Megpuccsolják Orbant a saját pártjában?

2020.08.24. 13:01

Áll a bál a kormányzó romániai Nemzeti Liberális Pártban. Ludovic Orban miniszterelnököt saját alelnöke bírálta a pártba a legutóbbi időben átigazolt szocdem polgármesterek miatt. Csak nem inog a szék Orban alatt, és Rareș Bogdan lesz a PNL következő elnöke?

Megpuccsolják Orbant a saját pártjában?

Romániában szeptember 27-én helyhatósági választásokat tartanak. Az utóbbi hetekben ennek következtében tizesével igazoltak át a kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Pártba (PNL) polgármesterek annak legnagyobb ellenfelétől, a nacionalista-posztkommunista Szociáldemokrata Párttól (PSD). A PNL-ben viszont akadtak olyanok, akik megkérdőjelezték ezt a gyakorlatot.

Az egyik legfontosabb ilyen belső ellenzéki hang Rareș Bogdan, akiről azt kell tudni, hogy alapvetően egy kolozsvári román nacionalista (magyar feleséggel) volt tévés műsorvezető, jelenleg a PNL első alelnöke és európai parlamenti képviselő is. Sajtóinformációk szerint Ludovic Orban lehetséges örököse, aki mindig is az Orban-ellenes, vagy legalábbis Orbannal elégedetlen csoportot fogja össze a PNL-n belül. Ludovic Orban február eleji átmeneti, a PNL által megrendezett bukásakor is voltak olyan hangok, amelyek Rareș Bogdant látták a párt új vezetőjének, esetleg miniszterelnöknek is, egyes pletykák szerint maga Johannis is inkább őt favorizálná Orbannal szemben.

Rareș Bogdan vasárnap külön megdicsérte a párt galaci szervezetét, mert szerinte ez volt az egyetlen, ahová egy volt PSD-s polgármestert sem vettek fel, vagy igazoltattak át. Vagyis a többi 41 megyei szervezetnél volt mozgás.

Rareș Bogdan elégedettségét fejezte ki, amikor azt mondta, hogy nemcsak ő, hanem Románia elnöke is boldog lehet a galaci szervezet tevékenységével, mert láthatják, hogy politikai átigazolások nélkül is működhet a helyi pártszervezet. Klaus Johannisra a politikus azért célzott, mert nemrég a PNL politikusvadászata kapcsán maga az egyébként PNL-s érzelmű elnök is megszólalt, kifejezetten rosszallóan: „Határozottan kijelentem, nem nézem jó szemmel ezeket az elcsúszásokat. Mindig is a politikai pártváltás ellen voltam, ez a véleményem azóta sem változott. Ez a román politika legsúlyosabb betegsége, amiből ki kell gyógyulni!”

A helyhatósági választásokat követő parlamenti választások kontextusában Rareș még azt is kifejezte, hogy az országnak mindenképp liberális miniszterelnöke lesz, aki jól együtt fog tudni működni az államelnökkel. Viszont nem nevezte meg ezt a személyt, ami akár azt is jelentheti, hogy Ludovic Orban következő miniszterelnöksége nem olyan biztos, és Románia következő PNL-s miniszterelnöke Rareș Bogdan lesz.

Hétfőn egyébként Ludovic Orban sajtótájékoztatóját tüntetés zavarta meg. Az egyik tüntető emlékeztette a pártelnököt arra, hogy amikor Rareș Bogdan PNL-tag lett, felszólította a liberálisokat, hogy be kell zárni a párt kapuit a szocdemek előtt. Ezért a tüntető Ludovic Orbannak egy láncot nyújtott át. Felszólította arra, hogy a szocdemek által a párt kapuiról letépett műanyagláncok helyett ezzel a fémlánccal ismét zárja be a PNL kapuit. Orban nem fogadta el a láncot, sőt kommentálta is a tüntető gesztusát.

„Én a kulcsokat szeretem. Liberális vagyok, a szabadságban hiszek, egyébként pedig a párt kapui zárva vannak.”

FOTÓ: RAREȘ BOGDAN / FACEBOOK

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek