Ausztriában már januárban lehet oltóanyag, de az FPÖ elnöke nem fogja beoltatni magát

Szerző: Techet Péter
2020.09.02. 16:51

Az osztrák egészségügyi miniszter bejelentette: januártól szerinte megindulhatnak a kínai koronavírus elleni oltások. Az ellenzéki FPÖ elnöke rögtön szólt is: semmiképpen sem fogja magát beoltatni, inkább kampányba kezdenek a korlátozások és az oltás ellen.

Ausztriában már januárban lehet oltóanyag, de az FPÖ elnöke nem fogja beoltatni magát

Rudolf (Rudi) Anschober, osztrák zöld egészségügyi miniszer (aki jelenleg az ország legnépszerűbb politikusa) kedden bejelentette: az előttünk álló hónapok „még nehezek lesznek”, nem zárja ki, hogy a járvány terjedése miatt további korlátozásokat, szigorításokat kellhet bevezetnie nyugati szomszédunknak is – de a zöldpárti politikus szerint

januárra meglehet már az oltóanyag.

Anschober szerint 2021 januárjában Ausztriában meg lehet kezdeni az oltásokat.

Ausztria regionálisan kíván a járványra ezentúl reagálni: a járvány mértékétől függően az egyes településeket, körzeteket zöld, sárga, narancssárga és vörös jelzésűre fogják állítani. Anschober azonban megígérte: még a vörös jelzésű, azaz

a járvány által súlyosan érintett településeken se tervez olyan lockdownt, amire tavasszal például több tiroli településen is sor került.

Inkább abban bízik, hogy egyrészről a belföldi utazás is csökkenni fog – főleg a vörös és narancssárga településekre –, valamint a veszélyeztetett területeken még inkább fontos lesz a higiéniára, a távolságtartásra odafigyelni. A politikus most is megerősítette a szállóigévé vált mondását: „egy kiselefántnyi” távolságot tartsanak az emberek egymás között. Az iskolai oktatást azonban Anschober nem szeretné ismételten a digitális térbe áthelyezni.

Anschober azt mondta: a gyógyszergyáraktól, amelyek közül többen is már embereken tesztelik az oltóanyagot, úgy értesült, hogy januárban meg lehet kezdeni a lakossági oltást. Az Európai Unió országai amúgy az oxfordi egyetemmel közösen fejlesztő Astra Zeneca céggel állnak kapcsolatban, Anschober szerint már januárban Ausztria onnan 600 ezer oltóanyagot kaphat, ami 300 ezer ember beoltására lesz elegendő.

Legelőször a szociális és egészségügyi intézmények dolgozói részesülnének az oltásban.

Ha – amint a miniszter mondta – a Moderna és Pfizer gyógyszergyárak is addigra elkészülnek az oltóanyaggal, nyárra Ausztria valamennyi polgárát be tudják már oltani a kínai koronavírus ellen.

A szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ), amely az októberi bécsi választásokra eleve a koronavírus miatti korlátozások elleni kampánnyal készül, viszont nem szeretné, ha kötelező lenne az oltás.

AZ OSZTRÁK SZABADSÁGPÁRT „A KORONAŐRÜLET” ELLEN KAMPÁNYOL A BÉCSI TARTOMÁNYI VÁLASZTÁSOKON. FOTÓ: TECHET PÉTER / AZONNALI

Norbert Hofer, a párt elnöke eleve már be is jelentette, hogy ő semmiképpen sem fogja magát beoltatni a koronavírus ellen, és „reméli”, hogy az osztrák állam azt nem teszi kötelezővé.

A bécsi tartományi választásokon az oltáselleneseknek több választásuk is van,

mert az FPÖ egykori elnöke, Heinz-Christian Strache is saját listával indul el, amelynek több jelöltje is nem csak magát az oltást és a korlátozásokat kritizálta, de eleve kétségbe vonta, hogy létezne egyáltalán a kínai koronavírus.

NYITÓKÉP: Rudi Anschober egy „kiselefánttal”, mert egy „kiselefántnyi távolságot javasol tartani az emberek között / RA, FB

 

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek