+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2020. augusztus 31. hétfő, 17:20
Több ellenzéki képviselő sem jelent meg az Orban-kormány elleni bizalmatlansági indítvány szavazásán, pártjuk már kizárással fenyegeti őket. Klaus Johannis román államelnök örülhet, marad a nemzeti liberális kormány, a télen esedékes választásokig valószínűleg már kihúzzák.

Hétfőn szavaztak volna az augusztus 17-én benyújtott bizalmatlansági indítványról a román parlamentben. Az ellenzéki nacionalista-posztkommunista Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője, Marcel Ciolacu számára a sikeres bizalmatlansági indítvány (vagyis a jobbközép, nemzeti liberális Ludovic Orban vezette kormány bukása) jelentette volna a kiutat pártja népszerűségvesztéséből. Ciolacu a bizalmatlansági indítvánnyal pártja elfogyását is meg akarta akadályozni, vagyis azt, hogy ne üljenek át a nemzeti liberálisokhoz szocdem polgármesterek és parlamenti képviselők. Ciolacunak ez a lépése viszont hétfő délután meghiúsult.

 

Hétfő késő délutánra kiderült, hogy a parlamentben elvileg többséggel rendelkező szocdemek a bizalmatlansági indítvány vitájához és a szavazáshoz szükséges létszámot sem tudták összehozni a román parlamentben.

 

A román parlament két házának összesen 465 tagja van. Mind ahhoz, hogy az ülés határozatképes legyen, mind pedig a bizalmatlansági indítvány sikerességéhez 233 jelenlevő képviselőre, illetve 233 szavazatra lett volna szükség. A házelnök összesítése szerint hétfőn 226 parlamenti képviselő jelent meg, ezzel pedig nem érték el a szükséges létszámot, így mind az ülést, mind a bizalmatlansági indítványról való szavazást is elnapolták.

 

Elsősorban a koronavírus-járványnak köszönhető, hogy hétfőn mégsem szavaztak a bizalmatlansági indítványról. Egy aradi szocdem képviselő karanténba került, két másik szociáldemokrata képviselő pedig beteget jelentett. Így a PSD ahelyett, hogy szavazatokat szerzett volna az esetleges szavazásra, szavazatokat veszített, arról nem is beszélve, hogy múlt héten három szocdem képviselő eleve otthagyta a pártot, átigazolva a kormányzó nemzeti liberálisokhoz.

 

A román alsóház és egyben a nacionalista-posztkommunista PSD elnöke, Marcel Ciolacu a kudarcos ülés után megtalálta az első vétkeseket is. Egyrészt a hétfői parlamenti üléstől távolmaradó kormánypárti liberálisokat vádolta azzal, hogy arra játszottak, hogy ne legyen határozatképes a parlament. Másrészt pedig

 

azon saját kollégáit fenyegette meg pártból való kizárással, akik beteget jelentettek és nem jelentek meg a hétfői ülésen.

 

A helyzet komolyságát mutatta az is, hogy amikor még úgy tűnt, hogy hétfőn szavaznak, akkor a nemzeti liberális érzelmű államelnök, Klaus Johannis is megszólalt. Johannis ezzel a gesztussal végképp kimozdult az államelnök közvetítői szerepéből, mivel noha már sokszor kiállt a PNL mellett, olyan még nem fordult elő Romániában, hogy hivatalban levő államelnök a bizalmatlansági szavazás napján ennyire nyíltan állást foglaljon egy párt mellett.

 

„A PSD nem az állampolgárok egészségét tartja szem előtt, hanem mindenáron hatalomra szeretne kerülni” – osztotta ki Johannis a szocdemeket.

 

Johannis hétfő késő délutánra fellélegezhetett, mivel mégsem szavaztak az Orban-kormány sorsáról. Valószínű, hogy az elkövetkező hónapokban sem lesz értelme ennek, hiszen Romániában valamikor késő ősszel, tél elején esedékesek a parlamenti választások.

 

És hogy mi jön most? Csoma Botond, az RMDSZ parlamenti képviselője az Azonnalinak elmondta, a bizalmatlansági indítvány következő vitáját és a következő szavazás dátumát még korai lenne meghatározni, ám szerinte most már nagy valószínűséggel marad az Orban-kormány a télen esedékes parlamenti választásokig.

 

BORÍTÓKÉP: GUVERNUL ROMÂNIEI

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Marosvásárhelyi Rádió műsorvezetői csütörtök esténként sikeresen teremtenek olyan hangulatot, amiben a rádióhallgató azt érzi: egy mikrofontól mentes baráti beszélgetésbe csöppent bele.

Miközben a világ Joe Bidenra figyelt, az internet népe Bernie Sandersből csinált sztárt.

A közfeladatok ellátását veszélyeztető kormányzati intézkedésekről szóló kampány összesen 22 millió forintjába kerül a budapestieknek.

Korábban António Costa azt nyilatkozta, nem áldozná fel a most tanuló generációt, a katasztrofális járványadatok most más álláspontra terelték.

Az FFP2-szájmaszkok áfáját meg eltörölték.

A kormányinfón megtudtuk azt is, hogy később a háziorvosnál sem lehet majd regisztrálni a koronavírus elleni vakcinára.

A máltai miniszterelnök azt is fontosnak tartja, hogy az új okmány segítse, ne pedig akadályozza a szabad mozgást.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás