Z-generációs marxisták a TikTokon tesznek hitet „Karl apu” mellett

Szerző: Galavits Patrik
2020.08.05. 14:52

Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre az alt-rightot is viszi a lendület.

Z-generációs marxisták a TikTokon tesznek hitet „Karl apu” mellett
„Nem akarok dicsekedni, de az a helyzet, hogy alaposan berúgtuk az ajtót a radikális baloldaliságunkkal TikTokon”

mondta a Vice-nak Finn, egy 16 éves bostoni kamasz, aki a népszerű, rövid videók megosztására létrehozott kínai alkalmazáson elérhető Communist Hype House nevű profil egyik alapítója.

A politika iránt érdeklődő tizenévesek korábban már megtalálhatták a maguk platformját TikTokon, ha konzervatívnak, liberálisnak vagy egyelőre határozott elképzeléssel nem rendelkezőnek tartották magukat. Tavaly áprilistól aztán már a kommunista ifjak is elérhetik a nekik készülő tartalmakat, és hogy erre van igény, jól mutatja: a marxizmus hashtaggel ellátott bejegyzéseket már 15 milliónál is többször töltötték le.

@elisepolitics

my mom says i’m a communist???? ##socialism ##communism ##liberal ##democrat ##prochoice ##dumptrump ##bernie2020 ##fyp ##politicaltiktok ##politicalcompass

♬ National Anthem of USSR - The Red Army Choir

A TikTokkal szemben egyébként komoly adatvédelmi aggályok fogalmazódnak meg: nemrégiben Donald Trump egyenesen a betiltására tett ígéretet az USA-ban, mivel a gyanú szerint az alkalmazáson keresztül akár a kínai hatóságok is amerikai felhasználók adataihoz juthatnak hozzá. Szintén adatvédelmi aggályok miatt fenyegeti a TikTokot tiltás Lengyelországban. Bár az is nyomós érv lehetne, hogy a hülyeség ezen a felületen is vészesen gyorsan terjed. A TikTok egyébként tagadja, hogy adatokat szivárogtat a kínai kormánynak.

Ez lenne az anti-alt-right?

A kommunista TikTok-felhasználók inkább vicceskedő, mint oktató célzatú videókat készítenek, ebben pedig nagyban hasonlítanak az alt-rightra, amely szintén netes fórumokon emelkedett fel, hogy aztán mémekkel és legnagyobb sztárjaival aktívan kampányoljon Trump elnökké választásáért. 2016 óta viszont alábbhagyott az újjoboldal lendülete. A szcéna egyik legismertebb alakja, a magát „veszélyes köcsögnek” nevező Milo Yiannopoulos hiába jelentetett meg önéletrajzi könyvet, vagy éppen adott elő Magyarországon, 2019-ben már arra panaszkodott, hogy felkopik az álla.

A balos vicceskedésbe egyebek mellett belefér a Starbucks-ban vásároló proletárok feletti bosszankodás, a „Karl apu” iránti tisztelet kifejezése, a szovjet himnusz bevágása egy szélsőbalos eredményt hozó politikai teszt bemutatásához, vagy az, hogy az Angliában élő 17 éves Louisa a Karl Marxszal folytatott „szerelmi viszonyával” kapcsolatos kérdésekre válaszolgasson. Ő mindezt egyébként önironikusan teszi, miután az osztályában kinézik kommunista eszméi miatt.

@louisahutchinson7

Boyfriend reveal! ##fyp ##communism ##marx ##coronavirus

♬ Alana and Wolfs couple QandA - alanalucier

Ezzel együtt azonban egyre többan találják meg így a saját hangjukat.

„Sok fiatal fél a politizálástól. Mára azonban rengetegen nekünk mondanak köszönetet, mert többé nem tartanak attól, hogy szocialistának vagy marxistának bélyegzik őket”

– büszkélkedett a Vice szerint egy másik kommunista TikTok-fiók-alapító.

Lökést adott a koronavírus a balos radikalizmusnak

Ahogy az alt-right csillaga leáldozóban van, úgy nő fel egy még fiatalabb generáció, amelynek tagjai 2016-ban még nem is szavazhattak, ellenben gyökeresen más a hozzáállásuk a politikához: egy 2019-ben készült felmérés szerint például

a 18-24 éves amerikai fiatalok közül már többen ítélik meg pozitívan a szocializmust, mint a kapitalizmust.

Előbbire 61 százaléknyian, utóbbira pedig 58 százaléknyian mondták azt, hogy inkább jó, mint rossz. A teljes népességet nézve ugyanakkor csak 39 százalék a szocializmus elfogadottsága.

A körülmények most ráadásul meg is ágyaznak a radikális baloldali hangoknak: az USA-ban továbbra is komoly problémákat okoz a koronavírus-járvány, amelyet Trump sem tud már meggyőzően tagadni és a munkanélküliségi mutatók is aggasztóak.

„A nagyszüleink generációjának volt lehetősége akár középiskola után elhelyezkedni egy gyárban, és eleget kerestek a megélhetésükhöz. Az én korosztályom viszont azt érzi, hogy a rendszer egyszerűen cserben hagyta” – mondta a New Yorkból tiktokozó 20 éves Sydney.

Jelentős különbség lehet azonban az alt-right és a radikális újbalos fiatalok között, hogy míg előbbiek megtalálták a képviselőjüket Trump személyében (aki egyébként már 2016-ban is igyekezett távolságot tartani a szcénától), addig utóbbiak még Bernie Sanders által sem érzik magukat képviselve, mert a vermonti szenátor elutasítja a kommunizmust, és magát demokratikus szocialistának vallja. 

„Igazság szerint Bernie jót tett az ügyünknek sok szempontból, de összességében amit ő gondol, az mégiscsak valamiféle barátságos kapitalizmus”

– fogalmazott az előbb már idézett Finn.

A jobboldal még népszerűbb

Egyelőre azonban – talán az alt-righttól kapott lendület miatt is – a legnagyobb politikával foglalkozó TikTok-fiók továbbra is a konzervatív fiatalokat szólítja meg, és majd' másfél millió követővel büszkélkedhet. Az újbalosok viszont megtalálták ennek okát: a kapitalizmust.

„A balos tartalmakat elfojtják az interneten, mert ezzel nem lehet reklámokat eladni és pénzt szerezni. Miért is terjesztene marxista propagandát a TikTok, ha egyszer nem akarja, hogy az emberek marxisták legyenek?” – tette fel a kérdést Nick Hayes, a magát posztkapitalistának nevező Means TV társalapítója.

NYITÓKÉP: Montázs louisahutchinson7, ericgreitens69 és athene_16 TikTok-felhasználók videóiból / TikTok

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek