+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. augusztus 18. kedd, 17:51
A kelet-berlini bulinegyedbe is betört a józanság: tavasz óta üzemel az első alkoholmentes kocsma, sokkal fantáziadúsabb italokkal, mint a szörp vagy az alkoholmentes sör.
Egy Aperol Spritz, egy margarita és egy feles!

 

– adta le a rendelést három nő a pultnál. Az itallapot nem nézték meg, különösen az se érdekelte őket, hogy milyen helyen vannak, leginkább annak örültek, hogy kezdődik a hétvége és közösen ihatnak valamit. Az egykori Kelet-Berlin bulituristák körében pár éve különösen divatos Friedrichshain nevű negyedében vagyunk, annak is a központjában, a Boxhagener Platzon, ahol nagyjából minden hely úgy néz ki, mint ez: sötétre festett falak, közepesen leharcolt, vélhetően a bolhapiacról összeszedett bútorok. A pultos, aki történetesen a bár tulajdonosa is, azonban kizökkentette őket: közölte, hogy itt az italokban nincs alkohol. A három nő egy kicsit furcsán nézett, de végül maradt: két koktélt és egy pohár rozét rendeltek. Immáron alkohol nélkül.

 

A Spiegel összesítése szerint noha jó 30 ezer kocsma működik Németországban, ez az egyetlen olyan hely, ahol egyáltalán nem tartanak alkoholos italokat. Az idén tavasszal megnyitott Zeroliqban tényleg minden alkoholmentes: a bor, a sör, a koktélok, de még az egyes italok alapanyagaként szolgáló tömények helyett is találtak azokra hasonlító ízű alternatívákat. Elég csak végigolvasni az itallapot: van ugyan gin tonic (5,50 euró), de külön hangsúlyozzák, nem ginből készül. Van ugyan Jamaica Cane (6,50 euró), de jelzik: nem rumból. Még az elmúlt években itthonra is betört negroni rajongóinak is tudnak újat mutatni, de hangsúlyosan nem ginből, nem vermutból és pláne nem Campariból készítik.

 

ÍGY NÉZNEK KI AZ ITALJAIK

 

Hogy akkor miből lesz a zeroligroni (8,50 euró)? Különböző fűszerekből és gyümölcsökből – például szegfűbors, kardamom, tölgy, citrom, grapefruit, narancs, vérnarancs, mandarin, citrom, gyömbér, citromfű – lepárolt italokból: az egyik legnépszerűbb az itthon is kapható brit Seedlip, de már Hamburgban is van olyan gyártó, aki rumot, gint és vermutot helyettesíteni képes alkoholmentes italokat állít elő.

 

Az egyik tulajdonos, Slavena Korsun a Spiegelnek elmondta: azért hozták létre ezt a kocsmát, mert egyrészt szeretne józanul, tiszta fejjel ébredni másnap reggel, másrészt meg mert a legtöbb helyen ritka fantáziátlan, hovatovább rossz az alkoholmentes választék. A legtöbb helyen tartott alkoholmentes sörök nem ízlettek neki, abból meg

 

elege lett, hogy az alkoholmentes koktélokat rendre letudják valami édes, cukorszirupos szódával.

 

Londonban, New Yorkban és Dubaiban nyíltak már korábban is ehhez hasonló józan bárok, és a törzsvendégek visszajelzései alapján Berlinben is elkélt már egy ilyen: legalábbis a napi rendszerességgel edző, maratonra készülő futó, a napi nyolc órát játszó zongorista és a szívinfarktuson átesett rockzenész nagyon elégedettek vele. Korsun szerint az alkoholmentesség ugyanúgy egy életmód, mint az, amikor valaki vegán. A berlini bárban egyébként minden vegán, még a felszolgált tapaszok is.

 

Kicsit trendi is lett mára a józanság: a németországi adatok alapján 2004-ben a 25 év alattiak 43 százaléka rendszeresen alkoholizált, ez mára lement 33 százalékra. Az alkoholmentes sörökből eladott mennyiség pedig több, mint duplájára kúszott fel. Ehhez persze köze van annak is, hogy az alkoholmentes sörök egyre jobb technológiával készülnek, ennek köszönhetően előfordul, hogy bizonyos gyártók kifejezetten jó ízű italokkal is elő tudnak már rukkolni.

 

ALKOHOLMENTES WIT: BENNE NARANCSHÉJ ÉS KORIANDER.

 

Thomas Becker, a müncheni műszaki egyetem professzora a Spiegelnek nyilatkozva elmondta: alapvetően kétféle út van az alkoholmentes söröket gyártani akarók előtt. Vagy imitálják a valódi söröket, vagy létrehoznak valami olyat, ami bár hasonlít a sörre, alapvetően másfajta aromákat hoz be a képbe. Minél inkább eltávolítjuk a sörből az alkoholt (ez nem sikerül teljesen, ezért van gyakran 0,5 százaléknyi alkohol az alkoholmentes sörökben), annál inkább kell a második utat járni, mondja a szakértő,

 

ez azonban egyben a nehezebb út.

 

Az alkohol ugyanis stimulálja a háromosztatú ideget, agyunk azon részét, amely eldönti, mennyire jó inni valamit, és egyáltalán, mennyire tartjuk azt finomnak. Az alkoholmentes sörök és borok erre nem képesek, így tehát a háromosztatú ideig reakciója az oka annak, hogy sokan idegenkednek ezektől az italoktól. A professzor szerint ezért az alkoholmentes italok gyártásakor olyan anyagokra van szükség, amelyek hasonló reakciót váltanak ki: ilyen például a chili, a gyömbér vagy a mentol. Van is egy ezzel foglalkozó kutatócsoportja Münchenben.

 

De van olyan, aki már élesben, a piacot tesztelve, folyamatosan kísérletezve teszi ezt: egy szakács, Jörg Geiger, aki a Prisecco elnevezésű szénsavas gyümölcskoktéljából mára évi egymillió palack fölött ad el. Van, hogy osztrigahéjból, van, hogy éretlen almából, kaporból, köményből, tölgyfalevélből, podagrafűből, madársóskából vagy épp a németül sokkal főnökebb hangzású szagos mügéből (Waldmeister, azaz erdőmester, a Berliner Weiße egyik kedvelt ízesítése) készül, de ez igazából mindegy is, hiszen Geiger célja az, hogy kitolja a határokat a fogyasztók fejében.

 

És mindez megy neki alkohol nélkül is.

 

FOTÓK: Zeroliq

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Miután az AstraZeneca a szerződésben vállalt vakcinamennyiségnek csak a harmadát tudta leszállítani az EU felé, úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság jogi úton kötelezné a gyógyszergyátó céget a szerződésben vállalt vakcinamennyiség leszállítására.

Újlipótváros vendéglátósai közül van, aki már az órákat számolja a terasznyitásig, és nem győzi kivárni, hogy megérkezzenek az első vendégek. Fotóriport!

Nem lesz helye Magyarországon „az orosz kémbanknak”, és leállítják Paks2-t – mondta a Momentum elnöke. Az itthoni szabad politizálásért is kiálltak Fekete-Győrék, majd szabadon összegraffitizték a Külügyminisztérium bejáratát.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás