Szándéknyilatkozatot írtak alá a szlovákiai magyar pártok, hogy összefognak

2020.08.20. 17:20

Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá három szlovákiai magyar párt Komáromban: a Magyar Közösség Pártja, a Most-Híd és az Összefogás Mozgalom összefog. Céljuk, hogy a következő választásokon egy pártként induljanak, azonban sok részlet még nem derült ki arról, hogy ezt miként valósítják majd meg.

Szándéknyilatkozatot írtak alá a szlovákiai magyar pártok, hogy összefognak

Azok után, hogy a február végi parlamenti választáson egy magyar párt se jutott be a pozsonyi parlamentbe, ismét felerősödtek az összefogást követelők hangjai Szlovákiában. 

Augusztus 20-án, Komáromban a Tiszti Pavilonban közös sajtótájékoztatót tartott három szlovákiai magyar párt, a Magyar Közösség Pártja, a Most-Híd, illetve az Összefogás Mozgalom. A sajtótájékoztató keretén belül a pártok elnökei aláírták az ún. Komáromi nyilatkozatot, amiben kijelentették, hogy

a három szlovákiai magyar párt a következő választásokon egy pártként indul majd.

De hogy ez a 2022-es önkormányzati választásra, vagy a 2024-es parlamenti választásra vonatkozik, arról nem esik szó benne.

A nyilatkozatban emellett említik, hogy az egységes politikai képviselet csupán egy eszköz, a cél a felvidéki magyarok fejlődése és gyarapodása. A szlovákiai magyarokra a Szlovák Köztársaság államalkotó közösségeként tekintenek, de a felvidéki magyarságot a magyar nemzet részének is tartják.

A nyilatkozat aláírására azután került sor, hogy a Most-Híd elnöke, Sólymos László még július végén javasolta azt az Összefogás által rendezett gombaszögi Közéleti Pikniken, hogy a magyar államalapítás ünnepén, augusztus 20-án egy közös szándéknyilatkozatot írjon alá a három legnagyobb szlovákiai magyar párt a magyar egység megteremtéséről. Sólymos javaslatával az MKP és az Összefogás elnökei is egyetértettek. Végül augusztus 20-án Komáromban alá is írták a nyilatkozatot.

Azonban a mostani szándéknyilatkozat semmi konkrétumot nem tartalmaz, hogy miként is működnének együtt, kizárólag az egység megteremtésének fontosságáról esik szó benne.

A pártelnökök a sajtótájékoztatón arról is beszéltek, hogy miért van ez így: jelenleg még csak elképzeléseik vannak arról, hogyan lehetne betemetni az árkokat, pontos válaszuk még erre nincs.

A nyilatkozatot az MKP részéről Forró Krisztián, a Most-Hídtól Sólymos László, az Összefogás Mozgalomtól pedig Mózes Szabolcs írta alá.

Hosszú még az út, de a cél közös

A sajtótájékoztatón Forró Krisztián, az MKP elnöke azt hangsúlyozta, hogy szerinte az együttműködésben az MKP-nak van a legnagyobb felelőssége, de úgy gondolja, képesek lehetnek kompromisszumokat kötni a többi párttal. Szerinte a most aláírt szándéknyilatkozat az egység megteremtésének következő lépése, és abban mindhárom párt egyetértett, hogy egy közös pártban folytassák a politizálást.

Emellett újságírói kérdésre arról is beszélt, hogy először bizonyítaniuk kell a választók felé, hogy a pártok valóban együtt tudnak működni. Emellett kiemelte, hogy

az MKP továbbra is az etnikai vonalat szeretné továbbvinni, ugyanakkor nem zárja ki, hogy a régiókért dolgozó pártokkal együttműködjenek.

A Most-Híd május végén megválasztott elnöke, Sólymos László beszédében a most együttműködési nyilatkozatot aláíró pártok sokszínűséget emelte ki. Sólymos úgy véli, hogy az együttműködés nem jelenti a pártok arculatainak elvesztését, sem az értékeik megtagadását, hanem éppen ellenkezőleg: ez adja az összefogás erejét.

Sólymos beszédében arra is kitért, hogy az összefogást meg kell tölteni tartalommal, ezért

majd csak az elkövetkezendő időszakban fogják megalakítani a munkacsoportokat, amiknek a feladatuk lesz kidolgozni, hogyan tudnának együttműködni majd a pártok.

A munkacsoportok emellett egy olyan programot készítenek majd el, amivel meg tudják szólítani a magyar szavazókat. Sólymos beszédében arról is beszélt, hogy egy hosszú út előtt állnak, ami nem lesz könnyű, de reményét fejezte ki, hogy még idén meg fognak tudni állapodni a pártok.

Az Összefogás Mozgalom elnöke, Mózes Szabolcs beszédében arról beszélt, hogy

az Összefogás Mozgalom egy évvel ezelőtti megalapítása után elérkeztek az egység nulladik állomásához.

Mózes kiemelte, hogy bár a szlovákiai magyar pártok még csak a közös út elején járnak, de a felvidéki magyarok politikai megosztottságának felszámolása létszükséglet ahhoz, hogy Dél- és Kelet-Szlovákia sikeres legyen. Újságírói kérdésre pedig elmondta, hogy egyelőre még nem született egyezség arról, hogyan fogják nevezni a pártot, vagy hogy ki fogja azt irányítani. Ugyanakkor elmondta, hogy elsősorban a szlovákiai magyarság problémáival szeretnének foglalkozni, és ebben mindhárom párt egyetértett.

Még nagyon sok a kérdőjel

A sajtótájékoztató végén újságírói kérdésekre is volt lehetőség, ahol elsősorban arról érdeklődtek a jelenlévők, hogy más szlovákiai magyar pártok is beléphetnek-e majd az összefogásba. Sólymos erre kitérő választ adott: szerinte ugyanis a legfontosabb dolog most az MKP és a Híd közötti árkok betemetése.

Arról, hogy pontosan hogyan is fog kinézi a párt, egyik elnök sem tudott konkrétat mondani, ahogy az sem derült ki, hogy miként fogják majd elsimítani a pártok közötti konfliktusokat. Azonban abban mindhárman egyetértettek, hogy a mostani szándéknyilatkozat jövőbetekintő és a pártok egy történelmi jelentőségű döntést hoztak a szándéknyilatkozat aláírásával.

NYITÓKÉP: A párt elnökei a nyilatkozat aláírása közben. Fotó: Összefogás / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek