Vasúttörténelem: szerdától már belföldön is utazhatsz a RegioJettel

Szerző: Bukovics Martin
2020.08.25. 13:43

Már belföldi konkurenciát is támaszt az állami kézben lévő MÁV-nak a cseh RegioJet nevű magánvasút: szerdától a Budapest-Prága és Budapest-Bécs-járataikat belföldi utazásra is igénybe lehet venni. Már amennyiben maradt még szabad hely rajtuk.

Vasúttörténelem: szerdától már belföldön is utazhatsz a RegioJettel

Július 31-én, amikor a cseh RegioJet nevű magánvasút megjelent a Budapest-Bécs- és Budapest-Prága-járataival a magyar piacon, azt írtuk, hogy egy kicsit megtört a MÁV monopóliuma. Azért csak egy kicsit, mert ezekre a járatokra akkor még csak nemzetközi jegyet lehetett váltani, belföldi utazásra nem lehetett használni őket.

Ez augusztus 26-tól megváltozik, szerdától ugyanis belföldön is lehet utazni a cseh céggel. Mint azt a Regionalbahn vasúti szakportál kiszúrta, ezzel Magyarország első piaci alapú, belföldi forgalomban igénybe vehető távolsági vonata lesz a Budapest, Bécs és Prága között közlekedő két pár RegioJet-járat. 

Mint azt a Regionalbahn írja, semmiféle bürokratikus akadálya nem volt annak, hogy belföldön is lehessen használni itthon a RegioJet vonatait, csupán a tulajdonosok hozták meg most ezt a döntést. Az árak alacsonyabbak, mint a MÁV-nál: a standard osztályon a Budapest-Győr út 5 euró lesz (ez ma 1750 Ft, ez a MÁV-nál 3025 forint + pótjegy/helyjegy), a Budapest-Mosonmagyaróvár, illetve a Budapest-Hegyeshalom út 7 euróba (2500 forintba, ez a MÁV-nál 3130 forint + pótjegy/helyjegy) kerül majd. A jegy mellé jár ásványvíz, illetve kávé vagy tea is.

Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a cég továbbra is inkább a nemzetközi forgalomra koncentrál, azaz a belföldi helyeket akkor értékesítik csak, ha maradt pár szabadon, főleg a cég honlapján és appján. A MÁV-nál igénybevehető kedvezmények nem érvényesek a cseh magáncég járatain.

Ha érdekel, mi motiválja a RegioJet tulajdonosát és milyen tervei vannak a magyar piacon, olvasd el a vele készített interjúnkat!

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek