Olaszországban helyi szinten már nincs meg a baloldali koalíció

Szerző: Techet Péter
2020.08.21. 19:42

Több olasz régióban is választások lesznek szeptemberben, a jobboldal jó eséllyel indul mindenütt. Egyetlen régió kivételével a kormányzó baloldali koalíció pártjai mindenütt egymásra indulnak rá, az Öt Csillag Mozgalom saját arcélét hangsúlyozná megint jobban.

Olaszországban helyi szinten már nincs meg a baloldali koalíció
Szeptember 20. és 21. között több olasz régióban is regionális választások lesznek.

Ezeket már elvileg tavasszal és nyáron meg kellett volna tartani, de a kínai koronavírus-járvány miatt szeptemberre csúsztak: a jobboldali vezetésű Venetóban és Liguriában, valamint a baloldali irányítású Toszkánában, Marchéban, Campaniában és Appuliában, illetve a francianyelvű, autonóm Valle d´Aostában.

A választások értelemszerűen az országos politikáról is szólnak: miközben a legás Venetóban és a forzaitaliás Liguriában jó eséllyel újrázhatnak a jelenlegi régióelnökök, a baloldali Toszkána pedig továbbra is bevehetetlen marad a jobboldal számára, főleg a déli (marchei, campaniai és appuliai) tartományi eredmények fogják megmutatni egyrészről, hogy a különösen délen népszerű grilloisták mennyire tudnak megkapaszkodni, valamint az immáron hivatalosan is az északi identitását feladó Salvini-féle Lega mennyire tud megerősödni.

Az északi Veneto tartomány a Lega egyik legrégebbi bázisa. Noha Luca Zaia régiós elnök – aki nem ért egyet Salvini „északtalanítási” politikájával – önálló listával indul el, a Lega uralma nem kerül veszélybe, mert Zaia – akinek egymagának jó esélye van a 40 százalékot is megugrania – mindenképp a jobboldali pártokkal, így a Salvini-féle Legával koalícióban tudja folytatni a kormányzást.

Az, hogy Zaia mégis saját listát állít, nem annyira meglepő: helyi szinten gyakori, hogy a népszerű régióelnökök – éppen azért, hogy saját pártjuk táborán kívül is be tudjanak vonzani szavazókat – saját listával induljanak el. Zaia döntését csak az teszi némileg érdekessé, hogy

ő most ezzel ki tudja fejezni a régi Lega Nord-identitást.

Amint arról az Azonnali beszámolt: Matteo Salvini augusztus elején Salvini Legája néven új pártot hozott létre, amely már nevében se északi szeparatista, hanem az összolasz nacionalizmust akarja képviselni – igaz, e téren meg a neofasiszta Olaszország Tesvérei párt lehet számára erős ellenfél. Salvini döntésével azonban többen is elégedetlenek voltak: többek között a Lega Nord-alapító Umberto Bossi, aki szerint Salvini elárulná az északiak ügyét. Zaia ugyan átlépett Salvini új pártjába is, de a Lega az északi tartományokban továbbra is önálló listákkal is jelen van (Venetóban Lega Venetoként). Zaia tehát az önálló listájával azt üzenheti: ő megmarad a Róma-ellenes regionalizmus mellett.

LUCA ZAIA A RÉGI ÉSZAKI LIGA IDENTITÁSÁT FELVÁLLALVA TUDJA MEGŐRIZNI VENETÓBAN A RÉGIÓELNÖKI POSZTJÁT, DE SALVINIÉK IS MELLETTE ÁLLNAK KI. ZAIA REGIONALIZMUSÁT MUTATJA, HOGY ELEVE A VELENCEI KÖZTÁRSASÁG ZÁSZLAJÁVAL SZERET INKÁBB MUTATKOZNI, NEM AZ OLASSZAL, A KÉPEN IS AZT TARTJA A KEZÉBEN. FOTÓ: LZ / FB

Szintén jobboldali újrázásra lehet számítani a Genova központú Liguriában. Ráadásul

ez az utolsó régió, ahol a mostanra már kispárttá zsugorodott berlusconista Forza Italia adja a régióelnököt is

Giovanni Toti személyében. Az egykori jobboldali újságíró hosszú ideig Berlusconi utódjának – ekként az olasz jobbközép új vezérének – számított, de látva a Forza Italia zuhanását, 2015-ben inkább Liguriába vonult vissza, ahol sikeresen tudta és tudja megőrizni az elsőségét. Itt tehát a Forza Italia vezetése mögött sorakozik fel a helyi Lega és neofasiszta tábor is.

Giovanni Toti, ha győz, akkor nyugodtan bejelentkezhet majd a jobbközép vezetésére is, amelyért jelenleg Salvini és a neofasiszta Giorgia Meloni harcol. Berlusconi egyértelműen azt szeretné, ha egy mérsékelt jobboldali politikus mögött állna össze a jobboldali tábor –

Giovanni Toti pedig a Forza Italia utolsó esélye arra, hogy visszaszerezhesse a berlusconista párt korábbi vezető szerepét.

GIOVANNI TOTI A FORZA ITALIA UTOLSÓ ERŐS EMBERE, AKI LIGURIÁBAN JÓ ESÉLLYEL MARADHAT RÉGIÓELNÖK. FOTÓ: GT / FB

Liguria azért is sajátos, mert ez az egyetlen régió, ahol a jelenlegi római balközép koalíció pártjai – azaz többek között a Demokraták (PD) és a grillóisták – közös jelölttel indulnak: a szintén újságíróból lett politikus Ferruccio Sansának azonban vajmi kevés esélye van a berlusconista Totival szemben. Sansa a baloldali grillóista napilapból, az Il Fatto Quotidiánából váltott át a politikába, ilfattós múltja miatt sikerült az ötcsillagosokat is megnyernie magának.

Az összes többi régióban nem sikerült a római balközép kormánypártoknak összeállniuk,

amivel csak a jobboldal esélyeit növelik – tekintve, hogy a választások egyfordulósok.

A megosztottság miatt a hagyományos baloldalnak egyedül Toszkánában van jó esélye győzni, a Firenze-központú közép-olasz régió a Demokrata Párt (PD) egyik utolsó fellegvára, a régió feltehetően most sem adja fel vörös színét. A demokrata Eugenio Gianinak még úgy is jó esélye van a legás Susanna Ceccardival szemben, hogy Toszkánában a grillóisták Irene Galletti személyében önálló jelölttel és listával indulnak. Ceccardi eredménye legfeljebb csak azt fogja megmutatni, hogy a Lega mennyire tud egy már nem északolasz, pláne keményen vörös régióban a jobboldal vezető pártja lenni.

A többi délolasz régióban a balközép megosztottsága – azaz hogy a demokraták és a grillóisták nem csak önálló listákkal, de saját régióelnök-jelöltekkel vágnak neki a választásoknak – elvezethet a jobboldali hatalomátvételhez.

A Nápoly központú Campaniában nem tudtak a demokraták és a grillóisták megegyezni, ami azzal is összefügghet, hogy a térség az ötcsillagosok egyik utolsó erős bázisa (a tavalyi EP-választásokon Grillóék még a szavazatok több, mint felét elhozták az amúgy szélsőbaloldali irányítású Nápolyban), így a demokraták – pár kisebb balközép párttal közösen – egyedül állnak fel az országosan is a balközép egyik legnépszerűbb politikusának számító eddigi régióelnök, Vincenzo De Luca mögött.

Esélyeit azonban az Öt Csillag leronthaja, azaz nem kizárt, hogy a neofasiszták számára is nagyon fontos régiót végül Stefano Caldoro, a neve ellenére jobbközép Új Szocialista Párt (NPSI) politikusa – aki mögé Salvinitől Berlusconiékon át a neofasisztákig az egész jobbos tábor felállt – befuthat elsőnek. Caldoro 2010 és 2015 között már irányította egyszer Campaniát.

De Luca azonban helyben nagyon népszerű, azaz ha nem is a mögötte álló balközépnek, de saját személyiségének köszönhetően megőrizheti talán mégis egy újabb ötéves ciklusra a régióelnökséget. Az Öt Csillag számára itt az a tét, hogy ne megalázóan rosszul szerepeljen.

VINCENZO DE LUCA SZEMÉLYES NÉPSZERŰSÉGÉNEK KÖSZÖNHETŐEN ESETLEG MEGŐRIZHETI A NÁPOLYI RÉGIÓ VEZETÉSÉT. A POLITIKUS ORSZÁGOSAN IS A BALKÖZÉP EGYIK LEGNÉPSZERŰBB EMBERE. FOTÓ: VDL / FB

Szintén éles harc várható a Bari központú Appuliában. Ez az a tartomány, amelyet 2015-ig az a Nicchi Vendola irányított, aki hosszú ideig – déli származása, határozott radikális baloldalisága, valamint a délen a mai napig szokatlanul nyíltan vállalt homoszexualitása miatt – az egész olasz balközép nagy reménységének számított. 2015-ben azonban már nem tudott harmadszorra is indulni (a régióelnökség két ciklusra korlátozott Olaszországban), de az általa is támogatott, balközép Michele Emiliano sikeresen őrizte meg a délkeleti tartományt a baloldal számára. Ám mivel a helyben itt is erős Öt Csillag önállóan indul, nem kizárt, hogy nevető harmadikként a jobboldal közös jelöltje, Raffaele Fitto lesz az első.

A balközép Appuliában teljesen megosztva indul, mert nem csak az Öt Csillag, de Matteo Renzi Viva Italia pártja, valamint a balliberális Több Európát lista is saját jelöltekkel jelentkezett be, azaz a felmérésekben Emiliano és Fitto fej-fej mellett halad.

Appulia megszerzése hatalmas fegyvertény lenne a jobbközép számára.

Hasonló a helyzet a középolasz Marche régióban. Ezt is eddig a balközép kormányozta, de helyzetüket nemcsak az rontja, hogy – a kétciklusos korlátozás miatt – új jelöltet, Maurizio Mangialiardit indítják, de itt is rájuk indul a grilloista tábor. A jobbközép tábor Marchéban a neofasiszta Francesco Acquaroli mögött sorakozik fel egységesen, akinek így jó esélye van megszerezni a régióelnöki posztot.

A balközép megosztottsága ellen a hivatalosan pártfüggetlen Giuseppe Conte kormányfő is felszólalt,

aki arra kérte az Öt Csillagot: legalább Appuliában és Marchéban vonja vissza a saját jelöltjeit. Nicola Zingaretti, a Demokraták főtitkára is azt mondta: „amint országosan, úgy a régiókban is közösen kell fellépnünk a jobboldallal szemben”. Vito Crimi, aki jelenleg hivatalosan vezeti az Öt Csillag Mozgalmat, azt válaszolta, hogy „nincs strukturális együttműködés” pártja és a balközép között – azaz

a tény, hogy Rómában együtt kormányoznak, nem jelenti azt, hogy a grillóisták be akarnának teljesen sorolni a balközép táborba.

Szintén szeptember végén választ a francianyelvű, autonóm Valle d´Aoste régió is: hasonlóan a németnyelvű Dél-Tirolhoz a szintén alpesi régió politikai térképe eltér az összolasztól. Itt a jobbközép is megosztva indul, mert miközben Berlusconiék és a neofasiszták közös listát állítottak, a helyben autonómista Lega önállóan indul. Ráadásul

a francianyelvű régióban eddig a Lega volt a legerősebb párt,

most a balközéppel és a francia listákkal kell megküzdenie az első helyért, de a felmérések szerint a Lega most is egymaga akár 40 százalékot is hozhat.

VALLE D´AOSTÁBAN A LEGA AUTONÓMISTA PÁRTKÉNT INDUL EL, ENNEK MEGFELELŐEN A PÁRT SZÍNE ÉS LÓGÓJA IS MÁS. FOTÓ: LEGA VALLE D´AOSTA / FB

Hangsúlyozni kell: az itteni Lega erősen autonómista, azaz nem összolasz nacionalizmust, hanem franciás regionalizmust képvisel.

FOTÓ: Salvini 2019 augusztusában még belügyminiszterként Giuseppe Conte mellett / GC, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek