A magyarországi falu, ahol a románok vannak többségben

Szerző: Bukovics Martin
2020.08.08. 08:12

A Békés megyei határszélen fekvő Méhkerékről van szó. Milyen egy nemzetiségi többségű faluban élni? Milyen nyelven beszélnek? Volt-e valaha konfliktus románok és magyarok között? Származott-e valaha hátrányuk abból, hogy románok? Videó.

A 2112 fős Méhkerék Magyarország egyetlen román többségű települése,

lakosai a hétköznapokban az ún. „méhkeréki nyelvet” használják, amely a magyar és a román nyelv sajátos keveréke. A település az 1920-as trianoni békeszerződéssel annak ellenére maradt Magyarország része, hogy lakosainak többsége román volt. Számukra tehát Trianon teljesen más jelentőséggel bír. A település büszke a kétnyelvűségére, a helyi feliratok nagyrésze magyarul és románul van, és minden közintézményen ugyanúgy lobog a magyar és a román állam zászlója.

„Mondták már azt rám, hogy büdös román.”

Ezt a mondatot egy méhkeréki román férfi fogalmazta meg, amikor a román-magyar viszonyról kérdeztük. A nemzetiségi diszkriminációt viszont nem mindenki tapasztalta meg, többségben vannak, akik inkább a példás román-magyar együttélésre hívják fel a figyelmet.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek