Mik lehetnek a közös értékei Belarusznak és Magyarországnak?

2020.08.23. 18:10

Augusztus 20-a alkalmából a belarusz diktátor, Aljekszandr Lukasenka köszöntötte a magyar köztársasági elnököt: levelében a közös értékekről írt. De mik lehetnek ezek?

Mik lehetnek a közös értékei Belarusznak és Magyarországnak?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

Annak ellenére, hogy Belarusz elnökének, Európa utolsó diktátorának tartott Aljekszandr Lukasenkának elég sűrű hete volt az elcsalt újraválasztását követő sztrájk- és tüntetéshullám miatt, azért akadt ideje a fontos dolgokra is: még augusztus 20-án küldött levelet a magyar köztársasági elnöknek, Áder Jánosnak, hogy átadja üdvözletét a magyar államalapítás ünnepén.

Miközben hétfőn Lukasenka még azon gyötrődött, hogy tartsanak-e új választást vagy sem, és hogy ehhez az ő halála szükséges, vagy anélkül is kiírhatják, szerdán már bejelentette az új kormányát, és arról filozofálgatott, hogy kik állhatnak a tüntetés mögött. Szombaton rájött, hogy a sztrájkoló gyárakat be kéne zárni, hogy kiderüljön, kik azok, akik valójában dolgozni szeretnének. Illetve még ugyanezen a napon hadi készültségbe helyezte a hadsereget az elnök, mert nyugati intervenciótól tart a tüntetések kapcsán.

De a belarusz állam- és kormányfőnek (Belarusz hivatalosan prezidenciális köztársaság, ahol az elnök egyben az állam és a kormány vezetője is) a diplomáciára is maradt ideje: miközben megvádolta a NATO-t, Lengyelországot és Litvániát, hogy szerintük meg akarják sérteni a Belarusz állam szuverenitását és területi integritását, azért akadt pillanat, amikor a diktátor sem az augusztus 9-i elcsalt elnökválasztás miatt elinduló tüntetések erőszakos leverésén gondolkodott:

megemlékezve a magyar államalapításról, augusztus 20-án levelet küldött Áder Jánosnak.

A levélben Szent István napjának apropóján gratulált a magyar köztársasági elnöknek, majd pedig azt fejtegette, hogy a „hosszú ideje tartó baráti kapcsolatok”, a „népek közötti egyetértés”, illetve a „közös értékek és a modern problémákhoz való hasonló hozzáállásunk miatt” Minszk és Budapest képes arra, hogy „leküzdjék az ideiglenes problémákat”.

Lukasenka emellett megjegyezte, hogy számít a magyar államra a kereskedelem, a beruházások, az oktatás, a tudomány és a technológia területén lefektetett megegyezések teljesítésére.

Miközben Belaruszban tízezrek tüntetnek nap mint nap az utcákon a rezsimje ellen, Lukasenka kiemelte, hogy szerinte remek új lehetőségek állnak a magyarok és a belaruszok előtt, ha munkáról, pihenésről és fejlődésről van szó.

De vajon mire gondolhatott Lukasenka, amikor azt írta, hogy a magyar köztársasági elnök és ő közös értékekben hisznek, és hasonlóan állnak a modern világ problémáihoz? Dönts te:

mik lehetnek azok a közös értékek, amikről Lukasenka írt Ádernek?

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek