschober egy „kiselefánttal”, mert egy „kiselefántnyi távolságot javasol tartani az emberek között / RA, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

Hiába tartják a szakértők jó készítménynek a két vakcinát, mivel elegendő mRNS-vakcina érkezik az országba, így szerintük felesleges használni.

A Kappu tulajdonosa szerint méltatlan helyzetbe hozná a vendégeit, ha elfogadná a védettségi igazolványokat. Inkább vállalja a veszteséget.

A korábbi kormányzati kommunikáció szerint május közepére hat, május végére hétmillió ember kaphatja meg az első koronavírus elleni oltását, azonban ezektől a számoktól jócskán elmaradunk.

168 települést ért el a több civil szervezet által lebonyolított kampány, 5 ezren már meg is kaphatták az első oltást. Tabletekkel regisztrálnak, konteókkal küzdenek meg.

1941. május 10-én Rudolf Hess, Adolf Hitler helyettese váratlanul Skóciába repült. Állítólag arra akarta rávenni Churchill ellenzékét: kössenek békét Németországgal, hogy elkerüljék a kétfrontos háborút.

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás