Engedték, de végül feloszlatták Berlinben a koronavírus-tagadók tüntetését

Szerző: Techet Péter
2020.08.29. 16:58

A koronavírus miatti járványügyi intézkedések ellen vonultak szombaton ezrek utcára a német fővárosban. A tüntetést a rendőrségi tiltás ellenére a bíróság engedélyezte. De a rendőrök végül mégis feloszlatták a politikailag nagyon színes társaságot, mert alig tartotta magát valaki is a járványügyi előírásokhoz.

Engedték, de végül feloszlatták Berlinben a koronavírus-tagadók tüntetését

Miközben a járványügyi intézkedések miatt Németországban is számos rendezvényt nem – vagy csak kisebb létszámban – lehet megtartani (a korlátozások tartományonként eltérőek), a gyülekezési szabadság mint politikai alapjog továbbra is elsődlegességet élvez. Éppen ezért kerülhetett sor most szombaton is – ahogy már a megelőző hétvégéken is történt – Berlinben több ezres tüntetésre:

a felvonulók, akik között zöldek, szélsőjobboldaliak, oltásellenesek egyaránt vannak, a járványügyi intézkedések ellen tiltakoznak,

egyesek egyenesen tagadják, hogy létezne koronavírus.

Augusztus elsején majdnem 20 ezer ember vonult már a Querdenken civil szervezet felhívására Berlinben. A csoportosulás jobb- és baloldali rendszerkritikát kever környezetvédelmi és ezoterikus eszmékkel. Az augusztus elsejei tüntetésüket végül a rendőrség Berlinben feloszlatta, mert a résztvevők nem tartották be a megfelelő távolságot és nem hordtak szájmaszkot. A helyzet persze annyiban paradox, hogy a tüntetők éppen ezen intézkedések ellen tüntetnek.

Augusztus utolsó szombatjára is bejelentettek felvonulást, amit a berlini rendőrség először nem volt hajlandó emgedélyezni. Végül azonban a berlin-brandenburgi Legfelső Közigazgatási Bíróság jóváhagyta a tüntetést. A szervezők szerint

ismét majdnem 20 ezer ember vonult fel

– a beszámolók szerint a birodalmi német zászlók mellett orosz, szivárványos vagy békejeles zászlók voltak láthatóak, ami megint csak azt mutatja: politikailag nagyon nehezen elhelyezhetőek a tüntetők. Az USA nagykövetségénél például amerikai zászlókkal tüntettek egy békeszerződés mellett, mert szerintük még nincs lezárva a második világháború.

Az tény, hogy a pártok részéről elsősorban a neonáci NPD és a szélsőjobboldali AfD próbálja meg megszerezni magának a témát: az AfD elnöke, Tino Chrupalla, illetve a párt türingiai elnöke, aki a párton belüli neonáci tábor vezéralakja, Björn Höcke is felszólította híveit, hogy menjenek el a szombati tüntetésre.

A koronavírus-tagadók egyik fő szószólója Attila Hildmann: a már Nyugat-Berlinben született, török származású, de német nevelőszülőknél nevelkedett szakács

vegán életmódtanácsokkal vált ismertté, a járvány kitörése óta azonban különféle összeesküvéselméleteket terjeszt

a közösségi médiaoldalain, eleve tagadja a koronavírust, és a majdani oltás megtagadására szólít fel. A szombati tüntetésen ő is jelent volt.

ATTILA HILDMANN VEGÁN SZAKÁCS A KORONAVÍRUS-TAGADÓK EGYIK FONTOS ALAKJA, AKI TÖBB TÜNTETÉST IS MÁR SZERVEZETT. FOTÓ: MARCO VERCH / FLICKR

Hiába kapták meg azonban az engedélyt, végül a mai tüntetés se végződött másképp, mint az augusztus elsejei: a járványügyi szabályok megsértése miatt a rendőrség idő előtt feloszlatta békésen a tüntetést, a résztvevők közül azonban többeket is, akik sörösüvegeket dobáltak a rendőrök felé, őrizetbe vettek.

Már az augusztus elsejei felvonulás után több konzervatív politikus is a szabályozások szigorítását követelte. Armin Schuster, a CDU belügyi politikusa szerint könnyebbé kéne tenni a tüntetések betiltását, feloszlathatóságát, ha egyértelmű, hogy a járványügyi intézkedéseket nem tartják be, szerinte ugyanis a gyülekezési szabadság nem érhet többet, mint azon emberek élete, akiket a járványügyi előírások megszegésével veszélyeztetnek a felvonulók.

NYITÓKÉP: Ellentüntetők Berlinben (még egy májusi koronavírus-tagadó megmozdulás ellen) / Kováts Eszter, Azonnali

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek