Jó, hogy vannak új biciklisávok Budapesten, de mennyire használhatóak?

2020.08.07. 07:04

Biztonságban vannak-e a biciklisek attól, hogy odafestettek egy sárga sávot? Örüljünk-e az új bringasávoknak, vagy azért még van hova fejlődni? Mit lehet tenni, ha egyszer csak hirtelen véget ér egy bicikliút? Bringásokat és szakértőket kérdeztünk az új budapesti bringasávokról. Videó!

Budapest vezetése a koronavírus-járvány okozta forgalomcsökkenést kihasználva új biciklisávokat festett fel először a Tétényi és a Bartók Béla úton, majd az Üllőin, végül pedig a Nagykörút egy háromkilométeres szakaszán.

Az ellenzéki városvezetés intézkedéseit a kormánypárti és a független média egyaránt hevesen kritizálta, és sok autós sem örült annak, hogy a láthatóan nem eléggé kihasznált biciklisávok az autóforgalom torlódását eredményezik.

Az új sávok problémáiról már korábban is kérdeztük Biczók Pétert, a Város és Mobilitás Intézet igazgatóját, most pedig vele és Tőkés Balázzsal, a BKK innovációs főmunkatársával, továbbá pár fővárosi bringással járjuk körbe egy videóban a témát.

Biczók szerint két fő probléma van a sávokkal:

a felfestés egyrészt nem ad valódi biztonságérzetet a kerékpárosoknak, az új szakaszok pedig nincsenek megfelelően becsatolva a meglévő hálózatba, azaz az elérésükhöz sokszor az autók között kell tekerniük a bicikliseknek.

A megkérdezett biciklisek alapvetően előremutatónak tartják az új sávok felfestését, viszont a biztonsággal nekik is akadnak problémáik.

Tőkés szerint a járvány adta lehetőséget jól használta ki a város vezetése, de

ez egy hosszú folyamat, a hálózat bővítése és fejlesztése több időt vesz igénybe. Biczók szerint viszont pont most, nyáron kéne folytatni ezt a fővárosnak, mert ilyenkor egyébként is alacsonyabb a forgalom az utakon.

Részletek a videóban!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek