„Frusztrált aktivisták” lettek, be akar ülni a német parlamentbe a Fridays for Future

Szerző: Bukovics Martin
2020.08.24. 16:53

Greta Thunberg németországi mozgalmának egyik alapítója arra buzdít mindenkit: foglalják el a pártokat.

„Frusztrált aktivisták” lettek, be akar ülni a német parlamentbe a Fridays for Future

Jakob Blasel, a Greta Thunberg svéd klímaaktivista által létrehozott Fridays for Future-mozgalom egyik németországi alapítója a Die Zeit hetilapnak bejelentette: be akar ülni a német parlamentbe. Mármint nem most rögtön, hanem a következő, 2021-es választáson kér egy helyet a Zöldek pártlistáján. A 19 éves aktivista egyébként három éve maga is tagja a Zöldek schleswig-holsteini tartományi szervezetének.

„Ha továbbra is annyi szén-dioxidot bocsátunk ki, mint eddig, masszívan elbukjuk a párizsi klímaegyezményben 2030-ig előírt célokat. Ez azt jelenti, hogy már csak a következő választási ciklusban lesz lehetőségünk meghozni a szükséges törvényeket” – indokolta döntését.

Blasel az interjúban magáról a mozgalomról is beszélt. Mint mondta, másfél évvel ezelőtt, az általános iskolás és középiskolás diákok által alapított, péntekenként a tanórákon való részvétel helyett a hatékony klímavédelemért tüntető Fridays for Future életrehívásakor nagyon naivak voltak. „Azt hittük, ha elég hangosan tüntetünk, azonnal megváltoznak a dolgok” – fejtegette. Blasel szerint annyit sikerült ugyan elérniük, hogy a német közvélemény nagy része belássa, hogy a klímaválság egyike a legfenyegetőbb problémáknak ma, viszont a politikát nem sikerült tettekre sarkallniuk. A Merkel-kormány által bejelentett klímacsomag a csőd elismerése az aktivista szerint, mindez őket mára „frusztrált aktivistákká” tette.

A Zeit kérdésére, miszerint a politikai pályára lépés egyúttal azt is jelenti-e, hogy elhagyja a süllyedő hajót, az aktivista azt mondta, dehogyis: meggyőződése, hogy akár emiatt is, de a Fridays for Future ismét hangos és domináns lesz. Ehhez arra kéri az aktivistatársait, hogy lépjenek be ők is különböző pártokba, pályázzák meg a választási lista helyeit, a német parlamentben ugyanis „radikális klímaaktivistákra van szükség”.

A zöld pártelit idősebb részét alkotó '68-asoknak is beszólt az interjúban a fiatal aktivista, mondván, reméli, hogy nem lesznek olyanok, mint a '68-asok, akik végigmasíroztak az intézményeken, vagy mint a Zöldek, akiknek kezdetben nem volt semmiféle egységesen képviselt gondolatuk arról, hogy mihez kezdjenek magukkal a parlamentben. Megemlítette Joschka Fischer volt zöld külügyminisztert és pártelnököt, akit akadt, hogy saját párttársai dobáltak meg festékbombákkal, mert a párt ideológiája helyett gyakran inkább a kormányzati pozíciójából fakadó pragmatikus álláspontot képviselte. Blasel ehelyett azt ígéri, ő a kellemetlen ember szerepét akarja felvenni, aki meghúz bizonyos vörös vonalakat a párizsi klímaegyezmény betartatása érdekében.

Múlt héten egyébként Angela Merkel német kancellár fogadta a Fridays for Future németországi vezetőit és Greta Thunberget Berlinben. Ez a mozgalmon belül rengeteg kritikát váltott ki a kancelláriára nem meghívottak részéről, mondván azon kívül, hogy Merkel készíttethetett pár, PR-célra használható fotót, nem sült ki semmi az egészből.

CÍMLAPKÉP: Transzparens az FFF tavaly októberi lipcsei demonstrációjáról. A felirat egy szójáték: a „tun” ige azt jelenti, hogy cselekedni, így lesz Angela Merkelből a nem cselekvés Gretája. Fotó: Bukovics Martin / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek