A DK a legnépszerűbb ellenzéki párt, 10-ből 9 ellenzéki szavazó közös listát akar

Szerző: Bukovics Martin
2020.09.01. 12:40

Fekete-Győr András, Szél Bernadett, Karácsony Gergely és Szabó Tímea az ellenzék legnépszerűbb politikusai, az alacsonyabb ismertségű Momentum-elnök ráadásul Orbán Viktornál is népszerűbb.

A DK a legnépszerűbb ellenzéki párt, 10-ből 9 ellenzéki szavazó közös listát akar

Megerősödve jöttek ki a járvány első hullámából a kormánypártok, az ellenzéki pártok közül a DK a legnépszerűbb – derül ki a Republikon Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából. Az ellenzéki együttműködéssel kapcsolatban a megkérdezettek határozott választ adtak: többségük az ellenzék közös listás indulását támogatja.

A fontosabb megállapítások:

+ A Fidesz-KDNP támogatottsága a járvány időszakában megerősödött, a teljes népesség körében 35, a pártválasztók között 54 százalékos támogatottsággal rendelkeznek a kormánypártok.

+ A legerősebb ellenzéki párt a Demokratikus Koalíció, a teljes népesség körében 9 százalékot, a pártválasztók körében 14 százalékot ért el. Az ellenzéki szereplők közti erőviszonyok még sok változáson mehetnek keresztül 2022-ig. Az ellenzéki háziverseny második helyén a Momentum (6, ill. 9 százalék) található. A Jobbik a harmadik (5, ill. 8 százalék), az MSZP a negyedik (4, ill. 6 százalék), a Kétfarkú Kutyapárt pedig az ötödik helyen áll (3, ill. 4 százalék), azaz egy erős hajrával akár a viccpárt is bejuthat jelen állás szerint a parlamentbe 2022-ben.

+ Az ellenzéki szavazók és a bizonytalanok nagy többsége is a közös listás indulásban látja az ellenzék sikerét a következő országgyűlési választáson. Az ellenzéki szavazók 87 százaléka szívesebben is szavazna egy közös listára, mintsem valamelyik párt külön listájára.

A KÉRDÉS A KÖZÖS LISTÁRÓL. GRAFIKA: REPUBLIKON INTÉZET

+ A két legismertebb politikus Orbán Viktor miniszterelnök (91 százalékos ismertség) és Gyurcsány Ferenc DK-elnök (90 százalékos ismertség), őket követi Karácsony Gergely budapesti főpolgármester (82 százalék) és Áder János államfő (82 százalékan ismerik őt is).

+ A legnépszerűbb politikusok: Áder János, Fekete-Győr András, Orbán Viktor, Szél Bernadett, Karácsony Gergely és Szabó Tímea. A Republikon Fekete-Győr jó szereplésénél megjegyzi: a Momentumnak van egy jól látható előnye a többi ellenzéki párttal szemben: a kormánypárti szavazók a párt vezetőjét nem utasítják el olyan mértékben, mint a többi ellenzéki párt politikusait

+ A legnépszerűtlenebb politikusok: Kendernay János volt LMP-társelnök, Simicskó István KDNP-frakcióvezető, Toroczkai László Mi Hazánk-elnök, Gyurcsány Ferenc DK-elnök, illetve Schmuck Erzsébet LMP-társelnök.

ITT A KOMPLETT LISTA. GRAFIKA: REPUBLIKON INTÉZET

A kutatást a Republikon Intézet megbízásából a Závecz Research készítette 1000 fő telefonos megkérdezésével, 2020. augusztus 14-24. között. A kutatás nem, iskolai végzettség, életkor és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt népességére.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek