+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. augusztus 18. kedd, 09:14
Előkerült egy felvétel, amin egy ujgur férfi egy kínai átnevelőtáborban az ágyhoz bilincselve filmezi magát. A hatóságok szerint csak azért került oda, mert „önkárosító cselekedeteket tett”.

Továbbra is védi az ujgurok számára létesített átnevelőtáborokat a kínai kormányzat. Még augusztus elején került ugyanis elő egy videó, amelyen az látható: egy Merdan Ghappar nevű ujgur divatmodell

 

egy ágyhoz bilincselve filmezi magát a szabad kezével, miközben a háttérben az átnevelőtáborban kínai állami propaganda harsog.

 

A férfiről – mielőtt valahogy egy kínai üzenetküldő alkalmazáson keresztül az átnevelőtáborból el tudta volna küldeni a videót – idén januárban hallottak utoljára, akkor mondták ugyanis neki a kínai hatóságok, hogy Hszincsiangba kell utaznia egy rutinszerű regisztráció elvégzése miatt. Ebből a rutinregisztrációból lett egy ki tudja, hány hónapos átnevelés.

 

 

Ghappar családja szerint volt, hogy 18 napon át körülbelül 50 másik emberrel együtt csuklyában és bilincsben volt a férfi, később magas testhőmérséklete miatt elkülönítették. Onnan egy járványügyi megelőzési központba vitték, a videót már onnan készítette – ennek ellenére az állami propaganda a háttérben ott is szólt.

 

A divatmodell korábban Foshan városában dolgozott, és barátai szerint álomszerű fizetése volt a munkájából. 2018-ban Ghappart kábítószer-terjesztésért zárták börtönbe 16 hónapra, és miután kiengedték, alig több, mint egy hónap múlva berendelték az átnevelőtáborba. Arra, hogy erre miért is volt szükség, most indokolták meg a BBC-nek a kínai hatóságok.

 

A hszincsiangi tartományi kormány sajtóhivatala szerint ugyanis a kínai törvények szerint

 

az állam „segít újra letelepedni a szabadon bocsájtott raboknak”,

 

Merdan Ghappar viszont szerintük „önkárosító és a rendőrséggel szemben túlzó cselekedeteket tett”. A közlemény szerint ezért a rendőrök „jogi lépéseket tettek, hogy megállítsák, ezeket pedig visszavonják, amint az állapota stabilizálódik”.

 

Az már viszont kevésbé világos, hogy ha Ghappar rokonai és barátai Foshanban élnek, és maga is ott kereste a kenyerét, a hatóságok miért vitték mégis vissza szülővárosába, Kuchába. A férfi egyik, már Hollandiában élő rokona, Abdulhakim Ghappar szerint pedig a családnak egyáltalán nem szóltak arról a hatóságok, hogy bármilyen „letelepítésről” lenne szó, mikor Ghappart januárban ismét elvitték.

 

Ehelyett a hatóságok azt mondták, hogy a férfinek „a helyi közösségében egy pár nap oktatásra lesz szüksége”.

 

Már évek óta nyílt titok, hogy ujgurok tízezreit tartják a kínai hatóságok különböző, eléggé börtönszerű átnevelőtáborokban. Kína eredetileg próbálta tagadni ezek létét, később viszont már pozíciót váltottak és azt mondják: a táborok lényegében iskolák, ahová a korábbi ujgur szeparatistákat és szélsőséges elemeket viszik tanulni.

 

Egy Patyomkin-átnevelőtáborba még a BBC tudósítóját is beengedték egyszer, de ott csak azt lehetett látni, amit a rezsim a külvilágnak mutatni akart: festőórákat, táncoló és éneklő ujgurokat. A piszkos szobában az ágyához bilincselt Ghappar értelemszerűen nem az az üzenet, amit Kína szeretne átadni a világnak.

 

BORÍTÓKÉP: Felfegyverzett kínai rendőrök Ürümcsi utcáin 2009-ben / Andrew An, Flickr

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kórházi ágyon következett be a nagyszebeni csendőrkapitány pálfordulása, aki addig nyíltan hangoztatta koronavírus-ellenes nézeteit, de akkor már késő volt. Romániában nemcsak a járvány tarol, de a fake news is.

A román szocdemeknek is kínos politikusok csoportosan átléptek egy román zöldpártba, amit a háttérből egy volt szélsőjobbos politikus mozgat.

Mindkét fél eltökélt, hogy tető alá hozzák a megállapodást, azonban Párizs továbbra se enged London követeléseinek a halászat ügyében.

Mostantól „Eszem-iszom, dínom-dánom” a párt programjának neve, mert a Jobbik „egy bránerre emlékeztető" tagja ezzel a rigmussal cikizi őket.

A bíró szerint az ajánlatot visszautasították, a volt katalán elnök pedig úgy gondolja, hogy megint csak a függetlenségi mozgalmat akarják megfúrni.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás