Lukasenka bezárással fenyegeti a sztrájkoló gyárakat

Szerző: Galavits Patrik
2020.08.22. 17:46

Miért ne lehetne lakatot tenni a helyekre, ahol nem dolgoznak? – tette fel a kérdést a belarusz elnök. Közben az ellenzék vezetőjével amerikai diplomata is egyeztet a belarusz helyzetről.

Lukasenka bezárással fenyegeti a sztrájkoló gyárakat

Bezárással fenyegeti Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök az olyan gyárak dolgozóit, amelyek sztrájkolnak – írja a Reuters az orosz RIA hírügynökségre hivatkozva. Az Európa utolsó diktátorának nevezett politikus emellett a munkások kirúgását is elképzelhetőnek tartja.

„Ha egy gyárban nem végeznek munkát, tegyünk rá hétfőtől lakatot. Megnyugszanak az emberek, és eldöntjük, hogy kit hívunk majd be dolgozni”

– mondta a RIA szerint szombaton Grodnóban Lukasenka.

Az augusztus 9-én a Lukasenka által bizonyítottan csalással megnyert belarusz választás után országszerte tüntetések kezdődtek, amelyeket a hatóságok sokszor erőszakos fellépéssel sem tudtak visszaszorítani. Belaruszból az ellenzék vezetője, Szvjatlana Tihanovszkaja Litvániába menekült, és ma is ott tartózkodik. Az utóbbi hetek belarusz eseményeiről az Azonnalin részletesen beszámoltunk.

Mivel érezte az egyre nagyobb nyomást, Lukasenka az utóbbi időben már megengedőbb volt az ellenzéki követelésekkel szemben: augusztus 17-én korábbi állítását visszavonva azt mondta, már nem szükséges a halála ahhoz, hogy új választást írjanak ki. Sőt, egy nappal később Lukasenka azt állította: az ellenzékieknek felajánlotta a szavazatok újraszámolását, Tihanovszkaja szerint azonban ilyenről szó sem volt.

Lukasenka gyárakat fenyegető megszólalása összefüggésben lehet azzal, hogy éppen egy gyári munkásoknak tartott beszédét fütyülték ki és szakították meg skandálásokkal nemrégiben. A munkások egyebek mellett hazugnak nevezték az elnököt és a távozását követelték.

Tihanovszkaja jelképnek látja magát, de elnöknek nem

Közben a Reutersnek Tihanovszkaja azt is elmondta, hogy hiába indult el az elnökválasztáson, továbbra sem érzi magát politikusnak (Tihanovszkaja a népszerű blogger férje helyett indult el, akit bebörtönöztek a választások előtt), és egy újabb választáson nem indulna el.

„A kampány során magamra erőltettem a szerepet, de továbbra sem tartom magam politkusnak” – mondta Tihanovszkaja, majd hozzátette:

„A sorsom és a küldetésem is az volt, hogy színre lépjek. Most biztonságban vagyok, de a rám szavazó belaruszoknak mint szimbólum, szükségük van rám. Nem árulhatom el őket”

– mondta az ellenzéki vezető, utalva ezzel arra, hogy Litvániába kellett menekülnie a választásokat követően. Jelenleg leginkább videoüzenetekben tartja a kapcsolatot Belarusszal.

Más vezető politikusokkal viszont telefonon beszélt: állítása szerint mások mellett keresték Kanadából, az Egyesült Államokból, Németországból, Lengyelországból és Lettországból is, és arról kérdezték, hogyan lehetnének Belarusz segítségére.

„Megértem, hogy sem joguk, sem lehetőségük nincs beavatkozni a hazám belügyeibe. Mindenkit arra kértem, hogy tartsa tiszteletben Belarusz függetlenségét és szuverenitását”

– mondta Tihanovszkaja, aki hozzátette: Vlagyimir Putyin orosz elnökkel nem beszélt, és tőle sem tud mást kérni, minthogy tartsa tiszteletben a hazája szuverenitását.

„Belarusz Oroszországgal való kapcsolatáról és más külpolitikai kérdésekről történő döntés meghozatala is a népen és az új elnökön múlik” – fogalmazott.

Lukasenkáról pedig azt mondta: „előbb vagy utóbb mindenképpen mennie kell.”

Amerikai látogatás

Hétfőn Tihanovszkajának rangos látogatója lesz: Mike Pompeo amerikai külügyminiszter helyettese, Stephen Biegun egyeztet majd vele Vilniusban a belarusz helyzetről. Biegun Vilnius után Moszkvába utazik, ottani tárgyalásain pedig szintén Belarusz lesz a téma. Vannak ugyanis olyan félelmek, amelyek alapján nem kizárt, hogy Oroszország erőszakkal avatkozna be Belaruszban, hogy a valamiképp a maga javára fordítsa a kaotikus helyzetet.

NYITÓKÉP: Kreml

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek