Ma Orbán jelenti leginkább Magyarországot Szlovéniában

Szerző: Polona Sitar
2020.08.21. 10:04

Mivel Orbán aktívan támogat szlovén gazdasági szereplőket, és a helyi médiát is át akarja formálni, a neve jól ismert Szlovéniában – ő jelenti sajnos ma sokaknak Magyarországot.

Ma Orbán jelenti leginkább Magyarországot Szlovéniában

Ahhoz, hogy megértsük Közép-Európát, meg kell ismernünk, miként látnak minket szomszédaink. Az Azonnali ezért a szomszédos országokból kért fel vendégszerzőket, hogy a trianoni békeszerződés századik évfordulóján mondják el saját (és talán országuk) Magyarország-képét. Ezúttal Polona Sitar szociológus, a koperi (capodistriai) Tengermelléki Egyetem oktatója mondja el véleményét

 

+ + +

Nacionalista körök Szlovéniában egy ideje azt terjesztik: a trianoni szerződés lejárna a 100. évfordulón, és megkezdődne Nagy-Magyarország helyreállítása. Trianon a magyar történelemben érthető okokból katasztrófának számít, mert elvesztette egy békeszerződésben területeinek kétharmadát – így Muravidéket is, ami ma Szlovéniához tartozik. Muravidéken is vannak olyanok, akik várakozással vagy félelemmel készülnek a századik évfordulóra, hátha beigazolódik az, amit Orbán Viktor már régóta ígér: Magyarország nagyságának visszaállítása, amely a mai szerb, román, szlovén, szlovák vagy horvát területek nélkül nem menne.

A Magyarországgal határos Muravidék amúgy Szlovénia elfeledett vidéke,

Pomurska régió – ahova tartozik – a legfejletlenebb az egész országban, a lakosság nagyrésze még most is a mezőgazdaságból él. A Budapestről érkező gazdasági támogatás tehát nekik tényleg életbevágóan fontos. 2016 óta mindkét ország támogatja gazdaságilag egymás kisebbségeit, magyar részről erre a célre jött létre egy központ Lendvában, amely már az első évben másfél millió eurót osztott szét, az összeg folyamatosan növekszik.

Az orbáni pénzekből azonban nem csak a magyar kisebbség részesülhet, mert a lendvai központ pályázatain szlovén vállalkozók is részt vehetnek, márpedig éppen Muraközben, ezen a keleti periférián, szlovén részről is van igény a törődésre.

Szlovén parasztok is büszkén mutatják „az Orbán pénzéből” vett új traktorokat, eszközöket.

A helyi szlovén lakosság is üdvözli a budapesti pénzekből épült új sportlétesítményeket például. A helyi magyar kisebbség pedig – anélkül, hogy különösebben nacionalista lenne – azon a véleményen van, hogy bár Orbán erős kézzel kormányoz, de az irány megfelelő.

Nem kérdéses, hogy miért támogatja Orbán ezen vidéket. Orbán, aki kettős állampolgárságot ad a határon túli magyaroknak (Szlovéniában is sokan felvették), a nacionalista érzelmekkel játszik – néha félreérthető táblaavatásokkal, néha történelmi térképekkel. Noha például a Nagy-Magyarország-térképeket a szlovén politikusok többsége nacionalista tettként utasítják el, a jelenlegi szlovén külügyminisztérium még kommentálni se volt hajandó az orbáni provokációkat, mondván: amíg nincs egyértelmű revizionista lépés, ők történelmi térképekkel nem foglalkoznak.

Ez a megengedő hang értelemszerűen összefügg azzal, hogy az ország jelenlegi kormányfője, Janez Janša Orbán jóbarátja. Noha

ő maga szlovén nacionalista, a magyar nacionalizmust – ellentétben más országokéval – még sohasem ítélte el.

Janša rászorul Orbán támogatására, mert az ő segítségével akar egy orbánihoz hasonló konzervatív-autoriter rendszert kiépíteni. Szlovéniában azonban mind a magyar revizionizmus, mind a Janša-féle orbanizáció jelentős társadalmi ellenállásba ütközik, a társadalom egy jelentékeny része nem akar egy olyan rendszerben élni, amely a magyar Trianon-nosztalgiát utánozná szlovén keretek között.

Ezen ellenérzés jele volt, amikor a vezető szlovén baloldali hetilap, a Mladina 2019 márciusában címlapján Orbán társaságában mutatta be az SDS (Szlovén Demokrata Párt, Janša pártja – a szerk.) vezetőit (mindegyikük karlendít), ráadásul egy magyar zászlóval, mintha az SDS a magyar párt lenne.

A MLADINA TAVALY MÁRCIUSI CÍMLAPJA (RÉSZLET) ORBÁNNAL ÉS AZ SDS TÖBB VEZETÖ POLITIKUSÁVAL. FOTÓ: MLADINA / FB

A reakciók vegyesek voltak a szlovén közéletben is – éppen az SDS lemagyarozása miatt. De a ljubljanai magyar nagykövetség is tiltakozott, Szilágyine Bátorfi Edit „a magyar nép döntésének lebecsmérléséről” beszélt, utalva arra, hogy szerinte a magyarok kétharmada választotta volna meg Orbánt. A magyar hatóságok az akkori balliberális szlovén kormánynál azt is el akarták érni, hogy rendszabályozza meg a Mladinát. Az akkori szlovén kormány azonban még kiállt a sajtószabadság mellett, és egyébként is: a karikatúra semmiben sem a magyarok, csak Orbán és az SDS ellen irányult.

A szlovén média régóta áll a magyar kormány célkeresztjében, Orbánhoz közelálló üzletemberek az SDS számára vásárolnak össze médiabirodalmat. Jelenleg zajlik a Planet TV (egy szlovén magántévé – a szerk.) megszerzése az eddigiek mellé. Janez Janša a szlovén médiatörvényt orbáni szellemben írta át, a célja, hogy tönkretegye az eddigi elég jó szlovén közszolgálatiságot – nem is feltétlenül úgy, ahogy Orbán tette, azaz a program megváltoztatásával, hanem sokkal inkább az állami pénzek kiszervezésével: a tervek szerint az állami pénzekből egyre kevésbé a közszolgálati, sokkal inkább a magánmédiák részesülhetnének.

A harcban Janša tervei ellen a Mladina fontos szerepet visz, hűen ahhoz a hagyományhoz, amit a lap – aminek akkor még Janša maga is munkatársa volt – a harminc évvel ezelőtti demokratizációs folyamatban játszott. És hiába van hatalmon jelenleg Janša, a baloldali pártok – a civil társadalommal együtt – még mindig nagyobb erőt képviselnek.

A legtöbb szlovén városban minden pénteken utcára vonulnak az emberek – kifejezetten országuk orbanizációja ellen.

Janša tervei ezért csak újra aktivizálták a szlovén civiltársadalmat. Ennyiben Orbán hosszú távon éppen ahhoz járulhat hozzá Szlovéniában, hogy az ő nézeteit ne csak időlegesen, de örökre győzhessék le a szlovén emberek.

Szlovénból fordította Techet Péter. Olvasd vissza itt a vitasorozat többi cikkét!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek