+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. augusztus 9. vasárnap, 10:12
Elkezdődött a választás Belaruszban: ellenzéki tüntetőket vegzálnak, független választási megfigyelőket vesz őrizetbe a rendőrség. Közben az ellenzéki jelölt, Szvjatlana Tihanovszkaja ismeretlen helyre ment, miután a csapatából több embert is őrizetbe vett a rendőrség.

Mi miért Belaruszt írunk Fehérorország helyett? Ezért.

 

Biztonsági okokból elhagyta minszki lakását Szvjatlana Tihanovszkaja, a belarusz ellenzéki elnökjelölt, miután a kampánycsapatából több embert is letartóztattak, köztük Maria Kolesnikovát, az indulástól eltiltott Viktar Babarika korábbi kampányfőnökét is, aki még július végén jelentette be, hogy az indulástól eltiltott két legerősebb jelölt kampánya beáll Tihanovszkaja elnökjelöltsége mögé.

 

Kolesnikovát a rendőrök még augusztus 8-án este vették őrizetbe, azonban pár órával később már szabadon is engedték, mivel kiderült, hogy rossz embert tartóztattak le, és csak „összetévesztették valakivel”. Kolesnikova elmondása szerint a rendőrök kedvesen bántak vele, azonban így is erővel tuszkolták be a rendőrautóba.

 

Részben emiatt is Tihanovszkaja a választás előtti estét ismeretlen helyen töltötte, ahogy a kampányzáró rendezvényét is még korábban lemondta, bár azt amiatt volt kénytelen, mert a rendőrség nem adott engedélyt a gyűlésre. Az elnökjelölt szóvivője szerint 

 

Tihanovszkaja nincsen egyedül, és ugyan Minszket nem hagyta el, de az éjszakát nem merte lakásában tölteni.

 

Tihanovszkajanak egyébként korábban nem voltak politikai céljai, a mostani választáson is csak azután indult el, hogy férjét, a híres ellenzéki vloggert, Szjarhej Tihanovszkijt letartóztatták egy tavalyi tüntetésen való részvételért, miután bejelentette, hogy elindulna elnöknek.

 

A hatalom a rendőrökkel fenyeget

 

Közben a választás előtti napon több helyen is tüntetéseket tartottak. Minszk belvárosában autós demonstrációt tartottak, ahol a sofőrök dudáltak és a fehér-vörös belarusz zászlókat lengették (Belarusz hivatalos zászlaja a piros-zöld, azonban azt Lukasenka vezette be, ezért az ellenzék gyakran a régi fehér-vöröset használja). Az autós demonstrációra a járókelők is reagáltak, sokan szolidaritásukat fejezték ki az így tüntetőknek. Azonban a rendőrök nemcsak az autósok közül, hanem a járókelők közül is többet őrizetbe vettek.

 

De nem csak a tüntetéseken vettek őrizetbe embereket: egy szavazókörzetben is őrizetbe vettek két független választási megfigyelőt, akiket a „közrend megsértésével” vádolnak. Az ellenzéki Tut.by portál szerint semmi illegálisat nem tettek, az

 

ő őrizetbe vételükkel pedig tovább nőtt a fogva tartott független választási megfigyelők száma, ugyanis augusztus 4-e óta folyamatosan vegzálják a független választási megfigyelőket,

 

ekkor kezdődött meg ugyanis a korai szavazás.

 

A választások tisztasága kapcsán egyébként több kérdőjel is felmerült. Ugyanis a belarusz hatóságok későn küldték ki az EBESZ-nek a meghívót, akik így nem tudtak már összeállítani egy missziót, hogy megfigyelőként részt vegyenek a választáson. Emiatt még korábban Tihanovszkaja csapata arra kérte az embereket, hogy jelentkezzenek független megfigyelőnek, amire a hatalom válasza az volt, hogy levitte a delegálható megfigyelők számát. Azonban a 45 ezer megfigyelőből 32 ezren túlnyomóan kormánypárti civil szervezetek és szakszervezetek képviselői. 

 

Az elnökválasztásra augusztus 9-én kerül sor, azonban az nem kérdés, hogy Lukasenka győz, a kérdés leginkább az, hogy mennyivel és a belaruszok majd hogyan fogadják a bejelentett eredményeket. 

 

Bővebben a belarusz elnökválasztás hátteréről itt olvashatsz, itt pedig egy interjú arról, hogy mi köze mindehhez a putyini Oroszországnak.

 

NYITÓKÉP: Középen Szvjatlana Tihanovszkaja ellenzéki elnökjelölt, mellette segítői, az indulástól eltiltott két ellenzéki jelölt felesége, illetve kampányfőnöke, Veronika Capkala és Maria Kolesnikova. Fotó: Viktar Babarika / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A járvány miatt nem közlekedő reptéri járatra árult 900 forintos jegyek a BKK-t 14 millió forinttal gazdagították. Mi történt?

Korábban napokkal előre beharangozták, hogy Európa utolsó diktátora leteszi hivatali esküjét. Ez most elmaradt.

Két mondatban összefoglalva ez az Európai Bizottság új terve.

Az elmúlt hét nap átlaga bőven meghaladja azt az értéket, amely felett a WHO szerint a járvány nincs kordában tartva.

És ráadásul még gmailes is vagy? Van megoldás, olvasd el itt Bakó Bea szerdai hírlevelét!

Ha az ellenzék komolyan gondolja a győzelmi esélyeit, el kell döntenie, hogy hogyan indul, ezért vitasorozatot indítunk ellenzéki politikusokkal
és értelmiségiekkel.

A Csehszlovákiából a második világháború után a kollektív bűnösség elve alapján üldözött német és magyar kisebbség sorsa a szlovákok és a csehek körében nagyrészt máig kibeszéletlen.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás