+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. augusztus 24. hétfő, 16:53
Greta Thunberg németországi mozgalmának egyik alapítója arra buzdít mindenkit: foglalják el a pártokat.

Jakob Blasel, a Greta Thunberg svéd klímaaktivista által létrehozott Fridays for Future-mozgalom egyik németországi alapítója a Die Zeit hetilapnak bejelentette: be akar ülni a német parlamentbe. Mármint nem most rögtön, hanem a következő, 2021-es választáson kér egy helyet a Zöldek pártlistáján. A 19 éves aktivista egyébként három éve maga is tagja a Zöldek schleswig-holsteini tartományi szervezetének.

 

„Ha továbbra is annyi szén-dioxidot bocsátunk ki, mint eddig, masszívan elbukjuk a párizsi klímaegyezményben 2030-ig előírt célokat. Ez azt jelenti, hogy már csak a következő választási ciklusban lesz lehetőségünk meghozni a szükséges törvényeket” – indokolta döntését.

 

Blasel az interjúban magáról a mozgalomról is beszélt. Mint mondta, másfél évvel ezelőtt, az általános iskolás és középiskolás diákok által alapított, péntekenként a tanórákon való részvétel helyett a hatékony klímavédelemért tüntető Fridays for Future életrehívásakor nagyon naivak voltak. „Azt hittük, ha elég hangosan tüntetünk, azonnal megváltoznak a dolgok” – fejtegette. Blasel szerint annyit sikerült ugyan elérniük, hogy a német közvélemény nagy része belássa, hogy a klímaválság egyike a legfenyegetőbb problémáknak ma, viszont a politikát nem sikerült tettekre sarkallniuk. A Merkel-kormány által bejelentett klímacsomag a csőd elismerése az aktivista szerint, mindez őket mára „frusztrált aktivistákká” tette.

 

A Zeit kérdésére, miszerint a politikai pályára lépés egyúttal azt is jelenti-e, hogy elhagyja a süllyedő hajót, az aktivista azt mondta, dehogyis: meggyőződése, hogy akár emiatt is, de a Fridays for Future ismét hangos és domináns lesz. Ehhez arra kéri az aktivistatársait, hogy lépjenek be ők is különböző pártokba, pályázzák meg a választási lista helyeit, a német parlamentben ugyanis „radikális klímaaktivistákra van szükség”.

 

A zöld pártelit idősebb részét alkotó '68-asoknak is beszólt az interjúban a fiatal aktivista, mondván, reméli, hogy nem lesznek olyanok, mint a '68-asok, akik végigmasíroztak az intézményeken, vagy mint a Zöldek, akiknek kezdetben nem volt semmiféle egységesen képviselt gondolatuk arról, hogy mihez kezdjenek magukkal a parlamentben. Megemlítette Joschka Fischer volt zöld külügyminisztert és pártelnököt, akit akadt, hogy saját párttársai dobáltak meg festékbombákkal, mert a párt ideológiája helyett gyakran inkább a kormányzati pozíciójából fakadó pragmatikus álláspontot képviselte. Blasel ehelyett azt ígéri, ő a kellemetlen ember szerepét akarja felvenni, aki meghúz bizonyos vörös vonalakat a párizsi klímaegyezmény betartatása érdekében.

 

Múlt héten egyébként Angela Merkel német kancellár fogadta a Fridays for Future németországi vezetőit és Greta Thunberget Berlinben. Ez a mozgalmon belül rengeteg kritikát váltott ki a kancelláriára nem meghívottak részéről, mondván azon kívül, hogy Merkel készíttethetett pár, PR-célra használható fotót, nem sült ki semmi az egészből.

 

 

CÍMLAPKÉP: Transzparens az FFF tavaly októberi lipcsei demonstrációjáról. A felirat egy szójáték: a „tun” ige azt jelenti, hogy cselekedni, így lesz Angela Merkelből a nem cselekvés Gretája. Fotó: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Zágrábban az antifasizmus napján ismét fellángolt a vita, hogy nevezzék-e vissza a Nemzeti Színház előtti teret Titóra. De nem fogják.

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Körbekérdeztük az ellenzéki összefogás pártjait.

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

1941. június 22-én éjjel negyed négykor kezdetét vette a Barbarossa-hadművelet, melynek célja a Szovjetunió lerohanása és térdre kényszerítése volt.

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás