+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. augusztus 31. hétfő, 14:22
Lesz, ahol továbbra is marad az egyszer egy sávosra szűkített nagykörút, máshol viszont a parkolósávokat fogják majd be biciklisávnak Karácsonyék. A főpolgármester a Miniszterelnökség államtitkárának, Fürjes Balázsnak is beszólt.
Lesz, ahol megmaradnak, és lesz, ahol az elkövetkező hetekben radikálisan átalakulnak a koronavírus-járvány miatt a budapesti Nagykörúton felfestett biciklisávok

 

– erről számolt be Karácsony Gergely budapesti főpolgármester hétfőn tartott sajtótájékoztatóján.

 

A Nagykörútra a járvány első hulláma idején a Fővárosi Önkormányzat úgy festetett fel kerékpársávokat, hogy azok az autóforgalomtól vettek el egy sávot, így egyszer egy sávosra szűkítve a Nagykörúton az autós közlekedésre alkalmas területet. És bár a szakasz hamar a főváros második legforgalmasabb kerékpárútjává vált – a Bem rakparti bringaút után –, az intézkedés mégis nagy vitákat váltott ki az autósok és a kerékpárosok között.

 

Karácsony a hétfői sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: „hasznos társadalmi vita alakult ki” az ügyben, amely volt, hogy néha politikaivá vált és a kelleténél alacsonyabb színvonalon folyt, mégis előremutatóak voltak a Nagykörút jövőjével kapcsolatos javaslatok.

 

A főpolgármester egyúttal bejelentette: éppen emiatt nem konkrétan egy csoportnak kedveztek, mikor a Nagykörút jövőjével kapcsolatos víziót vázolták fel, hanem próbáltak „minden szereplőt és minden szempontot figyelembe venni”, „mindenkinek adni valamit”, és megkezdték egy „kompromisszumos nagykörúti javaslatcsomag kialakítását”. Ez az ígéretek szerint úgy történik majd, hogy

 

fenntartják a bebringázható Nagykörutat, de közben visszaadják a gépjárműforgalomnak „a szükséges kapacitás majdnem egészét”.

 

Karácsony az Azonnalinak a biciklisávok fizikai elválasztásával kapcsolatos kérdésére azt is megígérte: a járványügyi bringasávok nem a jelenlegi, ideiglenes formájukban maradnak fenn, a Magyar Közút javaslatai alapján azokat állandósítják majd.

 

De hogyan történik majd az átalakítás?

 

Karácsony, valamint a javaslatokat részletesen is bemutató kabinetfőnöke, Balogh Samu szerint úgy, hogy szakaszokra osztják a Nagykörutat.

 

+ Dohány utca – Petőfi híd (József és Ferenc körút): itt a főváros forgalomelemzése szerint jelentős az autós forgalom (a közlekedők körülbelül felét az autósok teszik ki), ezzel szemben viszont jóval kisebb a bringások, gyalogosok, és a közösségi közlekedéssel utazók szerepe. Éppen ezért itt Karácsonyék visszaadják mindkét sávot az autóforgalomnak, úgy, hogy közben a biciklisávot sem szüntetik meg:

 

megszűnik viszont a parkolósáv, ennek a helyére kerül át a bringasáv.

 

+ Dohány utca – Nyugati pályaudvar (Erzsébet és Teréz körút): itt a „fenntartható közlekedési formáké”, vagyis a gyalogosoké, bringásoké és a villamosé a főszerep, körülbelül a forgalom háromnegyedét ők teszik ki, és csak a fennmaradó negyedet az autósok. Ezért itt megmarad az egyszer egy sávosra szűkített Nagykörút – a csomópontok kivételével, ahol kibővülnek a forgalmi sávok –, cserébe viszont egy autósoknak kedvezőbb lámpaprogramot alakítanak majd ki. Így bíznak abban, hogy ezen a szakaszon sem lesznek óriási dugók.

 

ÚJONNAN FELFESTETT BRINGASÁV A FERENC KÖRÚTON. FOTÓ: BKK / FACEBOOK

 

Balogh Samu a sajtótájékoztatón elmondta: 48 ezren töltötték ki a körút jövőjéről szóló nem reprezentatív konzultációt, amelyen az jött ki, hogy a jelenlegi helyzettel inkább elégedetlenek a budapestiek. 27 százaléknak tetszik csak jelen formájában a Nagykörút, habár hozzátette: ahhoz képest, hogy a bringások aránya körülbelül 6 százalék a városban, ez sem rossz szám.

 

Karácsony: Fürjes Balázs beszélgessen Vitézyvel!

 

A kabinetfőnök hozzátette: a kutatás alapján a parkolósáv volt az az elem, amelyet az érintettek legszívesebben elengednek, ezzel együtt sem fognak minden parkolóhelyet elvenni. Karácsony Gergely pedig arról beszélt: már 1-2 héten belül értékelhető változást lehet majd látni a Nagykörúton.

 

A főpolgármester egyébként Fürjes Balázsnak, a Miniszterelnökség Budapest és környékének fejlesztéséért felelős államtitkárának is beszólt. Az Azonnali ugyanis rákérdezett Karácsonynál arra, mit szól Fürjes azon, nemrégiben megjelentetett leveléhez, amelyben arra szólítja fel a budapesti városvezetést, hogy „fejezzék be az autósüldözést” az iskolakezdésig.

 

Karácsony erre reagálva azt mondta:

 

„Azt javaslom Fürjes Balázsnak, hogy beszélgessen erről Vitézy Dáviddal. Úgy látom, hogy ők szakmailag a szöges ellentétét képviselik egymásnak ugyanabban az ügyben.”

 

Fürjes ugyanis együtt dolgozik a Budapest Fejlesztési Központ élére került Vitézyvel is, aki köztudottan támogatja a fővárosban létrehozott bringasávokat.

 

UPDATE: Cikkünk megjelenése óta több szakmai szervezet is reagált Karácsonyék bejelentésére. A Magyar Kerékpárosklub alapvetően üdvözli a kerékpársávok megtartását, de szerintük a Nagykörúttal kapcsolatban nem az útszakasz átfogó megújulását szolgáló döntés született. A Közlekedő Tömeg állásfoglalása durvábban fogalmaz, szerintük a „Fürjes-DK szolgálatiautó-lobbinak tesz értelmetlen gesztusokat a Főváros".

 

BORÍTÓKÉP: Szűcs Donát / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A TUI már építi át ennek megfelelően a portugáliai és Kanári-szigeteki hoteljeit.

Kedden három fontos magyar közéleti személyiség koronavírus-tesztje is pozitív lett. Van, aki már a tüntetek kezelésekor otthoni karanténba vonult, és van, aki örül, hogy nincs tüdőgyulladása.

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

A romániai megyei közegészségügyi hivatalok már nem állnak a helyzet magaslatán, most két település nevét keverték össze.

Daniel pátriárka figyelmeztette őket: '89-ben a kommunisták is valami hasonlóval rukkoltak elő, s lám, hamarosan el is buktak.

Az ápolásért felelős államtitkár azt tanácsolja a családoknak, ünnepeljék a karácsonyt inkább kétszer és kisebb létszámban.

Mutatjuk, hogyan néz ki a gyakorlatban a szoft lockdownnak nevezett lélekölés. Fotóriport Firenzéből!

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás