Idén egy hónappal később használtuk el a rendelkezésünkre álló földi erőforrásokat a járvány miatt

Szerző: Galavits Patrik
2020.08.22. 14:11

Az emberiségnek így is 1,6 Földre lenne szüksége, hogy a természet lépést tarthasson az igényeinkkel, de sikerült három héttel elcsúsztatnunk a túlfogyasztás napját.

Idén egy hónappal később használtuk el a rendelkezésünkre álló földi erőforrásokat a járvány miatt

A koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozások, határlezárások és megszorítások miatt

az emberiség az egy évvel korábbiakhoz képest mintegy 9,3 százalékkal kevesebb földi erőforrást használt fel idén.

Ennek köszönhetően a túlfogyasztás napjaként (Earth Overshoot Day) ismert esemény augusztus 22-ig váratott magára. A nemzetközi kutatócsoport, a Global Footprint Network által meghatározott nap azt jelzi, hogy az emberiség mikor használt fel többet a rendelkezésre álló természeti erőforrásokból egy éven belül többet, mint amennyit a Föld újra tudna termelni ugyanennyi idő alatt.

Az utóbbi időben ez a nap egyre korábban érkezett el: a kutatócsapat számításai szerint 1970-ben még december végéig kellett várni rá, 2000-ben szeptember 23-áig, tíz évvel később augusztus 7-éig, tavaly pedig már július 29-éig többet használtunk fel a földi erőforrásokból, mint amennyi egyébként rendelkezésünkre állna.

Ez a majdnem egy hónapos „csúszás” a legnagyobb, amelyet az 1970 óta tartó mérések óta tapasztaltak a kutatók. Még a 2008-ban kezdődő gazdasági válság is csak öt nappal volt képes későbbre tolni a túlfogyasztás napját.

David Lin, a Global Footprint Network munkatársa szerint a koronavírus-járvány miatt az emberiség szén-dioxid-kibocsátása 14,5 százalékkal, a kereskedelmi célú fakitermelés pedig 8,4 százalékkal csökkent idén 2019-hez képest.

Ugyanakkor egy másik zöld szervezet, a Friends of Earth egyik vezetője, Mike Childs arra figyelmeztetett, hogy a biztató eredmények a járvány eltűnésével semmibe veszhetnek, ha ugyanúgy folytatjuk a fogyasztást, mint korábban.

„Az idei pozitív folyamatok kizárólag a koronavírus miatti korlátozásoknak köszönhetőek.

Hacsak nem változtatunk alaposan magunkon, úgy a fogyasztásunk is ugyanolyan, vagy még rosszabb hatással lesz a környezetre a következő években, mint eddig”.

NYITÓKÉP: Jonathan Wilkins / Wikimedia Commons

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek