+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. augusztus 12. szerda, 17:51
Az Azonnali mindig közép-európai lapként tekintett magára. Az eszme azonban nem csak Budapesten van jelen. A most induló vitában a szomszédos országok vezető értelmiségijei mondják el, ők hogyan tekintenek Magyarországra – a trianoni sérelmi nacionalizmus és Orbán kapcsán, vagy éppen ezek ellenében.

Aki tényleg komolyan gondolja, hogy meg kell haladni Trianont, annak nem ízléstelen emlékműveket kell emelnie, hanem először is segítenie kell a határon túli magyar autonómiatörekvéseket (amelynek terén Orbán Viktor eddig ugyanannyit tett és ért el, mint Gyurcsány Ferenc: a nagy semmit), és ami még ennél is fontosabb:

 

meg kell ismernie szomszédainkat.

 

Az Azonnalit éppen ez teszi különlegessé a magyar médiavilágban: a kormányzati elnyomás ellenére is létező plurális médiatérben (ahol baloldali, liberális, konzervatív hírforrások között is válogathat az, aki nem csak a fideszes narratívát öntő csatornákra kíváncsi) az Azonnali nem annyira valamilyen sajátos ideológiával tűnik ki (a szerkesztőségben bizonyosan vannak jobb- és baloldaliak egyaránt), hanem egy sajátos nézőponttal: mi tudatosan és amennyire tudjuk – márpedig mostanra egyre jobban tudjuk –, eredeti nyelven követjük a szomszédos országok híreit, történéseit. Ami Bécsben, Fiumében, Kolozsvárott, Pozsonyban, Bukarestben, Ùjvidéken vagy Ljubljanában történik, azt mi nem a BBC-ből tudjuk meg, mert mi mindezt – persze az egész közös hazánkkal, az Európai Unióval – magunkénak is tudjuk.

 

Miért is? Egyrészről ezen országok történései ugyanúgy érdekesek lehetnek, mint ami az angol nyelven elérhető országokban történik – csak közelebb vannak hozzánk, és a nyelvi nehézségek ellenére akár jobban is érthetjük.

 

Az Azonnali egyszerűen közel hozza azt, ami eleve közel van: Közép-Európát.

 

Másrészről ebben igenis van egy értékválasztás is. Miközben Közép-Európát éppen a nacionalizmus szabdalta fel, lökte Kelet-Európába, mi kitartunk amellett, hogy ez a mi közös hazánk, ahol otthon érezhetjük magunkat: nem azért, mert legyen minden magyar, hanem mert ami magyar, az ugyanúgy sokban sváb, horvát, román, szlovák, ahogy őbennük is sok magyar van. Illyés Gyulát parafrazálva: Közép-Európa az igazi „haza a magasban” – ha sajnos a kelet-európai nacionalizmus (akár a magyar kormány politikájában, akár a sokszor még mindig tapasztalható szomszédországbeli magyarellenességekben) jelen is van, mi kitartunk Közép-Európa eszméje mellett.

 

A trianoni békeszerződés (amely valóban már nem érvényes, annál inkább az 1947-es párizsi) századik évfordulóján egyrészről mindig rá kell mutatni, hogy a Habsburg Monarchia – nem szabadkőművesek, hanem nacionalisták általi – szétverésére ma csak Dél-Tirolban talált a nemzetközi közösség a példaértékű autonómiával, háromnyelvűséggel megoldást, de ugyanez lenne a megoldás a térség más részein. (Nem újabb etnogettókat, hanem kis Közép-Európákat hozva létre, mint az az autonóm Dél-Tirolban vagy a sajnos még nem autonóm, de attól függetlenül a már most is kétnyelvű Isztriában sikerült.) 

 

Másrészről ismerjük meg, mit gondolnak a szomszédok rólunk! Esetleg a képzet, hogy annyira egyedül lennénk, és mindenki utálna minket, csak tévképzet?

 

Az Azonnalin ezért szerdán egy újabb vitasorozat indul, amelybe

 

szlovák, osztrák, szlovén, horvát, szerb, román vezető értelmiségieket tudtunk megnyerni, hogy írják meg nekünk, miként látják ők Magyarországot a saját országukból.

 

Akár a trianoni centenárium, akár az orbánizmus exportjának veszélye, akár éppen a mindezek ellenére összekötő hasonlóság kapcsán.

 

Ne hagyjuk, hogy Közép-Európa a nacionalista politikusok kishatalmi játékaiban eltűnjék! Nem csak Budapesten, de Pozsonyban, Bécsben, Ljubljanában, Zágrábban, Fiumében, Újvidéken, Belgrádban és Bukarestben is – hogy felkért szerzőink lakhelyeit említsük – megvan az az eszme, amiért az Azonnali objektív hírekkel, riportokkal, interjúkkal és szubjektív véleményekkel küzd. Mutatjuk!

 

GRAFIKA: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

Hiába tartják a szakértők jó készítménynek a két vakcinát, mivel elegendő mRNS-vakcina érkezik az országba, így szerintük felesleges használni.

A Kappu tulajdonosa szerint méltatlan helyzetbe hozná a vendégeit, ha elfogadná a védettségi igazolványokat. Inkább vállalja a veszteséget.

A korábbi kormányzati kommunikáció szerint május közepére hat, május végére hétmillió ember kaphatja meg az első koronavírus elleni oltását, azonban ezektől a számoktól jócskán elmaradunk.

168 települést ért el a több civil szervezet által lebonyolított kampány, 5 ezren már meg is kaphatták az első oltást. Tabletekkel regisztrálnak, konteókkal küzdenek meg.

1941. május 10-én Rudolf Hess, Adolf Hitler helyettese váratlanul Skóciába repült. Állítólag arra akarta rávenni Churchill ellenzékét: kössenek békét Németországgal, hogy elkerüljék a kétfrontos háborút.

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás