+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. augusztus 8. szombat, 16:55
Új heti sorozat indul az Azonnalin: minden hétvégén elmondjuk, miből tartalékolj be jövő hétre!

Mostantól minden héten megírjuk, mit igyál. Lehet az egy családi pince jólmenő slágere, a nagytermelő tömegbora, egy garázsborászat parcellaszelekciója, kései szüretelésű cirfandli, magas savú rajnai vagy akár szerb ürmös, a lényeg, hogy finom legyen. De az se baj, ha meghökkent és kimozdít a kényelmes komfortzónából. Téged is, minket is. További szempont: ne legyen túl nehéz hozzájutni. 

 

Borászokkal kóstolni jó. Nincsenek felesleges manírok, nincs okoskodás, pláne unalmas sztorik arról, hogy ki van jobb viszonyban a termelővel. Ilyenkor egy dolog számít csak: hogy jó-e a bor. Ezt a jeruzalemi furmintot (a fajta szlovén neve šipon, így szerepel a címkén is) pedig egyszerre hárman is dicsérték, majd mikor közöltem velük, hogy a palack ára 5 euró, csak még hangosabb lett a dicséret.

 

A termelő, a Puklavec család tulajdonában álló Jeruzalem Ormož Szlovénia legnagyobb borászata, így meg is teheti, hogy árban alámenjen a családi pincészeteknek. Sárgacímkés boraik messziről integetnek a szlovén szupermarketek polcain, melléfogni egyikkel sem lehet. Ebben az 5-6 eurós árkategóriában a fogyasztói világtrendnek megfelelve a nem túl magas alkoholtartalmú, gyümölcsös borok készítése a céljuk. És nem tudnak hibázni. Tudták ezt már Napóleon katonái is, akik a helyi legenda szerint megkóstolva a bort, örömködve kiáltották, hogy c'est bon! Azaz: ez jó! Innen jön a šipon név.

 

Ilyen borok kellenek a világnak, mint amilyen ez a 2018-as furmint: nincs olyan borfogyasztó, aki ellen tudna állni egy jól iható, alapvetően nem túl magas, de így is ropogós savú, szinte körzővel-vonalzóval rajzolt felépítésű fehérbornak. Semmi túlzás, semmi felesleges, semmi felszínesség nincs ebben a borban. Csak zöldalma, barack, rengeteg frissesség és tartalom. Hogy jó-e inni, nem kérdés. Még azoknak is, akik úgy gondolják, nem szeretik a furmintokat.

 

Ezután ki ne kóstolná végig az összes többi jeruzalemit?

 

10-es skálán? magabiztos 5 pont

Mennyibe kerül? itthon 1990 Ft, otthon €5,20 

Hol jutok hozzá? Pannon Borbolt, szupermarketek Szlovéniában

 

Ajánlanál te is? Írj: martin at azonnali pont hu

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Továbbra is nagyon sok az új eset Magyarországon, és a tesztek pozitivitási rátája is viszonylag magas.

Közeleg a novemberi elnökválasztás, így mindenki ráfordult a célegyenesre: míg Biden online kampányol, Trump a gyűlések mellett most a nyugdíjasoknak adna szövetségi támogatást, mindössze másfél hónappal a választás előtt.

Így az EU helyett az amerikai és a kanadai kormánnyal egyeztetve fog Nagy-Britannia dönteni arról, hogy a Lukasenka-rendszer mely tisztviselőit büntesse utazási és pénzügyi korlátozásokkal.

Friedrich Merz egy interjúban a melegek kapcsán hirtelen váltott, és a pedofíliát hozta egy félmondat erejéig szóba. Miért?

Körbekérdeztük a magyarországi benzinkutakat, volt, ahol panaszt is tettünk.

Noha a román államfő a jobbközép nemzeti liberálisoktól érkezik, elvileg semlegesnek kellene lennie. De nem az.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás