A Fidesz nyílt levélben panaszkodik az európai balosoknak és liberálisoknak a judapestező jobbikos miatt

Szerző: Illés Gergő
2020.09.02. 18:14

Deutsch Tamás és Szájer József szerint, ha az európai balos frakciók nem határolódnak el a szerencsi-tiszaújvárosi jobbikostól, akkor az „veszélyt jelent az európai zsidó és roma állampolgárokra”.

A Fidesz nyílt levélben panaszkodik az európai balosoknak és liberálisoknak a judapestező jobbikos miatt

Az Európai Parlament szocialista frakcióvezetőjének, Iratxe García Péreznek, valamint a liberális Renew Europe-frakciót vezető Dacian Cioloșnak intézett nyílt levélben panaszkodik a Fidesz két európai parlamenti nagyágyúja, Deutsch Tamás és Szájer József arra a jobbikos Bíró Lászlóra, aki mögé beálltak az ellenzéki pártok az október 11-i szerencsi-tiszaújvárosi időközi választás előtt.

Az egyébként jobbikos Bírót Borsod-Abaúj-Zemplén 6. országgyűlési egyéni választókerületében indítaná az ellenzék – eredetileg Bíró neve mellett jelölőszervezetként a Jobbik szerepelt volna, csakhogy ezt a Fidesz megtámadta – a kormánypárt problémája az volt, hogy szerintük a párt bejelentését intéző képviselőnek már nem volt érvényes megbízatása a szervezet képviseletére, a Fidesz panaszát pedig mind a Nemzeti Választási Bizottság, mind a Kúria megerősítette. Így a megoldás az lett, hogy Bírót nemcsak a Jobbik, hanem az ellenzéki pártok közösen – tehát a Jobbik mellett az MSZP, DK, LMP, Párbeszéd, Momentum, valamint a Márki-Zay féle Mindenki Magyarországa Mozgalom – indítják.

Csakhogy ezzel kínos csapdahelyzetbe manőverezték magukat az ellenzéki pártok, Bíró kampánya ugyanis finoman szólva sem alakul zökkenőmentesen. A kormánylap Magyar Nemzet arról írt, hogy

az ellenzéki jelölt korábban masszívan antiszemita megjegyzéseket tett, többek között olyanokat, mint:

„A kutyám majd megveszik amikor a »tetűcsúzdások« elmennek a ház előtt. Dolgoznak barátaim a szállodaiparban, elmondják, mi a helyzet”

„Kikapcsolták a zsidó uzsora-banktőkét a gazdaságból, megszüntették a háborús jóvátételként eufeminizált kozmopolita rablás kifizetését”.

„A Szent Koronára letett eskü meg smafu. Mifelénk két új alapszervezet is alakult, engem ez jobban érdekel, mint judapest.”

„Az országot nemcsak a Hasszánoktól, hanem a Sztojkáktól is meg kell védeni”.

Ennek nyomán írta a Fidesz az európai szocdemeknek és liberálisoknak címzett levelét, melyben Bíró antiszemita kijelentéseire hívják fel a figyelmet. Deutsch és Szájer szerint noha több magyar közszereplő is felszólalt már Bíró kijelentései ellen, „sajnos az önök tagpártjai hajthatatlannak tűnnek”.

„Az, hogy – a magukat demokratikusnak nevező – ellenzéki pártok választási koalíciója magában foglalja a szélsőséges Jobbikot, nem kompatibilis a demokratikus elvekkel és európai értékekkel” – írják. A fideszesek szerint ez is jól illusztrálja, hogy a Jobbik nem hagyta mögött a szélsőséges voltát.

„Ha egy konzervatív párt bárhol Közép- vagy Kelet-Európában akár csak meg is fontolná egy ilyen jelölt indítását,

az S&D és a Renew Europe lennének a leghangosabb kritikusok, és az európai értékek végét emlegetnék. Miért maradnak hát most ilyen csendben?”

– kéri számon Szájer és Deutsch az európai szocialistákat és liberálisokat. Egyben arra emlékeztetnek: szerintük, ha a két frakció is támogatja Bírót, az „veszélyt jelent az európai zsidó és roma állampolgárokra”.

Korábbi megjegyzéseinek kiszivárgása után Bíró László Facebook-posztban kért bocsánatot „keresztény, istenfélő emberként”.

„Nem kérem azt, hogy az ellenzéki pártok elnézzék a bűnömet. Csak azt kérem, tegyék most félre mindazt, ami kavarog bennük.

Tegyék félre azokért, akikért megyei képviselőként immár 10 éve küzdök Borsodban, Abaújban, a Hernád völgyében, Hegyalján, a Taktaközben származástól függetlenül” – vezekelt a jobbikos politikus, aki szerint a kommentjei legfőképpen saját maga számára okoztak károkat, de ha ezzel az ellenzéki egység is megbomlana, akkor az országot is kár érné.

Az elkövetett hibánál csak egy nagyobb vétek van: nem beismerni azt Keresztény, istenfélő emberként elismerem, hogy...

Posted by Bíró László on Wednesday, 19 August 2020

Borsod-Abaúj-Zemplén 6. (szerencsi-tiszaújvárosi) egyéni körzetében egyébként a korábbi fideszes országgyűlési képviselő, Koncz Ferenc halála miatt kell időközi választást tartani. Az ellenzék Bíró Lászlót, a Fidesz Koncz Zsófiát indítja az október 11-i választáson, míg többek között a Szanyi Tibor-féle Igen Szolidaritás Mozgalom (ISZOMM) a függetlenként induló Tóth Ádámot támogatja.

BORÍTÓKÉP: Európai Parlament (2019)

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek