+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. augusztus 25. kedd, 13:43
Már belföldi konkurenciát is támaszt az állami kézben lévő MÁV-nak a cseh RegioJet nevű magánvasút: szerdától a Budapest-Prága és Budapest-Bécs-járataikat belföldi utazásra is igénybe lehet venni. Már amennyiben maradt még szabad hely rajtuk.

Július 31-én, amikor a cseh RegioJet nevű magánvasút megjelent a Budapest-Bécs- és Budapest-Prága-járataival a magyar piacon, azt írtuk, hogy egy kicsit megtört a MÁV monopóliuma. Azért csak egy kicsit, mert ezekre a járatokra akkor még csak nemzetközi jegyet lehetett váltani, belföldi utazásra nem lehetett használni őket.

 

Ez augusztus 26-tól megváltozik, szerdától ugyanis belföldön is lehet utazni a cseh céggel. Mint azt a Regionalbahn vasúti szakportál kiszúrta, ezzel Magyarország első piaci alapú, belföldi forgalomban igénybe vehető távolsági vonata lesz a Budapest, Bécs és Prága között közlekedő két pár RegioJet-járat. 

 

 

Mint azt a Regionalbahn írja, semmiféle bürokratikus akadálya nem volt annak, hogy belföldön is lehessen használni itthon a RegioJet vonatait, csupán a tulajdonosok hozták meg most ezt a döntést. Az árak alacsonyabbak, mint a MÁV-nál: a standard osztályon a Budapest-Győr út 5 euró lesz (ez ma 1750 Ft, ez a MÁV-nál 3025 forint + pótjegy/helyjegy), a Budapest-Mosonmagyaróvár, illetve a Budapest-Hegyeshalom út 7 euróba (2500 forintba, ez a MÁV-nál 3130 forint + pótjegy/helyjegy) kerül majd. A jegy mellé jár ásványvíz, illetve kávé vagy tea is.

 

Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a cég továbbra is inkább a nemzetközi forgalomra koncentrál, azaz a belföldi helyeket akkor értékesítik csak, ha maradt pár szabadon, főleg a cég honlapján és appján. A MÁV-nál igénybevehető kedvezmények nem érvényesek a cseh magáncég járatain.

 

Ha érdekel, mi motiválja a RegioJet tulajdonosát és milyen tervei vannak a magyar piacon, olvasd el a vele készített interjúnkat!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

Hiába tartják a szakértők jó készítménynek a két vakcinát, mivel elegendő mRNS-vakcina érkezik az országba, így szerintük felesleges használni.

A Kappu tulajdonosa szerint méltatlan helyzetbe hozná a vendégeit, ha elfogadná a védettségi igazolványokat. Inkább vállalja a veszteséget.

A korábbi kormányzati kommunikáció szerint május közepére hat, május végére hétmillió ember kaphatja meg az első koronavírus elleni oltását, azonban ezektől a számoktól jócskán elmaradunk.

168 települést ért el a több civil szervezet által lebonyolított kampány, 5 ezren már meg is kaphatták az első oltást. Tabletekkel regisztrálnak, konteókkal küzdenek meg.

1941. május 10-én Rudolf Hess, Adolf Hitler helyettese váratlanul Skóciába repült. Állítólag arra akarta rávenni Churchill ellenzékét: kössenek békét Németországgal, hogy elkerüljék a kétfrontos háborút.

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás