+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. augusztus 27. csütörtök, 18:54
Az elcsalt elnökválasztás óta majdnem száz újságírót tartóztatott le a Lukasenka-hatalom. Csütörtökön is több ellenzéki portál újságíróját elvitték.

Az ellenzéki Belsat tett közzé szerda este egy videót, amelyen az látható, hogy több ellenzéki lap – többek között a Belsat, a Tut.by és a Szabadság Rádió – munkatársait tartóztatták le az esti ellenzéki tüntetés előtt.

 

A Belsat lengyelnyelvű kiadásának beszámolója szerint

 

a rendvédelmi erők egy erőszakellenes megmozdulás előtt csaptak le több, mint 15 belarusz és külföldi újságíróra,

 

akik egy minszki templom közelében gyülekeztek. A lap beszámolója szerint a rendőrőrsön többektől elvették a telefonjukat.

 

Az újságírók letartóztatása ellen tiltakozott a katolikus püspökség is, amely csütörtökön maga is megemlékezett az eddigi tüntetések áldozatairól.

 

A lassan három hete zajló tüntetéshullámban, amelyet az elcsalt elnökválasztás váltott ki, Aljekszandar Lukasenka hatalma majdnem száz újságírót tartóztatott már le. A nem rezsimhű sajtómunkásokat tömörítő újságírószövetség arról számolt be, hogy

 

a rendőrség többször erőszakosan, brutálisan lépett fel a letartóztatott újságírókkal szemben.

 

Az újságírószövetség listát vezet a belarusz hatóságok által letartóztatott újságírókról: az idei évre számuk már túllépte a kétszázat.

 

NYITÓKÉP: Ellenzéki tüntetés Minszkben; a táblákon köszönetet mondanak „a hősöknek“ / Daria Buryakina, Tut.by, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szerdán tárgyalnak a tartományi miniszterelnökök Angela Merkellel további szigorításokról. Markus Söder bajor kormányfő a tavaszihoz hasonló teljes leállást szeretne legalább novemberben.

Elmérgesedett a viszony a török államfő és Franciaország között, az ügy hátterében a Charlie Hebdo Mohamed-karikatúrái és az ezek miatt lefejezett tanár esete áll. A francia szatirikus lap megint lépett egy merészet.

A TUI már építi át ennek megfelelően a portugáliai és Kanári-szigeteki hoteljeit.

Kedden három fontos magyar közéleti személyiség koronavírus-tesztje is pozitív lett. Van, aki már a tüntetek kezelésekor otthoni karanténba vonult, és van, aki örül, hogy nincs tüdőgyulladása.

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás