Belarusz: több városban sem bírnak a rohamrendőrök a tüntetőkkel, országszerte óriási kormányellenes demonstrációk kezdődtek

2020.08.09. 22:45

Legalább húsz városban tartanak az ellenzéki tüntetések: volt, ahol a rohamrendőrök visszavonultak, volt olyan is, ahol átálltak a tüntetőkhöz. Eközben Lukasenka orosz források szerint Törökországba utazott, Tihanovszkaja biztos a győzelmében.

Belarusz: több városban sem bírnak a rohamrendőrök a tüntetőkkel, országszerte óriási kormányellenes demonstrációk kezdődtek

Mi miért Belaruszt írunk Fehérorország helyett? Ezért.

Azután, hogy helyi idő szerint este nyolckor bezártak a szavazóhelységek, Szvjatlana Tihanovszkaja, a belarusz ellenzék elnökjelöltje sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a választói delegáltjaik információi alapján

legalább hat választási körzetben legyőzte Lukasenkát, méghozzá hatalmas különbséggel.

Persze hivatalos választási eredmények nincsenek, és mivel a választások nem voltak tiszták, valószínűleg a pontos számokat sosem ismerjük meg. Sok szavazókörben nem is volt független választási megfigyelő, ha pedig volt, akkor se minden esetben tudta felügyelni a választás tisztaságát, mivel a rendőrök őrizetbe vették őket vagy egyszerűen nem engedték őket a szavazóhelyiségek közelébe.

További problémát jelentett, hogy sokakat a hatóságok az este 8-as urnazárás után már nem is engedtek leszavazni, hiába álltak be az amúgy országszerte jókora sorokba már korábban. Ráadásul megfigyelők ide vagy oda, olyan felvételek is napvilágot láttak, melyek szerint egy választókerületi bizottság tagjai létrán át másznak ki a szavazóhelyiségnek helyt adó épületből, kezükben pedig tele szatyrokat tartanak és visznek el. Természetesen a szatyrok tartalma nem ismert, az ellenzékiek arra következtetnek, hogy ellenzéki voksok lehetnek bennük.

Így a Tihanovszkaja-szavazók egy alternatív megoldással álltak elő, hogy ellenőrizni lehessen, hogy milyen arányban szavazhattak az egyes körzetekben:

a legtöbb Tihanovszkaja-szavazó ugyanis négybe hajtotta a szavazólapot, majd miután leadta szavazatát, lefényképezte az átlátszó urnát.

Közben országszerte tüntetések indultak, miután a választók úgy érzik, hogy a választásokat elcsalták Lukasenkáék. Minszk mellett még legalább 20 városban kezdődtek demonstrációk, miután a hivatalos exit poll adatai szerint Tihanovszkaja csak 6,8 százalékot kapott, míg az Európa utolsó diktátorának tartott Aljekszandr Lukasenka közel 80 százalékot.

Jelenleg Minszkben tűnik a legforróbbnak a helyzet, a Twitteren és az orosz Telegram közösségi médián több olyan kép és videó is terjeng, hogy a rohamrendőrök könnygázt és villanógránátot vetnek be, de sok helyen már elkezdték mozgósítani a vízágyúkat is.

Minszk belvárosában jelenleg több tízezer ember tüntet, de más városokban is több ezres tüntetések kezdődtek. Zslobinban például a tüntetők létszámfölényben vannak a rendőrökkel szemben, így elfoglalták a főbb utcákat, de hasonló események történnek Maladzecsnában.

Pontos számokat még nem tudunk sérültekről, de a beszámolók szerint többen is megsérültek, egy videón pedig azt látni, hogy a rendőrök egy eszméletlen embert állnak körbe.

Ezenkívül van olyan város, ahol a rohamrendőrség tagjai a tüntetők mellé álltak, például Zsodzinában,

de Bresztben és Baranovicsben se tudnak mit kezdeni a létszámfölényben lévő tüntetőkkel, így a további erősítésig visszavonultak.

Azonban a tüntetésekről a sajtó nem minden esetben tud beszámolni, mivel Belaruszt kvázi lekapcsolták az internetről, a mobilhálózat pedig szintén akadozik.

Tüntetések mellett diplomáciai nyomás is helyezkedik Lukasenkára

A tüntetések mellett a lengyel és a litván elnök közös nyilatkozatot tett közzé, amiben arra szólítják fel Lukasenkát, hogy tartsa tiszteletben a demokratikus alapokat, a szólásszabadságot, az emberi jogokat és vessen véget a tüntetők erőszakos leverésének. A rendőrség erőszakos fellépését Tihanovszkaja is elítélte.

Több orosz médiaforrás eközben úgy tudja,

hogy Lukasenka gépe elhagyta az országot, és Törökországba repült.

A gépet olyan komolyan biztosították, mintha maga az elnök repült volna rajta, de azt egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy valóban Lukasenka távozott-e a géppel az országból.

FRISSÍTÉS (augusztus 10. 08:44): Vasárnap este többeket ájultra vagy félholtra vertek a rohamrendőrök, akik gumilövedékeket és fénygránátokat is bevetettek a békés tüntetők ellen. A meccs azonban még nincs lejátszva: a pletykák szerint Törökországba menekült Lukasenkáról nem hallani, a tüntetők pedig ígérik, hétfőn folytatják. Felkavaró felvételek és további részletek itt!

NYITÓKÉP: Minszkben a Győztesek sugárútján néznek szembe egymással a tüntetők és a rendőrök. Forrás: Onliner / Telegram

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől
Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek