Lettország nagy szeretettel várja a belarusz cégeket

2020.08.19. 10:15

A lett belügyminiszter bejelentette, hogyha a cégek nem érzik magukat biztonságban Lukasenka rezsimjében, Lettországban van számukra hely.

Lettország nagy szeretettel várja a belarusz cégeket

„Számomra elfogadhatatlan, hogy Belarusz legmagasabb tisztségviselői a médiában úgy beszélnek Lettországról, mint ami veszélyeztetné Belarusz szuverenitását. Mi mindig is barátságos és megbízható szomszédoknak tartottuk a belaruszokat” – írja közleményében Sandis Ģirgens lett belügyminiszter, aki azután szólalt meg, hogy Lukasenkáék azt kezdték el terjeszteni a belarusz közmédiában, hogy a tüntetéseket külföldről szervezik, ahogyan a diktátor megbuktatásán is külföldi erők dolgoznak.

Vagy ahogy Lukasenka fogalmazott vasárnapi beszédében: a NATO már Belarusz határainál vár és fekete katonákkal akarják megbuktatni a hatalmát. Konkrét példával Lukasenka nem szolgált, de ellenséges országokként Lettország mellett Lengyelországot és Ukrajnát említette.

Ģirgens közleményében még arról is ír, hogy elítéli a belarusz hatóságok elnyomó és agresszív fellépését, illetve felszólítja a szomszéd államot, hogy tartsanak egy új, immáron demokratikus, tiszta és fair elnökválasztást, ahol a közmédiában az ellenzéki jelöltek is ugyanakkora teret kapnának, mint a regnáló elnök.

Ugyanakkor a lett belügyminiszter nemcsak a demokratikus normák hiányára hívta fel a figyelmet, hanem azt is bejelentette, hogy

szeretettel várják a belarusz cégeket, ha veszélyeztetve éreznék magukat az országban.

„Ha a jelenlegi helyzet változatlan marad vagy még romlana is, akkor szívesen várjuk a belarusz cégeket, különösen az IT-szektorban dolgozókat, hogy működésüket folytassák Lettországban” – zárja közleményét a lett belügyminiszter.

Ezzel Lukasenkára újabb nyomás nehezedik, ugyanis az IT-szektor nagyon fejlett Belaruszban – például a világhírű játékot, a World of Tankset, de a Viber nevű üzenetküldő applikációt is egy belarusz cég csinálta –, és az ő elvesztésük nemcsak gazdaságilag érintené kényesen a hatalmat, hanem a renoméját is rontaná: az állam ugyanis nagyon sok pénzt fektetett be ebbe az iparágba.

Még 2005-ben alapították meg a belarusz Szilícium-völgynek nevezett hightech parkot, amit sokáig Lukasenka egy korábbi kihívója, Valerij Capkala irányított, azonban Capkalának végül Ukrajnába kellett menekülnie, miután nem engedték indulni az elnökválasztáson.

A belarusz cégek egyébként könnyen át tudnának települni Lettországba, ugyanis még 2019-ben módosították úgy a bevándorlási törvényt, hogy a magasan képzett harmadik országbeli állampolgárok könnyebben juthatnak az ún. EU-s kékkártyához, amivel munkavállalás céljából letelepedhetnek az Európai Unió területén belül. Most a lett belügyminiszer ezt ajánlja a közel százezer főt foglalkoztató belarusz IT-szektornak, akik közül jelenleg elég sokan tüntetnek is Európa utolsó diktátorának tartott Lukasenka hatalmával szemben:

közel 300 informatikai cég vezérigazgatója írt alá egy nyílt levelet, amiben az új választások kiírását kérik, különben elhagyják az országot.

Belaruszban azután kezdődtek hatalmas tüntetések, miután az augusztus 9-én tartott elnökválasztást Lukasenka nyerte meg: a hivatalos adatok szerint a szavazatok közel 80 százalékát szerezte a 26 éve hatalmon lévő elnök, azonban ezt se az ellenzék, se a társadalom nem fogadja el, mivel azokat elcsalták. Azonban úgy tűnik, már Lukasenka is rájöhetett, hogy hatalma egyáltalán nincs biztos alapokon: hétfőn már arról beszélt, hogy akkor jöhetnek új választások, ha előtte egy új alkotmányban csökkentik az elnök jogköreit.

NYITÓKÉP: Sandis Ģirgens, lett belügyminiszter. Fotó: Lett belügyminisztérium / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek