Majdnem tíz év után ledoktorált a plágiumbotrányba belebukott volt német védelmi miniszter

Szerző: Techet Péter
2020.08.14. 17:12

Karl-Theodor zu Guttenbergnek 2011-ben kellett lemondania, mert kiderült: jogi doktori dolgozatának jelentős része plágium. Azóta egy brit egyetemen doktorit is szerzett megint, egy kétes hírű német professzornál.

Majdnem tíz év után ledoktorált a plágiumbotrányba belebukott volt német védelmi miniszter

Karl-Theodor zu Guttenberg, az arisztokrata származású CSU-s politikus a német jobbközép nagy reménysége volt, amikor 2009-ben gazdasági miniszter lett Angela Merkel első kormányában. Miután a CDU/CSU 2009 őszén megnyerte a választásokat, a jogász végzettségű politikus honvédelmi miniszter lett –

akkoriban sokan nem csak a CSU leendő új vezetőjének, de Merkel esetleges kancellárutódjának is tartották.

Aztán robbant a plágiumügy. A politikus, aki csak elégségessel végezte el a bayreuthi egyetem jogi karát, külön engedéllyel doktori képzést kezdhetett, amit 2007-ben a neves német alkotmányjogásznál, Peter Häberlénél benyújtott alkotmányelméleti dolgozattal fejezett be. Munkája az egyik legjobb nevű német jogi kiadójánál, a Duncker und Humblotnál is megjelent, de különösebb érdeklődést nem váltott ki.

De miután Guttenberg miniszter lett, a brémai egyetem közismerten balliberális jogelméletprofesszora, Andreas Fischer-Lescano szerette volna recenzálni a munkát. Eközben tűnt fel neki, hogy számos helyen számára már ismert szöveget olvas. Felfedezését a Kritische Justiz szaklapban írt könyvismertetőjében közölte.

Noha Guttenberg először tagadta, hogy plagizált volna, majd azt mondta, esetleg néha nem pontosan idézett, végül kiderült: a munka majdnem negyede szószerinti másolat. A bayreuthi egyetem nem csak megvonta Guttenbergtől a fokozatát, de az ügyészség szerzői jogok megsértése miatt eljárást is indított a 2011 tavaszán a botrányba belebukott miniszter ellen. Ezt 20 ezer euró ellenében végül lezárták.

Guttenberg kilépett a politikából, családjával az Egyesült Államokba távozott,

ahonnan jelenleg Spitzberg néven működtet politikai és üzleti tanácsadói irodát. Noha az elmúlt években többször felmerült főleg a CSU részéről, hogy Guttenberget vissza kellene hozni a politikába, ettől ő elzárkózott.

Újra doktor

Guttenberg pár napja közölte a Bild jobboldali bulvárnapilappal:

„személyes okokból” írt ismét egy tudományos doktori dolgozatot, ezúttal az egyesült királyságbeli Southampton üzleti karán

szerzett „filozófiai doktorátust” (a munka egésze itt elolvasható). A doktorit egy ottani német professzornál, Richard A. Wernel nyújtotta be.

Werner Oxfordban doktorált német közgazdász elég vitatott személyiségnek számít: az egyetemnek, ahol Guttenberg doktorált, már nem is alkalmazottja. Werner azt terjeszti, hogy német származása és keresztény vallása miatt éri őt diszkrimináció az Egyesült Királyságban. A közgazdász egyértelműen az EU-ellenes jobboldalhoz áll közel: 2017-ben kiállt Ausztria ország EU-ból való kilépése mellett szólalt fel.

Mindezek a tényt, hogy Guttenberg érvényesen szerezhetett nála doktori fokozatot, nem érintik. Arról, hogy a volt miniszter ezúttal is plagizált volna, nincs hír.

NYITÓKÉP: Karl-Theodor zu Guttenberg 2017 szeptemberében besegített pár fellépéssel a CSU-nak a választási kampányba / Michael Lucan, Wiki

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek