+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. augusztus 25. kedd, 13:43
Már belföldi konkurenciát is támaszt az állami kézben lévő MÁV-nak a cseh RegioJet nevű magánvasút: szerdától a Budapest-Prága és Budapest-Bécs-járataikat belföldi utazásra is igénybe lehet venni. Már amennyiben maradt még szabad hely rajtuk.

Július 31-én, amikor a cseh RegioJet nevű magánvasút megjelent a Budapest-Bécs- és Budapest-Prága-járataival a magyar piacon, azt írtuk, hogy egy kicsit megtört a MÁV monopóliuma. Azért csak egy kicsit, mert ezekre a járatokra akkor még csak nemzetközi jegyet lehetett váltani, belföldi utazásra nem lehetett használni őket.

 

Ez augusztus 26-tól megváltozik, szerdától ugyanis belföldön is lehet utazni a cseh céggel. Mint azt a Regionalbahn vasúti szakportál kiszúrta, ezzel Magyarország első piaci alapú, belföldi forgalomban igénybe vehető távolsági vonata lesz a Budapest, Bécs és Prága között közlekedő két pár RegioJet-járat. 

 

 

Mint azt a Regionalbahn írja, semmiféle bürokratikus akadálya nem volt annak, hogy belföldön is lehessen használni itthon a RegioJet vonatait, csupán a tulajdonosok hozták meg most ezt a döntést. Az árak alacsonyabbak, mint a MÁV-nál: a standard osztályon a Budapest-Győr út 5 euró lesz (ez ma 1750 Ft, ez a MÁV-nál 3025 forint + pótjegy/helyjegy), a Budapest-Mosonmagyaróvár, illetve a Budapest-Hegyeshalom út 7 euróba (2500 forintba, ez a MÁV-nál 3130 forint + pótjegy/helyjegy) kerül majd. A jegy mellé jár ásványvíz, illetve kávé vagy tea is.

 

Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a cég továbbra is inkább a nemzetközi forgalomra koncentrál, azaz a belföldi helyeket akkor értékesítik csak, ha maradt pár szabadon, főleg a cég honlapján és appján. A MÁV-nál igénybevehető kedvezmények nem érvényesek a cseh magáncég járatain.

 

Ha érdekel, mi motiválja a RegioJet tulajdonosát és milyen tervei vannak a magyar piacon, olvasd el a vele készített interjúnkat!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Eddig három okból lehetett Lengyelországban abortuszt végezni, most az Alkotmánybíróság határozatának kihirdetésével már csak kettő maradt. Csütörtökre máris új tüntetéseket jelentettek be.

Folytatódik a küzdelem a hatalom és az ellenzéki politikus közt. Navalnij hívei már a második országos tüntetést szervezik szombatra, hogy elérjék szabadon bocsátását.

A 2019 májusában került elő az a videó, ami aztán Heinz-Christian Strache egykori osztrák alkancellár teljes bukásához vezetett. Most végre megszólalt a csapda egyik kitervelője: így zajlott le Strache lépre csalása. Kalandos, filmbe illő részletek!

Egy egri kávézó tulajdonosa tavaly februárban indította a vállalkozását, de márciusban már be kellett zárnia. Májusban újranyitott, novemberben újra bezárt, február elsején pedig megint ki fog nyitni a tiltás ellenére is. Miniinterjú!

A független képviselő a budapesti orosz nagykövetség előtt tüntet egyedül,
mert egy orosz diáknak a járványra hivatkozva a
rendőrség ezt megtiltotta.

A gyógyszergyártó cég szerint az EU kötött velük túl későn szerződést, az EU szerint ők viszont rengeteg pénzt adtak az AstraZenecának, hogy ilyen véleletlenül se fordulhasson elő.

Egy lombardiai kórház elhunyt covidos betegeiről szóló aktáiban azzal szembesültek a nyomozók, hogy a betegek állapota hirtelen drasztikusan romlani kezdett.

A hét kérdése

Minden nap járványparáztató cikkek tucatjait termeli ki magából a magyar média, de van-e ezzel egyáltalán baj?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás