Ez még mindig az első hullám, csak több fertőzöttet találnak, mondja egy pécsi infektológus

Szerző: Galavits Patrik
2020.09.01. 11:54

A Pécsi Tudományegyetem tanára, Ternák Gábor szerint több jel is arra mutat, hogy még mindig a fertőzések első hullámánál tartunk. Úgy véli, 100-200 ezren fertőzödhettek meg Magyarországon.

Ez még mindig az első hullám, csak több fertőzöttet találnak, mondja egy pécsi infektológus

A Baranyai megyei Bahír portálnak adott interjút a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvorstudományi Karának infektológusa, Ternák Gábor. Ebben az infektológus szakember azt állítja: hiába szól egyre több hír a koronavírus második hullámáról – amely miatt ismét korlátozásokat vezet be a kormány – tulajdonképpen még mindig a járvány első hullámánál járunk, a növekvő fertőzésszámok csak annak köszönhetőek, hogy többeket tesztelnek.

„Véleményem szerint ez még mindig az első hullám, és az esetszám-növekedés a »megtalált« fertőzöttek számából adódik, akik többnyire tünetmentes vírushordozók.

Erre utal az is, hogy sem az elhunytak száma, sem a kórházban kezeltek száma nem emelkedik párhuzamosan a megtalált esetszámmal” – mondta Ternák.

Hozzátette: májusban az akkor végzett statisztikai felmérés jelezte, nagyjából 56 ezren fertőződhettek meg a Covid-19-cel, a nyár alatt pedig minden bizonnyal még többen találkozhattak a vírussal.

„Tekintettel arra, hogy a vírus járja a maga útját, tehát terjed, nem tévedünk nagyot, ha úgy gondoljuk, hogy jelenleg kb. 100-200 ezer olyan személy lehet az országban, akik megfertőződhettek” – fogalmazott.

Ternák szerint hiába lényegesen rosszabb minőségű az egészségügy a kelet- és közép-európai országok többségében, „elsősorban a kanyaró elleni átoltottság mértéke” sokat segített abban, hogy térségünket Nyugat-Európához képest kevésbé sújtotta a vírus. Az orvos szerint a tavasszal tapasztalt lezárásokat és kijárási tilalmat még egyszer nem lehetne elrendelni, mert ezt „sem a gazdaság, sem az emberek tűrőképessége nem viselné el”.

A szakember azt mondja, jobb lenne, ha több tesztet végeznének Magyarországon is. „A tesztek számát minimum meg lehetne duplázni, ami a megtalált vírushordozók számának a növekedésével jár majd, de fontos annak az ismerete, hogy a megfertőzöttek mindössze egy százaléka mutat orvosi beavatkozást igénylő tüneteket, illetve válik súlyossá. Világos fogalmakat kell használni; nem lehet összekeverni a tünetmentes hordozót a beteg személlyel, mert magunkat csapjuk be” – mondta a szakember, hozzátéve, hogy

a fertőzöttek megtalálása nem jelentheti százezrek karanténba helyezését.

Szerinte ugyanakkor a maszkviselés „talán még az az eljárás, amit mindenki megért és elfogadja annak hasznosságát”.

A teljes interjú, amelyben egyebek mellett a koronavírus-fertőzöttek halálozási arányáról, a jövőben várhatóan kialakuló új betegségekről és a fertőzés megelőzésének lehetőségeiről szó van, itt olvasható.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek