A koronavírus mentette meg a bukástól az Orban-kormányt

2020.08.31. 17:20

Több ellenzéki képviselő sem jelent meg az Orban-kormány elleni bizalmatlansági indítvány szavazásán, pártjuk már kizárással fenyegeti őket. Klaus Johannis román államelnök örülhet, marad a nemzeti liberális kormány, a télen esedékes választásokig valószínűleg már kihúzzák.

A koronavírus mentette meg a bukástól az Orban-kormányt

Hétfőn szavaztak volna az augusztus 17-én benyújtott bizalmatlansági indítványról a román parlamentben. Az ellenzéki nacionalista-posztkommunista Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője, Marcel Ciolacu számára a sikeres bizalmatlansági indítvány (vagyis a jobbközép, nemzeti liberális Ludovic Orban vezette kormány bukása) jelentette volna a kiutat pártja népszerűségvesztéséből. Ciolacu a bizalmatlansági indítvánnyal pártja elfogyását is meg akarta akadályozni, vagyis azt, hogy ne üljenek át a nemzeti liberálisokhoz szocdem polgármesterek és parlamenti képviselők. Ciolacunak ez a lépése viszont hétfő délután meghiúsult.

Hétfő késő délutánra kiderült, hogy a parlamentben elvileg többséggel rendelkező szocdemek a bizalmatlansági indítvány vitájához és a szavazáshoz szükséges létszámot sem tudták összehozni a román parlamentben.

A román parlament két házának összesen 465 tagja van. Mind ahhoz, hogy az ülés határozatképes legyen, mind pedig a bizalmatlansági indítvány sikerességéhez 233 jelenlevő képviselőre, illetve 233 szavazatra lett volna szükség. A házelnök összesítése szerint hétfőn 226 parlamenti képviselő jelent meg, ezzel pedig nem érték el a szükséges létszámot, így mind az ülést, mind a bizalmatlansági indítványról való szavazást is elnapolták.

Elsősorban a koronavírus-járványnak köszönhető, hogy hétfőn mégsem szavaztak a bizalmatlansági indítványról. Egy aradi szocdem képviselő karanténba került, két másik szociáldemokrata képviselő pedig beteget jelentett. Így a PSD ahelyett, hogy szavazatokat szerzett volna az esetleges szavazásra, szavazatokat veszített, arról nem is beszélve, hogy múlt héten három szocdem képviselő eleve otthagyta a pártot, átigazolva a kormányzó nemzeti liberálisokhoz.

A román alsóház és egyben a nacionalista-posztkommunista PSD elnöke, Marcel Ciolacu a kudarcos ülés után megtalálta az első vétkeseket is. Egyrészt a hétfői parlamenti üléstől távolmaradó kormánypárti liberálisokat vádolta azzal, hogy arra játszottak, hogy ne legyen határozatképes a parlament. Másrészt pedig

azon saját kollégáit fenyegette meg pártból való kizárással, akik beteget jelentettek és nem jelentek meg a hétfői ülésen.

A helyzet komolyságát mutatta az is, hogy amikor még úgy tűnt, hogy hétfőn szavaznak, akkor a nemzeti liberális érzelmű államelnök, Klaus Johannis is megszólalt. Johannis ezzel a gesztussal végképp kimozdult az államelnök közvetítői szerepéből, mivel noha már sokszor kiállt a PNL mellett, olyan még nem fordult elő Romániában, hogy hivatalban levő államelnök a bizalmatlansági szavazás napján ennyire nyíltan állást foglaljon egy párt mellett.

„A PSD nem az állampolgárok egészségét tartja szem előtt, hanem mindenáron hatalomra szeretne kerülni” – osztotta ki Johannis a szocdemeket.

Johannis hétfő késő délutánra fellélegezhetett, mivel mégsem szavaztak az Orban-kormány sorsáról. Valószínű, hogy az elkövetkező hónapokban sem lesz értelme ennek, hiszen Romániában valamikor késő ősszel, tél elején esedékesek a parlamenti választások.

És hogy mi jön most? Csoma Botond, az RMDSZ parlamenti képviselője az Azonnalinak elmondta, a bizalmatlansági indítvány következő vitáját és a következő szavazás dátumát még korai lenne meghatározni, ám szerinte most már nagy valószínűséggel marad az Orban-kormány a télen esedékes parlamenti választásokig.

BORÍTÓKÉP: GUVERNUL ROMÂNIEI

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek