+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vitárius Bence & Petróczi Rafael & Varsányi Bence
2020. augusztus 7. péntek, 07:04
Biztonságban vannak-e a biciklisek attól, hogy odafestettek egy sárga sávot? Örüljünk-e az új bringasávoknak, vagy azért még van hova fejlődni? Mit lehet tenni, ha egyszer csak hirtelen véget ér egy bicikliút? Bringásokat és szakértőket kérdeztünk az új budapesti bringasávokról. Videó!

Budapest vezetése a koronavírus-járvány okozta forgalomcsökkenést kihasználva új biciklisávokat festett fel először a Tétényi és a Bartók Béla úton, majd az Üllőin, végül pedig a Nagykörút egy háromkilométeres szakaszán.

 

Az ellenzéki városvezetés intézkedéseit a kormánypárti és a független média egyaránt hevesen kritizálta, és sok autós sem örült annak, hogy a láthatóan nem eléggé kihasznált biciklisávok az autóforgalom torlódását eredményezik.

 

Az új sávok problémáiról már korábban is kérdeztük Biczók Pétert, a Város és Mobilitás Intézet igazgatóját, most pedig vele és Tőkés Balázzsal, a BKK innovációs főmunkatársával, továbbá pár fővárosi bringással járjuk körbe egy videóban a témát.

 

Biczók szerint két fő probléma van a sávokkal:

 

a felfestés egyrészt nem ad valódi biztonságérzetet a kerékpárosoknak, az új szakaszok pedig nincsenek megfelelően becsatolva a meglévő hálózatba, azaz az elérésükhöz sokszor az autók között kell tekerniük a bicikliseknek.

 

A megkérdezett biciklisek alapvetően előremutatónak tartják az új sávok felfestését, viszont a biztonsággal nekik is akadnak problémáik.

 

Tőkés szerint a járvány adta lehetőséget jól használta ki a város vezetése, de

 

ez egy hosszú folyamat, a hálózat bővítése és fejlesztése több időt vesz igénybe. Biczók szerint viszont pont most, nyáron kéne folytatni ezt a fővárosnak, mert ilyenkor egyébként is alacsonyabb a forgalom az utakon.

 

Részletek a videóban!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

William Barr, az Egyesült Államok igazságügy-minisztere nem először tesz vitás kijelentéseket. Ezúttal a kijárási tilalmat bevezető kormányzókat minősítette, szerinte az intézkedéseikkel megsértették a polgári szabadságjogokat.

Mármint a személyszállítás terén. Az áruszállítást alig érinti a járvány okozta csökkenés.

Ennyire őszintén, mint a miniszter a Die Pressének, rég nem beszélt senki arról, mikor maradhat a Fidesz az Európai Néppártban: ha azt a német CDU, a bajor CSU és az osztrák ÖVP úgy akarja.

A figyelemfelkeltés érdekében még egy nemlétező appot is indított egy aktivistacsoport. Na de hogy áll Budapest közvécék tekintetében? Szavazz!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás