A kocsma, ahol minden ital alkoholmentes, még a gin is

Szerző: Bukovics Martin
2020.08.18. 17:51

A kelet-berlini bulinegyedbe is betört a józanság: tavasz óta üzemel az első alkoholmentes kocsma, sokkal fantáziadúsabb italokkal, mint a szörp vagy az alkoholmentes sör.

A kocsma, ahol minden ital alkoholmentes, még a gin is
Egy Aperol Spritz, egy margarita és egy feles!

– adta le a rendelést három nő a pultnál. Az itallapot nem nézték meg, különösen az se érdekelte őket, hogy milyen helyen vannak, leginkább annak örültek, hogy kezdődik a hétvége és közösen ihatnak valamit. Az egykori Kelet-Berlin bulituristák körében pár éve különösen divatos Friedrichshain nevű negyedében vagyunk, annak is a központjában, a Boxhagener Platzon, ahol nagyjából minden hely úgy néz ki, mint ez: sötétre festett falak, közepesen leharcolt, vélhetően a bolhapiacról összeszedett bútorok. A pultos, aki történetesen a bár tulajdonosa is, azonban kizökkentette őket: közölte, hogy itt az italokban nincs alkohol. A három nő egy kicsit furcsán nézett, de végül maradt: két koktélt és egy pohár rozét rendeltek. Immáron alkohol nélkül.

A Spiegel összesítése szerint noha jó 30 ezer kocsma működik Németországban, ez az egyetlen olyan hely, ahol egyáltalán nem tartanak alkoholos italokat. Az idén tavasszal megnyitott Zeroliqban tényleg minden alkoholmentes: a bor, a sör, a koktélok, de még az egyes italok alapanyagaként szolgáló tömények helyett is találtak azokra hasonlító ízű alternatívákat. Elég csak végigolvasni az itallapot: van ugyan gin tonic (5,50 euró), de külön hangsúlyozzák, nem ginből készül. Van ugyan Jamaica Cane (6,50 euró), de jelzik: nem rumból. Még az elmúlt években itthonra is betört negroni rajongóinak is tudnak újat mutatni, de hangsúlyosan nem ginből, nem vermutból és pláne nem Campariból készítik.

ÍGY NÉZNEK KI AZ ITALJAIK

Hogy akkor miből lesz a zeroligroni (8,50 euró)? Különböző fűszerekből és gyümölcsökből – például szegfűbors, kardamom, tölgy, citrom, grapefruit, narancs, vérnarancs, mandarin, citrom, gyömbér, citromfű – lepárolt italokból: az egyik legnépszerűbb az itthon is kapható brit Seedlip, de már Hamburgban is van olyan gyártó, aki rumot, gint és vermutot helyettesíteni képes alkoholmentes italokat állít elő.

Az egyik tulajdonos, Slavena Korsun a Spiegelnek elmondta: azért hozták létre ezt a kocsmát, mert egyrészt szeretne józanul, tiszta fejjel ébredni másnap reggel, másrészt meg mert a legtöbb helyen ritka fantáziátlan, hovatovább rossz az alkoholmentes választék. A legtöbb helyen tartott alkoholmentes sörök nem ízlettek neki, abból meg

elege lett, hogy az alkoholmentes koktélokat rendre letudják valami édes, cukorszirupos szódával.

Londonban, New Yorkban és Dubaiban nyíltak már korábban is ehhez hasonló józan bárok, és a törzsvendégek visszajelzései alapján Berlinben is elkélt már egy ilyen: legalábbis a napi rendszerességgel edző, maratonra készülő futó, a napi nyolc órát játszó zongorista és a szívinfarktuson átesett rockzenész nagyon elégedettek vele. Korsun szerint az alkoholmentesség ugyanúgy egy életmód, mint az, amikor valaki vegán. A berlini bárban egyébként minden vegán, még a felszolgált tapaszok is.

Kicsit trendi is lett mára a józanság: a németországi adatok alapján 2004-ben a 25 év alattiak 43 százaléka rendszeresen alkoholizált, ez mára lement 33 százalékra. Az alkoholmentes sörökből eladott mennyiség pedig több, mint duplájára kúszott fel. Ehhez persze köze van annak is, hogy az alkoholmentes sörök egyre jobb technológiával készülnek, ennek köszönhetően előfordul, hogy bizonyos gyártók kifejezetten jó ízű italokkal is elő tudnak már rukkolni.

ALKOHOLMENTES WIT: BENNE NARANCSHÉJ ÉS KORIANDER.

Thomas Becker, a müncheni műszaki egyetem professzora a Spiegelnek nyilatkozva elmondta: alapvetően kétféle út van az alkoholmentes söröket gyártani akarók előtt. Vagy imitálják a valódi söröket, vagy létrehoznak valami olyat, ami bár hasonlít a sörre, alapvetően másfajta aromákat hoz be a képbe. Minél inkább eltávolítjuk a sörből az alkoholt (ez nem sikerül teljesen, ezért van gyakran 0,5 százaléknyi alkohol az alkoholmentes sörökben), annál inkább kell a második utat járni, mondja a szakértő,

ez azonban egyben a nehezebb út.

Az alkohol ugyanis stimulálja a háromosztatú ideget, agyunk azon részét, amely eldönti, mennyire jó inni valamit, és egyáltalán, mennyire tartjuk azt finomnak. Az alkoholmentes sörök és borok erre nem képesek, így tehát a háromosztatú ideig reakciója az oka annak, hogy sokan idegenkednek ezektől az italoktól. A professzor szerint ezért az alkoholmentes italok gyártásakor olyan anyagokra van szükség, amelyek hasonló reakciót váltanak ki: ilyen például a chili, a gyömbér vagy a mentol. Van is egy ezzel foglalkozó kutatócsoportja Münchenben.

De van olyan, aki már élesben, a piacot tesztelve, folyamatosan kísérletezve teszi ezt: egy szakács, Jörg Geiger, aki a Prisecco elnevezésű szénsavas gyümölcskoktéljából mára évi egymillió palack fölött ad el. Van, hogy osztrigahéjból, van, hogy éretlen almából, kaporból, köményből, tölgyfalevélből, podagrafűből, madársóskából vagy épp a németül sokkal főnökebb hangzású szagos mügéből (Waldmeister, azaz erdőmester, a Berliner Weiße egyik kedvelt ízesítése) készül, de ez igazából mindegy is, hiszen Geiger célja az, hogy kitolja a határokat a fogyasztók fejében.

És mindez megy neki alkohol nélkül is.

FOTÓK: Zeroliq

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek