Mi legyen Belarusz sorsa?

2020.08.10. 15:42

Maradjon Lukasenka? Jöjjön a rezsimváltás? Egyesüljenek az oroszokkal? Vagy Litvániával? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Mi legyen Belarusz sorsa?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

Az elcsalt vasárnapi elnökválasztás után országszerte több tucat városban tízezrek vonultak az utcára Belaruszban. A hivatalos eredmények szerint ugyanis a voksoláson az országot már 1994 óta vasmarokkal irányító diktátor

Aljakszandr Lukasenka a szavazatok 80,1 százalékát szerezte meg, míg legfőbb kihívója, Szvjatlana Tihanovszkaja 10,1 százalékot kapott csupán.

Az ellenzékiek viszont az eredményt nem hiszik el (választási csalásokra jó sok bizonyíték van már), szerintük a helyzet körülbelül pont fordított. Ezt erősítik a külképviseleteken rögzített független exit pollok, ahol Tihanovszkaja nyert 85,8 százalékkal, és Lukasenka csupán 7 százalékot kapott.

Ember legyen a talpán, aki igazságot tesz, és valószínűleg a normális eredményeket már sosem tudjuk meg, mindenesetre az ellenzék azt ígérte: nem a vasárnapi tüntetés volt az utolsó. Márpedig vasárnap összejött az utcákon a kritikus tömeg, volt, ahol nem igazán bírtak már a rohamrendőrök a tüntetőkkel, és volt olyan is, ahol átálltak.

Ha ezt a szintet tudják hozni továbbra is a tüntetők, akkor abszolút nyitott kérdés, mi lesz Belarusszal, és bizony a rezsimváltást sem lehet teljességgel kizárni. De szerinted mi lenne az ideális forgatókönyv az ország számára? Egyesülés Oroszországgal? A nyugattal? Forradalom? Vagy maradjon inkább Lukasenka? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

BORÍTÓKÉP: Tut.by / Twitter

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek