+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. augusztus 8. szombat, 16:55
Új heti sorozat indul az Azonnalin: minden hétvégén elmondjuk, miből tartalékolj be jövő hétre!

Mostantól minden héten megírjuk, mit igyál. Lehet az egy családi pince jólmenő slágere, a nagytermelő tömegbora, egy garázsborászat parcellaszelekciója, kései szüretelésű cirfandli, magas savú rajnai vagy akár szerb ürmös, a lényeg, hogy finom legyen. De az se baj, ha meghökkent és kimozdít a kényelmes komfortzónából. Téged is, minket is. További szempont: ne legyen túl nehéz hozzájutni. 

 

Borászokkal kóstolni jó. Nincsenek felesleges manírok, nincs okoskodás, pláne unalmas sztorik arról, hogy ki van jobb viszonyban a termelővel. Ilyenkor egy dolog számít csak: hogy jó-e a bor. Ezt a jeruzalemi furmintot (a fajta szlovén neve šipon, így szerepel a címkén is) pedig egyszerre hárman is dicsérték, majd mikor közöltem velük, hogy a palack ára 5 euró, csak még hangosabb lett a dicséret.

 

A termelő, a Puklavec család tulajdonában álló Jeruzalem Ormož Szlovénia legnagyobb borászata, így meg is teheti, hogy árban alámenjen a családi pincészeteknek. Sárgacímkés boraik messziről integetnek a szlovén szupermarketek polcain, melléfogni egyikkel sem lehet. Ebben az 5-6 eurós árkategóriában a fogyasztói világtrendnek megfelelve a nem túl magas alkoholtartalmú, gyümölcsös borok készítése a céljuk. És nem tudnak hibázni. Tudták ezt már Napóleon katonái is, akik a helyi legenda szerint megkóstolva a bort, örömködve kiáltották, hogy c'est bon! Azaz: ez jó! Innen jön a šipon név.

 

Ilyen borok kellenek a világnak, mint amilyen ez a 2018-as furmint: nincs olyan borfogyasztó, aki ellen tudna állni egy jól iható, alapvetően nem túl magas, de így is ropogós savú, szinte körzővel-vonalzóval rajzolt felépítésű fehérbornak. Semmi túlzás, semmi felesleges, semmi felszínesség nincs ebben a borban. Csak zöldalma, barack, rengeteg frissesség és tartalom. Hogy jó-e inni, nem kérdés. Még azoknak is, akik úgy gondolják, nem szeretik a furmintokat.

 

Ezután ki ne kóstolná végig az összes többi jeruzalemit?

 

10-es skálán? magabiztos 5 pont

Mennyibe kerül? itthon 1990 Ft, otthon €5,20 

Hol jutok hozzá? Pannon Borbolt, szupermarketek Szlovéniában

 

Ajánlanál te is? Írj: martin at azonnali pont hu

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A Miskolc-Tornyosnémeti szakasz elkészülésével teljessé válik Pozsony és Kassa autópálya-összeköttetése Magyarországon keresztül. Az Észak-Szlovákián keresztül épülő autópálya befejezése viszont még nem látszik.

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás