Eltűnt Tihanovszkaja, több embert őrizetbe vettek a választás előtt

2020.08.09. 10:12

Elkezdődött a választás Belaruszban: ellenzéki tüntetőket vegzálnak, független választási megfigyelőket vesz őrizetbe a rendőrség. Közben az ellenzéki jelölt, Szvjatlana Tihanovszkaja ismeretlen helyre ment, miután a csapatából több embert is őrizetbe vett a rendőrség.

Eltűnt Tihanovszkaja, több embert őrizetbe vettek a választás előtt

Mi miért Belaruszt írunk Fehérorország helyett? Ezért.

Biztonsági okokból elhagyta minszki lakását Szvjatlana Tihanovszkaja, a belarusz ellenzéki elnökjelölt, miután a kampánycsapatából több embert is letartóztattak, köztük Maria Kolesnikovát, az indulástól eltiltott Viktar Babarika korábbi kampányfőnökét is, aki még július végén jelentette be, hogy az indulástól eltiltott két legerősebb jelölt kampánya beáll Tihanovszkaja elnökjelöltsége mögé.

Kolesnikovát a rendőrök még augusztus 8-án este vették őrizetbe, azonban pár órával később már szabadon is engedték, mivel kiderült, hogy rossz embert tartóztattak le, és csak „összetévesztették valakivel”. Kolesnikova elmondása szerint a rendőrök kedvesen bántak vele, azonban így is erővel tuszkolták be a rendőrautóba.

Részben emiatt is Tihanovszkaja a választás előtti estét ismeretlen helyen töltötte, ahogy a kampányzáró rendezvényét is még korábban lemondta, bár azt amiatt volt kénytelen, mert a rendőrség nem adott engedélyt a gyűlésre. Az elnökjelölt szóvivője szerint 

Tihanovszkaja nincsen egyedül, és ugyan Minszket nem hagyta el, de az éjszakát nem merte lakásában tölteni.

Tihanovszkajanak egyébként korábban nem voltak politikai céljai, a mostani választáson is csak azután indult el, hogy férjét, a híres ellenzéki vloggert, Szjarhej Tihanovszkijt letartóztatták egy tavalyi tüntetésen való részvételért, miután bejelentette, hogy elindulna elnöknek.

A hatalom a rendőrökkel fenyeget

Közben a választás előtti napon több helyen is tüntetéseket tartottak. Minszk belvárosában autós demonstrációt tartottak, ahol a sofőrök dudáltak és a fehér-vörös belarusz zászlókat lengették (Belarusz hivatalos zászlaja a piros-zöld, azonban azt Lukasenka vezette be, ezért az ellenzék gyakran a régi fehér-vöröset használja). Az autós demonstrációra a járókelők is reagáltak, sokan szolidaritásukat fejezték ki az így tüntetőknek. Azonban a rendőrök nemcsak az autósok közül, hanem a járókelők közül is többet őrizetbe vettek.

De nem csak a tüntetéseken vettek őrizetbe embereket: egy szavazókörzetben is őrizetbe vettek két független választási megfigyelőt, akiket a „közrend megsértésével” vádolnak. Az ellenzéki Tut.by portál szerint semmi illegálisat nem tettek, az

ő őrizetbe vételükkel pedig tovább nőtt a fogva tartott független választási megfigyelők száma, ugyanis augusztus 4-e óta folyamatosan vegzálják a független választási megfigyelőket,

ekkor kezdődött meg ugyanis a korai szavazás.

A választások tisztasága kapcsán egyébként több kérdőjel is felmerült. Ugyanis a belarusz hatóságok későn küldték ki az EBESZ-nek a meghívót, akik így nem tudtak már összeállítani egy missziót, hogy megfigyelőként részt vegyenek a választáson. Emiatt még korábban Tihanovszkaja csapata arra kérte az embereket, hogy jelentkezzenek független megfigyelőnek, amire a hatalom válasza az volt, hogy levitte a delegálható megfigyelők számát. Azonban a 45 ezer megfigyelőből 32 ezren túlnyomóan kormánypárti civil szervezetek és szakszervezetek képviselői. 

Az elnökválasztásra augusztus 9-én kerül sor, azonban az nem kérdés, hogy Lukasenka győz, a kérdés leginkább az, hogy mennyivel és a belaruszok majd hogyan fogadják a bejelentett eredményeket. 

Bővebben a belarusz elnökválasztás hátteréről itt olvashatsz, itt pedig egy interjú arról, hogy mi köze mindehhez a putyini Oroszországnak.

NYITÓKÉP: Középen Szvjatlana Tihanovszkaja ellenzéki elnökjelölt, mellette segítői, az indulástól eltiltott két ellenzéki jelölt felesége, illetve kampányfőnöke, Veronika Capkala és Maria Kolesnikova. Fotó: Viktar Babarika / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek