Átmeneti vezetőnek jelentkezett be a belarusz ellenzéki jelölt

Szerző: Illés Gergő
2020.08.17. 09:53

Szvjatlana Tihanovszkaja egy új, tiszta elnökválasztásig kész lenne magára venni az ország vezetésének felelősségét: jelentette be hétfői videoüzenetében.

Átmeneti vezetőnek jelentkezett be a belarusz ellenzéki jelölt
„Kész vagyok ebben az időszakban magamra venni a felelősséget nemzeti vezetőként”

– ezt jelentette be hétfő reggeli videoüzenetében Szvjatlana Tihanovszkaja, a belarusz elnökválasztás ellenzéki jelöltje Youtube-üzenetében, aki a hivatalos adatok szerint a szavazatok 10,1 százalékát szerezte meg, valójában ennél jóval többet is kaphatott.

Tihanovszkaja Litvániából üzen

Azokban a szavazókörökben ugyanis, ahol a jegyzőkönyveket nyilvánosságra hozták, valamint becsületesen számolták a szavazatokat az augusztus 9-i belarusz elnökválasztáson, Tihanovszkaja rendre 60-80 százalékos eredménnyel tudott nyerni – sokszor még Lukasenka vidéki fellegváraiban is. Persze ez még nem volt elég, hogy a rezsim befolyása alatt álló Központi Választási Bizottság is őt hozza ki nyertesnek, ugyanakkor teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy a választást bizony csúnyán elcsalták Belaruszban.

Az országgal egyébként az elmúlt egy hétben nagyot fordult a világ: Lukasenka rohamrendőrei a választás utáni ellenzéki demonstrációkat még brutálisan vérbe fojtották, Tihanovszkajának pedig el kellett hagynia az országot, és Litvániába kellett mennie, ahol a gyerekei is vannak – gyaníthatóan azért,

mert a belarusz KGB megzsarolta az ellenzéki jelöltet valamivel, jóllehet, a börtönben ülő férjével.

A rohamrendőrök viszont a tömeges tüntetéseket nem tudták leverni, és az ellenzék hiába veszítette el a vezetőjét Tihanovszkaja távozásával, önszerveződő alapon folytatódtak a demonstrációk. Az utóbbi napokban pedig már a rohamrendőrök sem avatkoznak be a békés tüntetésekbe, vasárnap például az ország történetének legnagyobb tüntetését tartották, egyes beszámolók szerint 200-220 ezer emberrel. Ehhez képest az állítólag 80 százalékkal győzedelmeskedő Lukasenka egy pár ezres, legjobb esetben is pár tízezres tüntetést tudott összebuszoztatni vasárnap Minszkbe.

Új elnökválasztás jönne

Tihanovszkaja tehát újból bejelentkezett, és eddig bár tartott magát az ország legitim vezetőjének kikiáltani, most úgy tűnik, elindult ezen az úton hétfői bejelentésével.

„Ebben az időszakban a hitványság áll szemben a hősiességgel, a kétségbeesés a bátorsággal, és a szerelem az árulással”

– mondta, hozzátéve, hogy a tüntetésekben életüket veszítők nevét egyszer utcák fogják viselni.

„Sosem akartam politikus lenni, de a sors úgy határozott, hogy az önkénnyel és a törvénytelenséggel való ellenállás legelső sorában találtam magam. A sors akarta ezt, és önök – önök, akik hittek bennem, és akik erőt adtak nekem, és minden percben felvillanyoz az önök bátorsága, önszerveződése” – mondta az ellenzéki jelölt. Ezután bejelentette: az ország előtt álló átmeneti időszakban kész magára venni a felelősséget, és az ország vezetőjévé válni, „azért, hogy az ország megnyugodjon, és az élet visszatérhessen a normális kerékvágásba.”

Elmondása szerint

ez az átmeneti időszak arról szólna, hogy megteremtsék egy új, szabad, tisztességes és átlátható elnökválasztás jogi alapjait, amelyet a nemzetközi közösség is elismer.

Tihanovszkaján felül Lukasenka is beszédet tartott vasárnap, amelyben azt mondta: semmiképp nem enged a nemzetközi nyomásnak, hogy új választásokat írjanak ki, mivel a NATO-katonák 15-20 percre az országtól csak arra várnak, hogy bevonulhassanak. Lukasenka arról beszélt: ha az emberek szabadságot és változást akarnak, előbb mondják meg, pontosan mi legyen szabadabb és mi változzon, és másnap elkezdi a munkát eszerint.

BORÍTÓKÉP: Sztrana dlja zsiznyi / Youtube

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek