WHO: 12 év fölött tessék maszkot hordani, 5 év alatt nehogy!

Szerző: Bukovics Martin
2020.08.22. 13:11

Azt remélik, még szűk két év kell, mire az emberiség leküzdi a koronavírus-járványt.

WHO: 12 év fölött tessék maszkot hordani, 5 év alatt nehogy!

Új irányelveket fektetett le az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a koronavírus-járvány minimalizálásával kapcsolatban. Ezek szerint az lenne a szerencsés, ha a 12 év fölötti fiatalok ugyanúgy hordanák a szájmaszkot, mint a felnőttek, különösen olyan helyeken, ahol az egyméteres minimáltávolságot nem tudják tartani, illetve azon régiókban, ahol magas a fertőzöttség aránya.

Mint azt a bécsi Die Presse napilap írja, a WHO szerint még mindig rengeteg a bizonytalanság atéren, hogy milyen szerepet játszanak a gyerekek a koronavírus terjedésében.

Egy sor jel arra utal viszont, hogy a gyerekek jóval kevésbé kapják el a vírust, mint a felnőttek, ahogy arra is, hogy a tinédzserek már aktívabban fertőződnek és fertőznek.

Éppen ezért a WHO azt javasolja, hogy

+ az 5 év alatti gyerekeknek egyáltalán ne kelljen az orrot és a szájat eltakaró maszkot viselnük, már csak a saját érdekükben is, hogy könnyebben kapjanak például levegőt;

+ az 5-11 év közötti gyerekek csak akkor hordják a maszkot, ha súlyosan koronavírus-fertőzött területen, illetve potenciálisan koronavírus-fertőzöttek közelében tartózkodnak – de minden esetben legyen a közelben egy felnőtt, aki segít nekik rendesen felhelyezni a maszkot;

+ a 12 év felettiek pedig ugyanúgy, ugyanakkor hordják a maszkokat, amikor azt a felnőttek is teszik;

+ a fogyatékkal élő gyerekek esetében nem javasolják a maszkviselést.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO erős kínai lobbimunka eredményeképpen megválasztott elnöke közben beszélt arról is, hogy reményeik – tehát nem a számításaik vagy becsléseik, hanem a reményeik – szerint kevesebb, mint két év múlva már túllehet az emberiség a kínai koronavírus-járványon.

FOTÓ: Needpix

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek