Majdnem száz újságírót tartóztattak le Belaruszban a választások óta

Szerző: Techet Péter
2020.08.27. 18:54

Az elcsalt elnökválasztás óta majdnem száz újságírót tartóztatott le a Lukasenka-hatalom. Csütörtökön is több ellenzéki portál újságíróját elvitték.

Majdnem száz újságírót tartóztattak le Belaruszban a választások óta

Az ellenzéki Belsat tett közzé szerda este egy videót, amelyen az látható, hogy több ellenzéki lap – többek között a Belsat, a Tut.by és a Szabadság Rádió – munkatársait tartóztatták le az esti ellenzéki tüntetés előtt.

A Belsat lengyelnyelvű kiadásának beszámolója szerint

a rendvédelmi erők egy erőszakellenes megmozdulás előtt csaptak le több, mint 15 belarusz és külföldi újságíróra,

akik egy minszki templom közelében gyülekeztek. A lap beszámolója szerint a rendőrőrsön többektől elvették a telefonjukat.

Az újságírók letartóztatása ellen tiltakozott a katolikus püspökség is, amely csütörtökön maga is megemlékezett az eddigi tüntetések áldozatairól.

A lassan három hete zajló tüntetéshullámban, amelyet az elcsalt elnökválasztás váltott ki, Aljekszandar Lukasenka hatalma majdnem száz újságírót tartóztatott már le. A nem rezsimhű sajtómunkásokat tömörítő újságírószövetség arról számolt be, hogy

a rendőrség többször erőszakosan, brutálisan lépett fel a letartóztatott újságírókkal szemben.

Az újságírószövetség listát vezet a belarusz hatóságok által letartóztatott újságírókról: az idei évre számuk már túllépte a kétszázat.

NYITÓKÉP: Ellenzéki tüntetés Minszkben; a táblákon köszönetet mondanak „a hősöknek“ / Daria Buryakina, Tut.by, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek