Még mindig védi Kína az ujgur átnevelőtáborokat

Szerző: Illés Gergő
2020.08.18. 09:14

Előkerült egy felvétel, amin egy ujgur férfi egy kínai átnevelőtáborban az ágyhoz bilincselve filmezi magát. A hatóságok szerint csak azért került oda, mert „önkárosító cselekedeteket tett”.

Még mindig védi Kína az ujgur átnevelőtáborokat

Továbbra is védi az ujgurok számára létesített átnevelőtáborokat a kínai kormányzat. Még augusztus elején került ugyanis elő egy videó, amelyen az látható: egy Merdan Ghappar nevű ujgur divatmodell

egy ágyhoz bilincselve filmezi magát a szabad kezével, miközben a háttérben az átnevelőtáborban kínai állami propaganda harsog.

A férfiről – mielőtt valahogy egy kínai üzenetküldő alkalmazáson keresztül az átnevelőtáborból el tudta volna küldeni a videót – idén januárban hallottak utoljára, akkor mondták ugyanis neki a kínai hatóságok, hogy Hszincsiangba kell utaznia egy rutinszerű regisztráció elvégzése miatt. Ebből a rutinregisztrációból lett egy ki tudja, hány hónapos átnevelés.

Ghappar családja szerint volt, hogy 18 napon át körülbelül 50 másik emberrel együtt csuklyában és bilincsben volt a férfi, később magas testhőmérséklete miatt elkülönítették. Onnan egy járványügyi megelőzési központba vitték, a videót már onnan készítette – ennek ellenére az állami propaganda a háttérben ott is szólt.

A divatmodell korábban Foshan városában dolgozott, és barátai szerint álomszerű fizetése volt a munkájából. 2018-ban Ghappart kábítószer-terjesztésért zárták börtönbe 16 hónapra, és miután kiengedték, alig több, mint egy hónap múlva berendelték az átnevelőtáborba. Arra, hogy erre miért is volt szükség, most indokolták meg a BBC-nek a kínai hatóságok.

A hszincsiangi tartományi kormány sajtóhivatala szerint ugyanis a kínai törvények szerint

az állam „segít újra letelepedni a szabadon bocsájtott raboknak”,

Merdan Ghappar viszont szerintük „önkárosító és a rendőrséggel szemben túlzó cselekedeteket tett”. A közlemény szerint ezért a rendőrök „jogi lépéseket tettek, hogy megállítsák, ezeket pedig visszavonják, amint az állapota stabilizálódik”.

Az már viszont kevésbé világos, hogy ha Ghappar rokonai és barátai Foshanban élnek, és maga is ott kereste a kenyerét, a hatóságok miért vitték mégis vissza szülővárosába, Kuchába. A férfi egyik, már Hollandiában élő rokona, Abdulhakim Ghappar szerint pedig a családnak egyáltalán nem szóltak arról a hatóságok, hogy bármilyen „letelepítésről” lenne szó, mikor Ghappart januárban ismét elvitték.

Ehelyett a hatóságok azt mondták, hogy a férfinek „a helyi közösségében egy pár nap oktatásra lesz szüksége”.

Már évek óta nyílt titok, hogy ujgurok tízezreit tartják a kínai hatóságok különböző, eléggé börtönszerű átnevelőtáborokban. Kína eredetileg próbálta tagadni ezek létét, később viszont már pozíciót váltottak és azt mondják: a táborok lényegében iskolák, ahová a korábbi ujgur szeparatistákat és szélsőséges elemeket viszik tanulni.

Egy Patyomkin-átnevelőtáborba még a BBC tudósítóját is beengedték egyszer, de ott csak azt lehetett látni, amit a rezsim a külvilágnak mutatni akart: festőórákat, táncoló és éneklő ujgurokat. A piszkos szobában az ágyához bilincselt Ghappar értelemszerűen nem az az üzenet, amit Kína szeretne átadni a világnak.

BORÍTÓKÉP: Felfegyverzett kínai rendőrök Ürümcsi utcáin 2009-ben / Andrew An, Flickr

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek