+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. augusztus 25. kedd, 13:43
Már belföldi konkurenciát is támaszt az állami kézben lévő MÁV-nak a cseh RegioJet nevű magánvasút: szerdától a Budapest-Prága és Budapest-Bécs-járataikat belföldi utazásra is igénybe lehet venni. Már amennyiben maradt még szabad hely rajtuk.

Július 31-én, amikor a cseh RegioJet nevű magánvasút megjelent a Budapest-Bécs- és Budapest-Prága-járataival a magyar piacon, azt írtuk, hogy egy kicsit megtört a MÁV monopóliuma. Azért csak egy kicsit, mert ezekre a járatokra akkor még csak nemzetközi jegyet lehetett váltani, belföldi utazásra nem lehetett használni őket.

 

Ez augusztus 26-tól megváltozik, szerdától ugyanis belföldön is lehet utazni a cseh céggel. Mint azt a Regionalbahn vasúti szakportál kiszúrta, ezzel Magyarország első piaci alapú, belföldi forgalomban igénybe vehető távolsági vonata lesz a Budapest, Bécs és Prága között közlekedő két pár RegioJet-járat. 

 

 

Mint azt a Regionalbahn írja, semmiféle bürokratikus akadálya nem volt annak, hogy belföldön is lehessen használni itthon a RegioJet vonatait, csupán a tulajdonosok hozták meg most ezt a döntést. Az árak alacsonyabbak, mint a MÁV-nál: a standard osztályon a Budapest-Győr út 5 euró lesz (ez ma 1750 Ft, ez a MÁV-nál 3025 forint + pótjegy/helyjegy), a Budapest-Mosonmagyaróvár, illetve a Budapest-Hegyeshalom út 7 euróba (2500 forintba, ez a MÁV-nál 3130 forint + pótjegy/helyjegy) kerül majd. A jegy mellé jár ásványvíz, illetve kávé vagy tea is.

 

Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a cég továbbra is inkább a nemzetközi forgalomra koncentrál, azaz a belföldi helyeket akkor értékesítik csak, ha maradt pár szabadon, főleg a cég honlapján és appján. A MÁV-nál igénybevehető kedvezmények nem érvényesek a cseh magáncég járatain.

 

Ha érdekel, mi motiválja a RegioJet tulajdonosát és milyen tervei vannak a magyar piacon, olvasd el a vele készített interjúnkat!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A TUI már építi át ennek megfelelően a portugáliai és Kanári-szigeteki hoteljeit.

Kedden három fontos magyar közéleti személyiség koronavírus-tesztje is pozitív lett. Van, aki már a tüntetek kezelésekor otthoni karanténba vonult, és van, aki örül, hogy nincs tüdőgyulladása.

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

A romániai megyei közegészségügyi hivatalok már nem állnak a helyzet magaslatán, most két település nevét keverték össze.

Daniel pátriárka figyelmeztette őket: '89-ben a kommunisták is valami hasonlóval rukkoltak elő, s lám, hamarosan el is buktak.

Az ápolásért felelős államtitkár azt tanácsolja a családoknak, ünnepeljék a karácsonyt inkább kétszer és kisebb létszámban.

Mutatjuk, hogyan néz ki a gyakorlatban a szoft lockdownnak nevezett lélekölés. Fotóriport Firenzéből!

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás