+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. augusztus 27. csütörtök, 15:07
Mármint a parlamenti tevékenységükkel kapcsolatban. A munkahelyükön kívül már be kell tartaniuk a karantén-előírásokat.

Nem vonatkozik majd karanténkötelezettség az ősszel újrainduló Európai Parlament brüsszeli épületébe visszatérő EP-képviselőkre, még akkor sem, ha „vörös zónákból”, vagyis a koronavírus által durvábban átfertőzött régiókból vagy országokból érkeznek – erről tudósít a Politico csütörtök reggeli hírlevele, a Brussels Playbook.

 

A szerződések teszik lehetővé

 

A Playbook arról ír: az EP személyzetért felelős főigazgatósága még augusztusban fektetett le új, a parlamentre vonatkozó belső szabályokat, melyek szerint az EP-képviselőknek az EU részéről nem kell karanténba vonulniuk, ha „a funkciójukkal közvetlenül kapcsolatos, alapvető tevékenységeket látnak el”.

 

Mindezt az EU-s szerződések teszik lehetővé a képviselőknek, ugyanis az

 

a szabad mandátumgyakorlás jogát sértené, ha a képviselőket aszerint korlátoznák, hogy melyik területről érkeztek

 

– pontosított az EP egyik szóvivője a Playbooknak. Az uniós szerződések ugyanis kimondják: „semmilyen adminisztratív vagy egyéb korlátozás nem vonatkozhat az Európai Parlament ülésére, vagy üléséről utazó EP-képviselők szabad mozgására”.

 

Mindez természetesen nem vonatkozik azokra az EP-képviselőkre, akiket koronavírus-pozitívra tesztelnek, nekik tilos lesz korlátozások nélkül bejárni az EP-be. A képviselőknek a társasági életükben is tiszteletben kell tartaniuk a karanténelőírásokat, a korlátozások nélküliség kizárólag a parlamenti munkájukra vonatkozik.

 

Egyébként a belga kormány is vörös, narancs és zöld zónákra osztja Európát. Kötelező karantént az EU-tagállamok közül a máltai és román állampolgároknak írnak elő, de ez a helyzet Spanyolország, Franciaország, Horvátország és Bulgária egyes régióival is. A belgák tesztet vagy önkéntes karantént javasolnak a narancs színű országokból érkezőknek – tehát a fenti országok többi régiójából, Görögországból, Ciprusról, Luxembourgból, Svédországból, valamint Csehország, Ausztria, Dánia, Németország, Írország, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Szlovákia és Szlovénia egyes régióiból. A többi ország és régió zöld, ezekről a helyekről – többek között Magyarországról – szabad a Belgiumba való beutazás. 

 

A Playbook arról is ír: kulturális események, szakbizottsági meghallgatások és látogatások „további értesítésig” továbbra sem lesznek az EP-ben, és

 

a tavasszal már bevezetett távmunka marad majd a plenáris üléseken, a szakbizottságokban és a parlamenti vezetésben is.

 

Ez azt jelenti, hogy ahogyan már tavasszal, úgy az EP-képviselők otthonról is részt vehetnek az üléseken, sőt, még szavazhatnak is online, csak épp a nyílt vitákon nem tudnak felszólalni. Ezek a korlátozások legalább szeptember 25-ig maradnak majd, írja az újonnan frissített parlamenti szabályzat.

 

Ír karanténbaki

 

A koronavírusnak egy befolyásos „áldozata” is van már az európai intézményrendszerben:

 

szerdán az írek kereskedelmi uniós biztosa, Phil Hogan kényszerült lemondani

 

azért, mert részt vett egy írországi golfklub vacsoráján, ahol az ír szabályoknak megfelelő ötvenfős létszámkorlát helyett több, mint nyolcvanan voltak. Ráadásul az is kiderült, hogy Hogan a Belgiumból hazatérőkre vonatkozó karanténelőírásokat sem tartotta be, és nem vonult önkéntes karanténba – mint kiderült, félreértette a szabályokat.

 

Hogannek – akinek az ügyéről itt olvashatsz bővebben az Azonnalin – ez tehát elegendő volt a bukáshoz. A kereskedelmi biztosi pozíció nem maradt üresen, azt egyelőre Valdis Dombrovskis, a Bizottság lett alelnöke kapta meg. Hogan helyére az írek új biztost jelölhetnek majd – Ursula von der Leyen kérése alapján egy női és egy férfi biztosjelölttel is elő kéne állniuk –, ám meglehet, hogy az új jelölt nem a kereskedelmi tárcát fogja megkapni.

 

NYITÓKÉP: Európai Parlament (2019)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A TUI már építi át ennek megfelelően a portugáliai és Kanári-szigeteki hoteljeit.

Kedden három fontos magyar közéleti személyiség koronavírus-tesztje is pozitív lett. Van, aki már a tüntetek kezelésekor otthoni karanténba vonult, és van, aki örül, hogy nincs tüdőgyulladása.

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

A romániai megyei közegészségügyi hivatalok már nem állnak a helyzet magaslatán, most két település nevét keverték össze.

Daniel pátriárka figyelmeztette őket: '89-ben a kommunisták is valami hasonlóval rukkoltak elő, s lám, hamarosan el is buktak.

Az ápolásért felelős államtitkár azt tanácsolja a családoknak, ünnepeljék a karácsonyt inkább kétszer és kisebb létszámban.

Mutatjuk, hogyan néz ki a gyakorlatban a szoft lockdownnak nevezett lélekölés. Fotóriport Firenzéből!

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás