+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2020. augusztus 23. vasárnap, 18:10
Augusztus 20-a alkalmából a belarusz diktátor, Aljekszandr Lukasenka köszöntötte a magyar köztársasági elnököt: levelében a közös értékekről írt. De mik lehetnek ezek?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

 

Annak ellenére, hogy Belarusz elnökének, Európa utolsó diktátorának tartott Aljekszandr Lukasenkának elég sűrű hete volt az elcsalt újraválasztását követő sztrájk- és tüntetéshullám miatt, azért akadt ideje a fontos dolgokra is: még augusztus 20-án küldött levelet a magyar köztársasági elnöknek, Áder Jánosnak, hogy átadja üdvözletét a magyar államalapítás ünnepén.

 

Miközben hétfőn Lukasenka még azon gyötrődött, hogy tartsanak-e új választást vagy sem, és hogy ehhez az ő halála szükséges, vagy anélkül is kiírhatják, szerdán már bejelentette az új kormányát, és arról filozofálgatott, hogy kik állhatnak a tüntetés mögött. Szombaton rájött, hogy a sztrájkoló gyárakat be kéne zárni, hogy kiderüljön, kik azok, akik valójában dolgozni szeretnének. Illetve még ugyanezen a napon hadi készültségbe helyezte a hadsereget az elnök, mert nyugati intervenciótól tart a tüntetések kapcsán.

 

De a belarusz állam- és kormányfőnek (Belarusz hivatalosan prezidenciális köztársaság, ahol az elnök egyben az állam és a kormány vezetője is) a diplomáciára is maradt ideje: miközben megvádolta a NATO-t, Lengyelországot és Litvániát, hogy szerintük meg akarják sérteni a Belarusz állam szuverenitását és területi integritását, azért akadt pillanat, amikor a diktátor sem az augusztus 9-i elcsalt elnökválasztás miatt elinduló tüntetések erőszakos leverésén gondolkodott:

 

megemlékezve a magyar államalapításról, augusztus 20-án levelet küldött Áder Jánosnak.

 

A levélben Szent István napjának apropóján gratulált a magyar köztársasági elnöknek, majd pedig azt fejtegette, hogy a „hosszú ideje tartó baráti kapcsolatok”, a „népek közötti egyetértés”, illetve a „közös értékek és a modern problémákhoz való hasonló hozzáállásunk miatt” Minszk és Budapest képes arra, hogy „leküzdjék az ideiglenes problémákat”.

 

Lukasenka emellett megjegyezte, hogy számít a magyar államra a kereskedelem, a beruházások, az oktatás, a tudomány és a technológia területén lefektetett megegyezések teljesítésére.

 

Miközben Belaruszban tízezrek tüntetnek nap mint nap az utcákon a rezsimje ellen, Lukasenka kiemelte, hogy szerinte remek új lehetőségek állnak a magyarok és a belaruszok előtt, ha munkáról, pihenésről és fejlődésről van szó.

 

De vajon mire gondolhatott Lukasenka, amikor azt írta, hogy a magyar köztársasági elnök és ő közös értékekben hisznek, és hasonlóan állnak a modern világ problémáihoz? Dönts te:

 

mik lehetnek azok a közös értékek, amikről Lukasenka írt Ádernek?

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A tüntetők közel nyolc órán át állták körbe a bevándorlási hivatal autóját, így végül nem tudták deportálni a két indiai férfit. Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy Skóciának legyen saját bevándorláspolitikája.

Szombattól korlátozás nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között, jelentette be Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás