+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. szeptember 1. kedd, 11:54
A Pécsi Tudományegyetem tanára, Ternák Gábor szerint több jel is arra mutat, hogy még mindig a fertőzések első hullámánál tartunk. Úgy véli, 100-200 ezren fertőzödhettek meg Magyarországon.

A Baranyai megyei Bahír portálnak adott interjút a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvorstudományi Karának infektológusa, Ternák Gábor. Ebben az infektológus szakember azt állítja: hiába szól egyre több hír a koronavírus második hullámáról – amely miatt ismét korlátozásokat vezet be a kormány – tulajdonképpen még mindig a járvány első hullámánál járunk, a növekvő fertőzésszámok csak annak köszönhetőek, hogy többeket tesztelnek.

 

„Véleményem szerint ez még mindig az első hullám, és az esetszám-növekedés a »megtalált« fertőzöttek számából adódik, akik többnyire tünetmentes vírushordozók.

 

Erre utal az is, hogy sem az elhunytak száma, sem a kórházban kezeltek száma nem emelkedik párhuzamosan a megtalált esetszámmal” – mondta Ternák.

 

Hozzátette: májusban az akkor végzett statisztikai felmérés jelezte, nagyjából 56 ezren fertőződhettek meg a Covid-19-cel, a nyár alatt pedig minden bizonnyal még többen találkozhattak a vírussal.

 

„Tekintettel arra, hogy a vírus járja a maga útját, tehát terjed, nem tévedünk nagyot, ha úgy gondoljuk, hogy jelenleg kb. 100-200 ezer olyan személy lehet az országban, akik megfertőződhettek” – fogalmazott.

 

Ternák szerint hiába lényegesen rosszabb minőségű az egészségügy a kelet- és közép-európai országok többségében, „elsősorban a kanyaró elleni átoltottság mértéke” sokat segített abban, hogy térségünket Nyugat-Európához képest kevésbé sújtotta a vírus. Az orvos szerint a tavasszal tapasztalt lezárásokat és kijárási tilalmat még egyszer nem lehetne elrendelni, mert ezt „sem a gazdaság, sem az emberek tűrőképessége nem viselné el”.

 

A szakember azt mondja, jobb lenne, ha több tesztet végeznének Magyarországon is. „A tesztek számát minimum meg lehetne duplázni, ami a megtalált vírushordozók számának a növekedésével jár majd, de fontos annak az ismerete, hogy a megfertőzöttek mindössze egy százaléka mutat orvosi beavatkozást igénylő tüneteket, illetve válik súlyossá. Világos fogalmakat kell használni; nem lehet összekeverni a tünetmentes hordozót a beteg személlyel, mert magunkat csapjuk be” – mondta a szakember, hozzátéve, hogy

 

a fertőzöttek megtalálása nem jelentheti százezrek karanténba helyezését.

 

Szerinte ugyanakkor a maszkviselés „talán még az az eljárás, amit mindenki megért és elfogadja annak hasznosságát”.

 

A teljes interjú, amelyben egyebek mellett a koronavírus-fertőzöttek halálozási arányáról, a jövőben várhatóan kialakuló új betegségekről és a fertőzés megelőzésének lehetőségeiről szó van, itt olvasható.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

A miniszterelnök a rádióinterjújában beszélt emellett arról is, hogy a szerbeket lessük a Sinopharm vakcinájával kapcsolatban.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A Google így kerülné el, hogy fizetnie kelljen az ausztrál médiumoknak azokért a hírekért, amiket keresőmotorjában megjelenít.

A Marosvásárhelyi Rádió műsorvezetői csütörtök esténként sikeresen teremtenek olyan hangulatot, amiben a rádióhallgató azt érzi: egy mikrofontól mentes baráti beszélgetésbe csöppent bele.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás