Történelmi belarusz zászló került a budapesti városházára

Szerző: Illés Gergő
2020.08.27. 08:00

Nemrég a Lánchíd is fehér-vörös-fehérbe öltözött, most a V4-ek fővárosainak vezetése együtt vállal szolidaritást a belarusz ellenzéki tüntetőkkel.

Történelmi belarusz zászló került a budapesti városházára
Budapest, Prága, Pozsony és Varsó városházáira is kikerült a fehér-vörös-fehér, történelmi belarusz zászló

– így vállal szolidaritást a visegrádi országok fővárosainak négy főpolgármestere a Belaruszban már hetek óta tartó ellenzéki tüntetésekkel.

A belarusz tüntetők melletti közös kiállásról Karácsony Gergely számolt be a Twitter-oldalán, ahol közzétette a négy városvezetésből álló „Szabad Városok Szövetségének” sajtóközleményét. A közleményben a négy főpolgármester – a pozsonyi városvezető Matúš Vallo, Zdeněk Hřib prágai polgármester, a Varsót vezető Rafał Trzaskowski, valamint Karácsony Gergely – arról írnak: elítélik a hatóságok ellen a békés tüntetőkkel szembeni erőszakot.

Leszögezik: „Belarusz jövőjéről a belarusz népnek kell döntenie, nem pedig Aljakszandr Lukasenkának, Európa utolsó diktátorának. Az Európai Uniónak újra kell gondolnia a kapcsolatát Fehéroroszországgal, és szigorú intézkedéseket kell bevezetni azok ellen, akik felelősek a kialakult erőszakért.” Ezt egyébként az EU már kilátásba helyezte: miután ezt az összes tagállam támogatta, hamarosan szankciókat léptetnek életbe mindazok ellen, akik felelőssé tehetők a békés tüntetők elleni rendőri erőszakért, valamint a választások elcsalásáért.

„Büszkén tűzzük ki a történelmi belarusz zászlót a városházáinkra a legkülönbözőbb állampolgárokkal való szolidaritásként,

akik a hatalom szemébe merik mondani az igazságot, és az utcán tüntetnek szabadságukért”

– zárul a közös közlemény.

A tüntetőkkel Karácsony Gergely egyébként már korábban is szolidaritást vállalt: pár hete a Lánchíd öltözött fehérbe és vörösbe, vagyis az alternatív belarusz zászló színeibe. Pécsett pedig múlt pénteken, szombaton és vasárnap lett fehér és vörös színű a város fölé magasodó tévétorony, így állva ki a belarusz tüntetők mellett – számolt be róla a Pécsma.

És miért pont a fehér-vörös-fehér zászlót tűzték ki?

Belarusznak két zászlaja is van, az egyik a hivatalos, vörös-zöld, a szélén népi mintával ellátott államzászló, a másik pedig az informális, az ellenzéki tüntetéseken is feltűnő fehér-vörös-fehér lobogó.

A hivatalos zászló lényegében megegyezik a szovjet időkben is használt, belarusz tagköztársasági zászlóval, csupán a sarlót és a kalapácsot szedték le róla utólag. Az alternatív fehér-vörös-fehér zászló viszont régebbi múltra tekint vissza: mikor 1918-ban Szovjet-Oroszország és Németország megkötötte egymással a breszt-litovszki békét, erre pár hétre kikiáltották a Belarusz Népköztársaságot, melynek zászlaja a fehér-vörös-fehér lett.

Az újonnan alakult önálló belarusz állam nem sokat ért, területét Szovjet-Oroszország hamar bekebelezte, viszont a történelmi zászló a közös emlékezetben fennmaradt. Rövid időre a rendszerváltás és a Szovjetunió összeomlása után is ez lett az új Belarusz Köztársaság zászlaja,

egészen addig, ameddig Lukasenka 1995-ben meg nem népszavaztatta a szovjet típusú zászló visszahozatalát.

Nem véletlen így, hogy a történelmi zászlót inkább az ellenzéki szerveződésekkel, a vörös-zöld, Lukasenka-féle zászlót pedig a jelenlegi hatalommal azonosítják. A belarusz identitásról bővebben itt olvashatsz az Azonnalin.

BORÍTÓKÉP: Karácsony Gergely / Facebook

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek