Döntött az EU: újabb szankciók jönnek a belarusz rezsim ellen, de az ország kap 53 millió eurót

Szerző: Illés Gergő
2020.08.19. 17:15

Ebből viszont 50 millió a koronavírus elleni védekezésre menne. A kormányfők, így Orbán Viktor is, egységesen támogatták a szankciókat, és a hivatalosan Lukasenka által megnyert, valójában elcsalt belarusz elnökválasztás eredményét sem ismerik el.

Döntött az EU: újabb szankciók jönnek a belarusz rezsim ellen, de az ország kap 53 millió eurót

Videókonferencián tanácskoztak szerdán az Európai Unió állam- és kormányfői, ahol a Földközi-tenger keleti részén felerősödő török-görög-ciprusi szembenállás mellett a belarusz helyzet volt az egyik fő napirendi pont.

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel, valamint az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen közös sajtótájékoztatója szerint a tagállamok három fontos dologban állapodtak meg:

+ Nem ismerik el az augusztus 9-én tartott elnökválasztás belarusz hatóságok által ismertetett végeredményét, vagyis azt, hogy a 26 éve regnáló Lukasenka 80 százalék fölötti eredménnyel megnyerte azt. Az EU álláspontja szerint ugyanis a választások sem szabadok, sem tisztességesek nem voltak, valamint a nemzetközi sztenderdeknek sem feleltek meg.

Újabb személyi szankciók jönnek a magas rangú belarusz tisztségviselők ellen. Charles Michel elítélte a békés tüntetők elleni rendőri brutalitást, és elmondta: az EU elvárja ennek teljes és átlátható kivizsgálását. Éppen ezért az EU „rövidesen” szankciókat léptet életbe

azon tisztségviselők ellen, akik felelőssé tehetők az erőszakért, az elnyomásért és a választási csalásokért.

Ursula von der Leyen hozzátette: a szankcióknak egységes támogatottsága volt a tagállami állam- és kormányfők körében. A bizottsági elnök azt is elmondta, hogy a tüntetések nem valamelyik szomszédos állam ellen irányulnak, hanem a belarusz emberek legitim jogaiért szólnak, éppen ezért a szankciók is konkrét személyek ellen szólnak majd, és azok nem a belarusz embereknek fognak fájni.

Az EU pénzügyi támogatásban is részesíti az országot, de von der Leyen szerint a támogatásokat átprogramozzák a hatóságoktól a civil társadalom felé. Az EU így szeretné majd biztosítani, hogy a Belarusznak adott 53 millió eurónyi plusz támogatás valóban jó helyre, ne pedig Lukasenka köréhez és adminisztrációjához menjen. A bizottsági elnök bejelentette: az összegből

1 millió eurót a civil társadalom és a független média támogatására, 2 milliót az áldozatok segítésére, 50 millió eurót pedig a koronavírus elleni válaszlépésekre és az egészségügy támogatására szánnának.

Sok konkrétumot a belarusz helyzettel kapcsolatban ezen felül az Európai Tanács sajtóközleménye sem mondott el. Annyit azért hozzátettek: „az EU és Belarusz közötti kapcsolatban való elmúlt években történt előrelépések veszélybe kerültek. A helyzet bárminemű további romlása hatással lesz a kapcsolatunkra és negatív következményekkel jár majd”.  A Tanács szerint a hatóságoknak „nemzeti párbeszédbe” kéne kezdeniük, hogy véget vethessenek az erőszaknak.

Az ügyben egyébként sajtókérdéseket is küldtünk az Európai Bizottság sajtószolgálatának: arra voltunk kíváncsiak, hogy az EU hogyan biztosítaná, hogy a Belarusznak szóló pénzek valóban jó helyre menjenek, és ne térítsék el őket. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy miért szánna az EU szignifikánsan több pénzt a koronavírus elleni belarusz védekezésre, mint az áldozatok vagy a civil társadalom segítésére. Amint a sajtóosztály válaszol, frissítjük a cikkünket.

BORÍTÓKÉP: Európai Tanács / 2020

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek