+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2020. augusztus 31. hétfő, 17:20
Több ellenzéki képviselő sem jelent meg az Orban-kormány elleni bizalmatlansági indítvány szavazásán, pártjuk már kizárással fenyegeti őket. Klaus Johannis román államelnök örülhet, marad a nemzeti liberális kormány, a télen esedékes választásokig valószínűleg már kihúzzák.

Hétfőn szavaztak volna az augusztus 17-én benyújtott bizalmatlansági indítványról a román parlamentben. Az ellenzéki nacionalista-posztkommunista Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője, Marcel Ciolacu számára a sikeres bizalmatlansági indítvány (vagyis a jobbközép, nemzeti liberális Ludovic Orban vezette kormány bukása) jelentette volna a kiutat pártja népszerűségvesztéséből. Ciolacu a bizalmatlansági indítvánnyal pártja elfogyását is meg akarta akadályozni, vagyis azt, hogy ne üljenek át a nemzeti liberálisokhoz szocdem polgármesterek és parlamenti képviselők. Ciolacunak ez a lépése viszont hétfő délután meghiúsult.

 

Hétfő késő délutánra kiderült, hogy a parlamentben elvileg többséggel rendelkező szocdemek a bizalmatlansági indítvány vitájához és a szavazáshoz szükséges létszámot sem tudták összehozni a román parlamentben.

 

A román parlament két házának összesen 465 tagja van. Mind ahhoz, hogy az ülés határozatképes legyen, mind pedig a bizalmatlansági indítvány sikerességéhez 233 jelenlevő képviselőre, illetve 233 szavazatra lett volna szükség. A házelnök összesítése szerint hétfőn 226 parlamenti képviselő jelent meg, ezzel pedig nem érték el a szükséges létszámot, így mind az ülést, mind a bizalmatlansági indítványról való szavazást is elnapolták.

 

Elsősorban a koronavírus-járványnak köszönhető, hogy hétfőn mégsem szavaztak a bizalmatlansági indítványról. Egy aradi szocdem képviselő karanténba került, két másik szociáldemokrata képviselő pedig beteget jelentett. Így a PSD ahelyett, hogy szavazatokat szerzett volna az esetleges szavazásra, szavazatokat veszített, arról nem is beszélve, hogy múlt héten három szocdem képviselő eleve otthagyta a pártot, átigazolva a kormányzó nemzeti liberálisokhoz.

 

A román alsóház és egyben a nacionalista-posztkommunista PSD elnöke, Marcel Ciolacu a kudarcos ülés után megtalálta az első vétkeseket is. Egyrészt a hétfői parlamenti üléstől távolmaradó kormánypárti liberálisokat vádolta azzal, hogy arra játszottak, hogy ne legyen határozatképes a parlament. Másrészt pedig

 

azon saját kollégáit fenyegette meg pártból való kizárással, akik beteget jelentettek és nem jelentek meg a hétfői ülésen.

 

A helyzet komolyságát mutatta az is, hogy amikor még úgy tűnt, hogy hétfőn szavaznak, akkor a nemzeti liberális érzelmű államelnök, Klaus Johannis is megszólalt. Johannis ezzel a gesztussal végképp kimozdult az államelnök közvetítői szerepéből, mivel noha már sokszor kiállt a PNL mellett, olyan még nem fordult elő Romániában, hogy hivatalban levő államelnök a bizalmatlansági szavazás napján ennyire nyíltan állást foglaljon egy párt mellett.

 

„A PSD nem az állampolgárok egészségét tartja szem előtt, hanem mindenáron hatalomra szeretne kerülni” – osztotta ki Johannis a szocdemeket.

 

Johannis hétfő késő délutánra fellélegezhetett, mivel mégsem szavaztak az Orban-kormány sorsáról. Valószínű, hogy az elkövetkező hónapokban sem lesz értelme ennek, hiszen Romániában valamikor késő ősszel, tél elején esedékesek a parlamenti választások.

 

És hogy mi jön most? Csoma Botond, az RMDSZ parlamenti képviselője az Azonnalinak elmondta, a bizalmatlansági indítvány következő vitáját és a következő szavazás dátumát még korai lenne meghatározni, ám szerinte most már nagy valószínűséggel marad az Orban-kormány a télen esedékes parlamenti választásokig.

 

BORÍTÓKÉP: GUVERNUL ROMÂNIEI

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Az osztrák sajtóhoz eljutott információk szerint az éttermeknek be kell zárniuk.

A jelenlegi válság más mint a többi, a megoldás pedig a hitelezés felpörgetése bankoknak nyújtott állami segítséggel. A Spiegel Carmen Reinharttal, a világbank alelnökével készített interjút.

Szemereyné Pataki Klaudia szerint Kecskemét gócponttá vált, azonban ezt semmilyen nyilvános adat nem tudja alátámasztani. Megkérdeztük a hivataltól, hogy mi alapján nyilvánították a várost gócponttá.

A szlovák minisztrelnök már csak arra vágyik, hogy kivezesse az országát a slamasztikából. Hétvégén Szlovákiában letesztelik a teljes lakoságot.

A fővárosi önkormányzat a Nagykörút komplex megújítását tervezi, ebbe lehet beleszólni.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás