+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. augusztus 8. szombat, 16:55
Új heti sorozat indul az Azonnalin: minden hétvégén elmondjuk, miből tartalékolj be jövő hétre!

Mostantól minden héten megírjuk, mit igyál. Lehet az egy családi pince jólmenő slágere, a nagytermelő tömegbora, egy garázsborászat parcellaszelekciója, kései szüretelésű cirfandli, magas savú rajnai vagy akár szerb ürmös, a lényeg, hogy finom legyen. De az se baj, ha meghökkent és kimozdít a kényelmes komfortzónából. Téged is, minket is. További szempont: ne legyen túl nehéz hozzájutni. 

 

Borászokkal kóstolni jó. Nincsenek felesleges manírok, nincs okoskodás, pláne unalmas sztorik arról, hogy ki van jobb viszonyban a termelővel. Ilyenkor egy dolog számít csak: hogy jó-e a bor. Ezt a jeruzalemi furmintot (a fajta szlovén neve šipon, így szerepel a címkén is) pedig egyszerre hárman is dicsérték, majd mikor közöltem velük, hogy a palack ára 5 euró, csak még hangosabb lett a dicséret.

 

A termelő, a Puklavec család tulajdonában álló Jeruzalem Ormož Szlovénia legnagyobb borászata, így meg is teheti, hogy árban alámenjen a családi pincészeteknek. Sárgacímkés boraik messziről integetnek a szlovén szupermarketek polcain, melléfogni egyikkel sem lehet. Ebben az 5-6 eurós árkategóriában a fogyasztói világtrendnek megfelelve a nem túl magas alkoholtartalmú, gyümölcsös borok készítése a céljuk. És nem tudnak hibázni. Tudták ezt már Napóleon katonái is, akik a helyi legenda szerint megkóstolva a bort, örömködve kiáltották, hogy c'est bon! Azaz: ez jó! Innen jön a šipon név.

 

Ilyen borok kellenek a világnak, mint amilyen ez a 2018-as furmint: nincs olyan borfogyasztó, aki ellen tudna állni egy jól iható, alapvetően nem túl magas, de így is ropogós savú, szinte körzővel-vonalzóval rajzolt felépítésű fehérbornak. Semmi túlzás, semmi felesleges, semmi felszínesség nincs ebben a borban. Csak zöldalma, barack, rengeteg frissesség és tartalom. Hogy jó-e inni, nem kérdés. Még azoknak is, akik úgy gondolják, nem szeretik a furmintokat.

 

Ezután ki ne kóstolná végig az összes többi jeruzalemit?

 

10-es skálán? magabiztos 5 pont

Mennyibe kerül? itthon 1990 Ft, otthon €5,20 

Hol jutok hozzá? Pannon Borbolt, szupermarketek Szlovéniában

 

Ajánlanál te is? Írj: martin at azonnali pont hu

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egyhónapos szünet után megújul és visszatér az Azonnali podcastja, a Helyzet – új formátummal, logóval és tartalommal. Tartsatok velünk!

Budapestről már csak Szkopjéba és Podgoricába lehet repülni.

Mint írják, az Európai Bizottság figyelmen kívül hagyja az európai polgárok hangját, és hiányzik belőle az empátia az EU őshonos nemzeti és nyelvi közösségeivel szemben.

A huszonhároméves ötletgazda szerint szakítani kell azzal, hogy a király többet ér, mint a dáma, mert azt üzeni, hogy a nők kevesebbet érnek, mint a férfiak.

Az olasz kormányfő az USA-t
és Kínát is Olaszország szövetségesének nevezte,
amin nagyon felháborodott a jobboldali ellenzék. Salvini bocsánatkérést vár el, szerinte ugyanis az egész koronavírus-járványért Kína a felelős.

Eldönteni persze ezt nem fogjuk helyetted, abban viszont segítünk, hogy átlásd: mik a legfontosabb pro és kontra érvek az egyes vakcinákról.

Mindezt azért, mert a Twitter nem hajlandó alávetni magát a közösségi médiumokat megkérdőjelezhető módon szabályozó törvénynek. És a Twitter nincs ezzel egyedül.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás