A hét bora: a furmint, ami már Napóleon katonáit is meggyőzte

Szerző: Bukovics Martin
2020.08.08. 16:55

Új heti sorozat indul az Azonnalin: minden hétvégén elmondjuk, miből tartalékolj be jövő hétre!

A hét bora: a furmint, ami már Napóleon katonáit is meggyőzte

Mostantól minden héten megírjuk, mit igyál. Lehet az egy családi pince jólmenő slágere, a nagytermelő tömegbora, egy garázsborászat parcellaszelekciója, kései szüretelésű cirfandli, magas savú rajnai vagy akár szerb ürmös, a lényeg, hogy finom legyen. De az se baj, ha meghökkent és kimozdít a kényelmes komfortzónából. Téged is, minket is. További szempont: ne legyen túl nehéz hozzájutni. 

Borászokkal kóstolni jó. Nincsenek felesleges manírok, nincs okoskodás, pláne unalmas sztorik arról, hogy ki van jobb viszonyban a termelővel. Ilyenkor egy dolog számít csak: hogy jó-e a bor. Ezt a jeruzalemi furmintot (a fajta szlovén neve šipon, így szerepel a címkén is) pedig egyszerre hárman is dicsérték, majd mikor közöltem velük, hogy a palack ára 5 euró, csak még hangosabb lett a dicséret.

A termelő, a Puklavec család tulajdonában álló Jeruzalem Ormož Szlovénia legnagyobb borászata, így meg is teheti, hogy árban alámenjen a családi pincészeteknek. Sárgacímkés boraik messziről integetnek a szlovén szupermarketek polcain, melléfogni egyikkel sem lehet. Ebben az 5-6 eurós árkategóriában a fogyasztói világtrendnek megfelelve a nem túl magas alkoholtartalmú, gyümölcsös borok készítése a céljuk. És nem tudnak hibázni. Tudták ezt már Napóleon katonái is, akik a helyi legenda szerint megkóstolva a bort, örömködve kiáltották, hogy c'est bon! Azaz: ez jó! Innen jön a šipon név.

Ilyen borok kellenek a világnak, mint amilyen ez a 2018-as furmint: nincs olyan borfogyasztó, aki ellen tudna állni egy jól iható, alapvetően nem túl magas, de így is ropogós savú, szinte körzővel-vonalzóval rajzolt felépítésű fehérbornak. Semmi túlzás, semmi felesleges, semmi felszínesség nincs ebben a borban. Csak zöldalma, barack, rengeteg frissesség és tartalom. Hogy jó-e inni, nem kérdés. Még azoknak is, akik úgy gondolják, nem szeretik a furmintokat.

Ezután ki ne kóstolná végig az összes többi jeruzalemit?

10-es skálán? magabiztos 5 pont

Mennyibe kerül? itthon 1990 Ft, otthon €5,20 

Hol jutok hozzá? Pannon Borbolt, szupermarketek Szlovéniában

Ajánlanál te is? Írj: martin at azonnali pont hu

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek