+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Antal Róbert-István
2020. augusztus 24. hétfő, 13:01
Áll a bál a kormányzó romániai Nemzeti Liberális Pártban. Ludovic Orban miniszterelnököt saját alelnöke bírálta a pártba a legutóbbi időben átigazolt szocdem polgármesterek miatt. Csak nem inog a szék Orban alatt, és Rareș Bogdan lesz a PNL következő elnöke?

Romániában szeptember 27-én helyhatósági választásokat tartanak. Az utóbbi hetekben ennek következtében tizesével igazoltak át a kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Pártba (PNL) polgármesterek annak legnagyobb ellenfelétől, a nacionalista-posztkommunista Szociáldemokrata Párttól (PSD). A PNL-ben viszont akadtak olyanok, akik megkérdőjelezték ezt a gyakorlatot.

 

Az egyik legfontosabb ilyen belső ellenzéki hang Rareș Bogdan, akiről azt kell tudni, hogy alapvetően egy kolozsvári román nacionalista (magyar feleséggel) volt tévés műsorvezető, jelenleg a PNL első alelnöke és európai parlamenti képviselő is. Sajtóinformációk szerint Ludovic Orban lehetséges örököse, aki mindig is az Orban-ellenes, vagy legalábbis Orbannal elégedetlen csoportot fogja össze a PNL-n belül. Ludovic Orban február eleji átmeneti, a PNL által megrendezett bukásakor is voltak olyan hangok, amelyek Rareș Bogdant látták a párt új vezetőjének, esetleg miniszterelnöknek is, egyes pletykák szerint maga Johannis is inkább őt favorizálná Orbannal szemben.

 

Rareș Bogdan vasárnap külön megdicsérte a párt galaci szervezetét, mert szerinte ez volt az egyetlen, ahová egy volt PSD-s polgármestert sem vettek fel, vagy igazoltattak át. Vagyis a többi 41 megyei szervezetnél volt mozgás.

 

Rareș Bogdan elégedettségét fejezte ki, amikor azt mondta, hogy nemcsak ő, hanem Románia elnöke is boldog lehet a galaci szervezet tevékenységével, mert láthatják, hogy politikai átigazolások nélkül is működhet a helyi pártszervezet. Klaus Johannisra a politikus azért célzott, mert nemrég a PNL politikusvadászata kapcsán maga az egyébként PNL-s érzelmű elnök is megszólalt, kifejezetten rosszallóan: „Határozottan kijelentem, nem nézem jó szemmel ezeket az elcsúszásokat. Mindig is a politikai pártváltás ellen voltam, ez a véleményem azóta sem változott. Ez a román politika legsúlyosabb betegsége, amiből ki kell gyógyulni!”

 

A helyhatósági választásokat követő parlamenti választások kontextusában Rareș még azt is kifejezte, hogy az országnak mindenképp liberális miniszterelnöke lesz, aki jól együtt fog tudni működni az államelnökkel. Viszont nem nevezte meg ezt a személyt, ami akár azt is jelentheti, hogy Ludovic Orban következő miniszterelnöksége nem olyan biztos, és Románia következő PNL-s miniszterelnöke Rareș Bogdan lesz.

 

Hétfőn egyébként Ludovic Orban sajtótájékoztatóját tüntetés zavarta meg. Az egyik tüntető emlékeztette a pártelnököt arra, hogy amikor Rareș Bogdan PNL-tag lett, felszólította a liberálisokat, hogy be kell zárni a párt kapuit a szocdemek előtt. Ezért a tüntető Ludovic Orbannak egy láncot nyújtott át. Felszólította arra, hogy a szocdemek által a párt kapuiról letépett műanyagláncok helyett ezzel a fémlánccal ismét zárja be a PNL kapuit. Orban nem fogadta el a láncot, sőt kommentálta is a tüntető gesztusát.

 

„Én a kulcsokat szeretem. Liberális vagyok, a szabadságban hiszek, egyébként pedig a párt kapui zárva vannak.”

 

 

 

FOTÓ: RAREȘ BOGDAN / FACEBOOK

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szimpatizánsok összeadták az 500 ezer forintos büntetést, amit január 22-én róttak ki a hatóságok az elviteles akciót hirdető bárra. A Központ aránytalan intézkedésnek tartja a vendéglátóhelyek bezárását.

Csak ajánlani tudja az EU a térségen belüli nem létfontosságú utazások korlátozását, megtiltani nem. A harmadik országokból való belépésre viszont kialakíthat egységes szabályokat.

A kormányzati bértámogatást hiába igényelték meg, nem kaptak semmit a kávézóban. A hat alkalmazottból mára egy maradt, ő sem kap teljes bért.

Ezzel már hivatalosan három ember jelezte, hogy szívesen lenne az ellenzék közös '22-es miniszterelnök-jelöltje.

Nyithassanak meg korlátozottan a múzeumok, állatkertek, vendéglátó helyek, szállodák, színházak, mozik – Ujhelyi István ezt kéri a kormánytól.

Nem teljes kapacitással ugyan, de október óta végre újra üzemelhetnek. Ha a járványhelyzet is engedi, akkor második félévtől kinyitnak az iskolák is az országban.

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás