Megalakulhat a volt szlovák miniszterelnök új pártja

2020.08.14. 18:02

A Smer korábbi miniszterelnöke, Peter Pellegrini bejelentette: megvan az elegendő aláírás, így megkezdik az új pártjának, a Hlas-SD-nek a bejegyzését. De mi a célja az új párttal Pellegrininek?

Megalakulhat a volt szlovák miniszterelnök új pártja

Tovább bővül a parlamenti pártok száma Szlovákiában, miután Peter Pellegrini bejelentette: megvan az elegendő aláírás, hogy bejegyezzék az új pártját, a Hlas-SD-t.

Az új pártot még június 29-én jelentették be, amikor a korábbi miniszterelnök 10 korábbi Smer-képviselővel együtt kiléptett Robert Fico pártjából. Pellegrini azután volt kénytelen elhagyni volt pártját, hogy a belső harcokban nem tudta legyőzni a párt elnökét, Ficót. Kettejük között azután alakult ki éles konfliktus, hogy a párt elveszítette januárban a választásokat, így a kisebb megszakításokkal 2006 és 2020 között kormányzó Smer kénytelen volt ellenzékbe vonulni. (A Fico-Pellegrini harcról bővebben itt írtunk.)

A Smerben ezután ismét felerősödtek a Fico-kritikus hangok, mivel a pártból sokan Fico politikailag elhasználódott személyében látták a választási vereség okát. Ez annak fényében nem meglepő, hogy Fico miniszterelnöksége alatt a szlovák maffia szálai állítólag a pozsonyi kormánykörökig értek, és miután a maffia megölette Ján Kuciak fiatal újságírót és barátnőjét még 2018-ban, az országban elindult tiltakozások miatt Ficonak és kormányának végül le kellett mondania. Ugyanis a Kuciak-gyilkossággal megvádolt Marián Kočner például kapcsolatban állt a Smer-SD volt pártigazgatójával, de rajta kívül állítólag kormánytagokkal is jó viszonyt ápolt.

Ekkor került a képbe Pellegrini, akiről sokáig úgy vélték, hogy majd Fico bábjaként fog viselkedni – mint ahogyan például Lengyelországban is valójában a PiS  pártelnöke, Jarosław Kaczyński irányít, nem pedig a 2017 óta miniszterelnöki posztot betöltő Mateusz Morawiecki –, azonban Pellegrini nem lett báb, hanem önálló politikai aktorként viselkedett, sokszor akár Fico ellenében.

Pellegrini pedig népszerű politikai szereplőnek is számít, amit mi sem mutat jobban, hogy a januári választásokon

Pellegrini több mint 400 ezer preferenciaszavazatot kapott, míg Fico csak 233 ezret.

Azonban végül Fico pártjában nem volt maradása – elvégre a Smer-SD-t még Fico alapította 1999-ben, amikor kivált a posztkommunista Demokratikus Baloldal Pártjából –, így végül június 29-én tíz képviselőtársával együtt bejelentette: új pártot alapít.

Most már hivatalosan is megalakulhat a Hlas-SD

Most a párt megalakulása előtti utolsó akadály is elhárult: ugyanis a szlovák jogszabályok értelmében csak akkor jegyeznek be egy pártot, ha a párt az alapító nyilatkozat mellett még tízezer támogató aláírást is felmutat. Pellegriéknek ez pénteken sikerült, összesen 94 414-en írták alá a támogató íveket. Erről egy sajtótájékoztatón számolt be a korábbi miniszterelnök.

Pellegrini a sajtótájékoztatón arról is beszélt. még pénteken leadják az íveket a Belügyminisztériumnak, hogy minél hamarabb bejegyezhessék a pártot. A korábbi miniszterelnök továbbá elmondta, hogy azért akarták még augusztusban összegyűjteni az íveket, hogy a szeptemberben kezdődő őszi ülésszakban már frakciót is alakíthassanak a szlovák törvényhozásban, a 150 fős Szlovák Nemzeti Tanácsban: frakcióállításhoz ugyanis legalább 8 ember szükséges. Pellegriniék jelenleg 11-en vannak.

A pártelnök emellett arról is beszélt,

továbbra is várják a Smer-SD-ből kiábrándult párttagokat, és elmondása szerint jelenleg is több smeres politikussal tárgyalnak az átlépésről.

Egyébként a Hlas nemcsak Pellegrini egyszemélyes pártja  – mint például a korábbi államfő, Andrej Kiska által alapított Za ľudí volt eleinte –, mivel a jelenlegi 11 parlamenti képviselőjük elég előkelő helyeket foglaltak el a Smer listáján a januári választáson: például a lista harmadik helyén jutott be a korábbi miniszterelnök-helyettes, Richard Raši, de ugyanúgy követte Pellegrinit Denisa Saková (a Smer listáján a harmadik), aki korábban a belügyminisztere volt, ahogy a korábbi kulturális minisztere, Peter Žiga is átült Pellegriniékhez, aki ugyan a hatodik helyen szerepelt a Smer listáján, de a preferenciaszavazatok miatt végül csak a kilencedik helyet szerezte meg. 

Hogyan fog kinézni a párt?

Pellegrini úgy gondolja, Szlovákiában nem csak szükség van a szociáldemokráciára, hanem igény is lenne rá, azonban ezeket az igényeket a Smer-SD egyáltalán nem tudja kiszolgálni. Ennek ellenére továbbra is hajlandó együttműködni korábbi pártjával, amit már egyszer meg is tett, amikor a jelenlegi kormányfővel, a plágiumbotrányba keveredett Igor Matovičcsal szemben közösen nyújtották be a a végül elbukott bizalmatlansági indítványt.

De a Smer-SD mellett más pártokkal is hajlandó az együttműködésre, kivéve a Marian Kotleba vezette, szélsőjobboldali Mi Szlovákiánk Néppártot (ĽSNS).

Hirtelen sűrű lett a mezőny a baloldalon

Azzal, hogy Peter Pellegrini kivált a Smerből és megalapította a Hlas-SD-t, egy újabb párt jelent meg a szlovák baloldalon, amit 2006 óta a Smer lényegében egyedül dominált.

A Hlas-SD-t egyébként már most 15,5 százalékra mérik, ami csak egy kicsivel van elmaradva a Smer idei választási eredményétől,

ahol még a Pellegrinit is soraiban tudó párt 18,3 százalékot szerzett. Eközben Fico pártjának a támogatása továbbra is csökken: jelenleg 8,8 százalékponton áll a szebb napokat is megélt Smer. Fico pártja Szlovákia történelmében az egyetlen olyan párt, ami koalíció nélkül is abszolút többséget szerzett a Nemzeti Tanácsban. Igaz, ez még 2012-ben volt. 

Azonban Pellegrininek nem csak a Smerrel kell megküzdenie a baloldali szavazókért, hanem a választáson a Spoluval közösen induló, és 6,96 százalékot szerző, így a parlamentbe be nem jutó Progresszív Szlovákiával is, amelynek az új elnöke még júniusban jelezte: a liberális pártot balra mozdítaná el.

Pellegrininek hasonló taktikája lehet, mint Ficonak a  2000-res években: új baloldali pártként először megpróbálja megszerezni a baloldal vezető helyét, majd pedig leuralva a baloldalt, magába olvasztja a baloldali pártokat – mint ahogy a Smer 2005-ben tette a korábbi Demokratikus Baloldal Pártjával (SDĽ) , illetve a Szlovák Szociáldemokrata Párttal (SDSS). Ugyanakkor jelenlegi helyzet annyiban különbözik, hogy a baloldal most nincs annyira széttöredezve mint 2005-ben.

Erre jelenleg minden esélye megvan, hiszen a Smer támogatottsága folyamatosan csökken, míg a Progresszív Szlovákia jelenleg nem is tagja a Nemzeti Tanácsnak, miután a választáson nem ugrották meg a pártszövetségeknek előírt 7 százalékos küszöböt. (A szlovák választási rendszerben 5 százalékos küszöb van, viszont ha valaki pártszövetségben indul, akkor rájuk 7 százalékos küszöb vonatkozik.)

Így jelenleg minden lehetőség adott, hogy Pellegrini berobbantsa pártját: a Smer Fico vezetésével haldoklik, az pedig kérdéses, hogy a PS mennyi baloldali szavazót tud megszólítani úgy, hogy jelenleg a törvényhozásban nincs is mandátuma, bár a csak reprezentatív szerepeket betöltő köztársasági elnököt jelenleg épp ők adják, amint Pozsony polgármestere is a PS-hez áll közel.

NYITÓKÉP: Peter Pellegrini miniszterelnöki képe néz le Peter Pellegrini Hlas-SD elnökre. FOTÓ: Peter Pellegrini / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek