Egy vérből valók vagyunk – indul az Azonnali nagy szomszédvitája!

Szerző: Techet Péter
2020.08.12. 17:51

Az Azonnali mindig közép-európai lapként tekintett magára. Az eszme azonban nem csak Budapesten van jelen. A most induló vitában a szomszédos országok vezető értelmiségijei mondják el, ők hogyan tekintenek Magyarországra – a trianoni sérelmi nacionalizmus és Orbán kapcsán, vagy éppen ezek ellenében.

Egy vérből valók vagyunk – indul az Azonnali nagy szomszédvitája!

Aki tényleg komolyan gondolja, hogy meg kell haladni Trianont, annak nem ízléstelen emlékműveket kell emelnie, hanem először is segítenie kell a határon túli magyar autonómiatörekvéseket (amelynek terén Orbán Viktor eddig ugyanannyit tett és ért el, mint Gyurcsány Ferenc: a nagy semmit), és ami még ennél is fontosabb:

meg kell ismernie szomszédainkat.

Az Azonnalit éppen ez teszi különlegessé a magyar médiavilágban: a kormányzati elnyomás ellenére is létező plurális médiatérben (ahol baloldali, liberális, konzervatív hírforrások között is válogathat az, aki nem csak a fideszes narratívát öntő csatornákra kíváncsi) az Azonnali nem annyira valamilyen sajátos ideológiával tűnik ki (a szerkesztőségben bizonyosan vannak jobb- és baloldaliak egyaránt), hanem egy sajátos nézőponttal: mi tudatosan és amennyire tudjuk – márpedig mostanra egyre jobban tudjuk –, eredeti nyelven követjük a szomszédos országok híreit, történéseit. Ami Bécsben, Fiumében, Kolozsvárott, Pozsonyban, Bukarestben, Ùjvidéken vagy Ljubljanában történik, azt mi nem a BBC-ből tudjuk meg, mert mi mindezt – persze az egész közös hazánkkal, az Európai Unióval – magunkénak is tudjuk.

Miért is? Egyrészről ezen országok történései ugyanúgy érdekesek lehetnek, mint ami az angol nyelven elérhető országokban történik – csak közelebb vannak hozzánk, és a nyelvi nehézségek ellenére akár jobban is érthetjük.

Az Azonnali egyszerűen közel hozza azt, ami eleve közel van: Közép-Európát.

Másrészről ebben igenis van egy értékválasztás is. Miközben Közép-Európát éppen a nacionalizmus szabdalta fel, lökte Kelet-Európába, mi kitartunk amellett, hogy ez a mi közös hazánk, ahol otthon érezhetjük magunkat: nem azért, mert legyen minden magyar, hanem mert ami magyar, az ugyanúgy sokban sváb, horvát, román, szlovák, ahogy őbennük is sok magyar van. Illyés Gyulát parafrazálva: Közép-Európa az igazi „haza a magasban” – ha sajnos a kelet-európai nacionalizmus (akár a magyar kormány politikájában, akár a sokszor még mindig tapasztalható szomszédországbeli magyarellenességekben) jelen is van, mi kitartunk Közép-Európa eszméje mellett.

A trianoni békeszerződés (amely valóban már nem érvényes, annál inkább az 1947-es párizsi) századik évfordulóján egyrészről mindig rá kell mutatni, hogy a Habsburg Monarchia – nem szabadkőművesek, hanem nacionalisták általi – szétverésére ma csak Dél-Tirolban talált a nemzetközi közösség a példaértékű autonómiával, háromnyelvűséggel megoldást, de ugyanez lenne a megoldás a térség más részein. (Nem újabb etnogettókat, hanem kis Közép-Európákat hozva létre, mint az az autonóm Dél-Tirolban vagy a sajnos még nem autonóm, de attól függetlenül a már most is kétnyelvű Isztriában sikerült.) 

Másrészről ismerjük meg, mit gondolnak a szomszédok rólunk! Esetleg a képzet, hogy annyira egyedül lennénk, és mindenki utálna minket, csak tévképzet?

Az Azonnalin ezért szerdán egy újabb vitasorozat indul, amelybe

szlovák, osztrák, szlovén, horvát, szerb, román vezető értelmiségieket tudtunk megnyerni, hogy írják meg nekünk, miként látják ők Magyarországot a saját országukból.

Akár a trianoni centenárium, akár az orbánizmus exportjának veszélye, akár éppen a mindezek ellenére összekötő hasonlóság kapcsán.

Ne hagyjuk, hogy Közép-Európa a nacionalista politikusok kishatalmi játékaiban eltűnjék! Nem csak Budapesten, de Pozsonyban, Bécsben, Ljubljanában, Zágrábban, Fiumében, Újvidéken, Belgrádban és Bukarestben is – hogy felkért szerzőink lakhelyeit említsük – megvan az az eszme, amiért az Azonnali objektív hírekkel, riportokkal, interjúkkal és szubjektív véleményekkel küzd. Mutatjuk!

GRAFIKA: Vitárius Bence / Azonnali

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek