Mit gondolnak a legszlovákabb városban a magyarokról?

2020.08.30. 17:10

Turócszentmártonban 1918-ban kimondták a szlovákok: Magyarországot otthagynák és inkább az akkor létrejött Csehszolvákiához csatlakoznának. A város lakói közül most van, aki a magyar kártya kijátszása mögött is sorosista összeesküvést sejt, más szerint a szlávoknak egyesülniük kellett volna, hogy elűzzék onnan a magyarokat, de van olyan is, aki sajnálja, hogy nagyszüleivel ellentétben nem tanulta meg a magyar nyelvet. Videó!

„Itt beszélhetsz akárhogyan, angolul, németül, mindenhogyan. De mikor elkezdünk magyarul beszélni, mindenki ránk néz”

– mondta az Azonnalinak az egyetlen magyar, akivel Turócszentmártonban találkoztunk. Az idős férfi arról is mesélt, hogyan tűnt el a helyi magyar közösség, és miért nem beszélnek már az ő fiai sem magyarul.

Turócszentmárton az a város, ahol 1918-ban kimondták a szlovákok: Magyarország és a Monarchia helyett inkább az akkor frissen létrejött Csehszlovákiát választanák. A trianoni békeszerződés után száz évvel elmentünk a városba, hogy megkérdezzük annak mostani lakóit: mit gondolnak a magyarokról és a magyar-szlovák együttélésről.

Volt olyan, aki válaszul Bugár Bélát emlegette, más inkább egy cseheket gúnyoló dalt énekelt nekünk,

egy idős hölgy pedig afelett sajnálkozott: az ő nagyszülei még tudtak a szlovák mellett magyarul és németül is, ma meg már a szlovákok nem beszélnek magyarul.

Nem mindenki így viszonyult ehhez: egy másik asszony szerint a magyarok támadó nemzet, uralkodni akarnak, és nem fogadják el, hogy a világon mindenhol a kisebbségnek kell alkalmazkodnia a többséghez.

És hogy mi köze a felvidéki magyarokhoz Soros Györgynek? Erről is szó van a videóban.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek