Minőségi Újságírás-díj: ezúttal a kiemelt munkák között az Azonnali cikke

2020.08.17. 17:32

A zsűri külön kiemelte, hogy Galavits Patrik balettintézeti visszaélésekről szóló azonnalis riportjának konkrét következményei is lettek.

Minőségi Újságírás-díj: ezúttal a kiemelt munkák között az Azonnali cikke

Miután júniusban mi vittük el, júliusban a Minőségi Újságírás Díjat Vég Márton, a Menedzsment Fórum újságírója kapta a Kisfaludy turisztikai program támogatási politikájának és döntéseinek rendkívül részletes, 10 részes feldolgozásáért.

A győztes cikksorozaton túl a beérkezett nevezések közül a zsűri négy másikat is kiemelésre méltónak tartott.

+ Galavits Patrik az Azonnalin megjelent cikkében részletesen, szemtanúk beszámolói alapján ír a táncművészeti egyetemen (korábban főiskolán) az elmúlt évtizedekben elterjedt megalázó, zaklató oktatási módszerekről, amely cikknek konkrét következményei is lettek és talán még lesznek is. A legtöbben legalább két évtizeddel a velük történtek után vállalták, hogy beszélnek az őket ért bántalmazásokról, amelyeket korábban rajongott balettsztároktól szenvedtek el. Az anyag utóéletét itt lehet végigkövetni.

+ Sarkadi Nagy Márton az Átlátszón rendkívül részletesen mutatta be a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kormányzati egészségügyi beszerzések anyagi és minőségi visszásságait.

+ Nagy Gergely Miklós a 24.hu-n a vásárosnaményi ruhagyár bezárásának körülményeit és az ott dolgozók drámai helyzetét tárta fel meggyőzően alapos riportjában.

+ Plankó Gergő a 444-en pedig a George Floyd halálát követő egyesült államokbeli társadalmi feszültség és zavargások történelmi-szociológiai hátterét elemezte megvilágító erővel.

Jó olvasást hozzájuk!

A Minőségi Újságírás Díj zsűrijének tagjai: Nyáry Krisztián, Hermann Irén, Weyer Balázs, Dudás Gergely, Veiszer Alinda, Varró Szilvia és Both Vilmos. A zsűri a fenti anyagokon túl külön kitért arra, hogy a magyar újságírás legfontosabb eseménye 2020 júliusában sajnálatos módon nem egy kiváló cikk megjelenése, hanem az Index szerkesztőségének kollektív, kényszerű felmondása volt, már csak azért is, mert a díj 2017-es újraindulása óta szinte nem volt olyan hónap, amikor ne emeltek volna ki vagy díjaztak volna indexes anyagokat.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek