+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. szeptember 1. kedd, 11:54
A Pécsi Tudományegyetem tanára, Ternák Gábor szerint több jel is arra mutat, hogy még mindig a fertőzések első hullámánál tartunk. Úgy véli, 100-200 ezren fertőzödhettek meg Magyarországon.

A Baranyai megyei Bahír portálnak adott interjút a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvorstudományi Karának infektológusa, Ternák Gábor. Ebben az infektológus szakember azt állítja: hiába szól egyre több hír a koronavírus második hullámáról – amely miatt ismét korlátozásokat vezet be a kormány – tulajdonképpen még mindig a járvány első hullámánál járunk, a növekvő fertőzésszámok csak annak köszönhetőek, hogy többeket tesztelnek.

 

„Véleményem szerint ez még mindig az első hullám, és az esetszám-növekedés a »megtalált« fertőzöttek számából adódik, akik többnyire tünetmentes vírushordozók.

 

Erre utal az is, hogy sem az elhunytak száma, sem a kórházban kezeltek száma nem emelkedik párhuzamosan a megtalált esetszámmal” – mondta Ternák.

 

Hozzátette: májusban az akkor végzett statisztikai felmérés jelezte, nagyjából 56 ezren fertőződhettek meg a Covid-19-cel, a nyár alatt pedig minden bizonnyal még többen találkozhattak a vírussal.

 

„Tekintettel arra, hogy a vírus járja a maga útját, tehát terjed, nem tévedünk nagyot, ha úgy gondoljuk, hogy jelenleg kb. 100-200 ezer olyan személy lehet az országban, akik megfertőződhettek” – fogalmazott.

 

Ternák szerint hiába lényegesen rosszabb minőségű az egészségügy a kelet- és közép-európai országok többségében, „elsősorban a kanyaró elleni átoltottság mértéke” sokat segített abban, hogy térségünket Nyugat-Európához képest kevésbé sújtotta a vírus. Az orvos szerint a tavasszal tapasztalt lezárásokat és kijárási tilalmat még egyszer nem lehetne elrendelni, mert ezt „sem a gazdaság, sem az emberek tűrőképessége nem viselné el”.

 

A szakember azt mondja, jobb lenne, ha több tesztet végeznének Magyarországon is. „A tesztek számát minimum meg lehetne duplázni, ami a megtalált vírushordozók számának a növekedésével jár majd, de fontos annak az ismerete, hogy a megfertőzöttek mindössze egy százaléka mutat orvosi beavatkozást igénylő tüneteket, illetve válik súlyossá. Világos fogalmakat kell használni; nem lehet összekeverni a tünetmentes hordozót a beteg személlyel, mert magunkat csapjuk be” – mondta a szakember, hozzátéve, hogy

 

a fertőzöttek megtalálása nem jelentheti százezrek karanténba helyezését.

 

Szerinte ugyanakkor a maszkviselés „talán még az az eljárás, amit mindenki megért és elfogadja annak hasznosságát”.

 

A teljes interjú, amelyben egyebek mellett a koronavírus-fertőzöttek halálozási arányáról, a jövőben várhatóan kialakuló új betegségekről és a fertőzés megelőzésének lehetőségeiről szó van, itt olvasható.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az olténiai Deveseluban inkább szavaztak egy halottra, mint a másik két jelöltre.

Egyre több a fertőzött, a tesztkapacitásokat nem növeljük, és sajnos egyre többen vesztik életüket a koronavírus miatt. Mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Köszi, két kommentelő!

Habár a székely fővárosnak nevezett városban ma a magyarok már nincsenek többségben, a román szavazatok felaprózódása miatt Soós Zoltán nagyot tudott nyerni.

A független Nicușor Dan lett Bukarest főpolgármestere. Az exit poll eredmények szerint 47 százalékot szerzett, jelentősen megelőzve a 39 százalékot hozó szocdem Gabriela Fireat.

Azért az MSZP-s Csorbai Ferenc mögött felsorakozó ellenzéki pártok meglepően jól szerepeltek, Csorbai 40 százalékot hozott az egyik legjobboldalibb városban.

Hatalmas többség mondott nemet a kezdeményezésre, amely az EU-val kötött szerződések felmondását jelentette volna.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás