+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. augusztus 5. szerda, 14:52
Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre az alt-rightot is viszi a lendület.
„Nem akarok dicsekedni, de az a helyzet, hogy alaposan berúgtuk az ajtót a radikális baloldaliságunkkal TikTokon”

 

mondta a Vice-nak Finn, egy 16 éves bostoni kamasz, aki a népszerű, rövid videók megosztására létrehozott kínai alkalmazáson elérhető Communist Hype House nevű profil egyik alapítója.

 

A politika iránt érdeklődő tizenévesek korábban már megtalálhatták a maguk platformját TikTokon, ha konzervatívnak, liberálisnak vagy egyelőre határozott elképzeléssel nem rendelkezőnek tartották magukat. Tavaly áprilistól aztán már a kommunista ifjak is elérhetik a nekik készülő tartalmakat, és hogy erre van igény, jól mutatja: a marxizmus hashtaggel ellátott bejegyzéseket már 15 milliónál is többször töltötték le.

 

@elisepolitics

my mom says i’m a communist???? ##socialism ##communism ##liberal ##democrat ##prochoice ##dumptrump ##bernie2020 ##fyp ##politicaltiktok ##politicalcompass

♬ National Anthem of USSR - The Red Army Choir

 

A TikTokkal szemben egyébként komoly adatvédelmi aggályok fogalmazódnak meg: nemrégiben Donald Trump egyenesen a betiltására tett ígéretet az USA-ban, mivel a gyanú szerint az alkalmazáson keresztül akár a kínai hatóságok is amerikai felhasználók adataihoz juthatnak hozzá. Szintén adatvédelmi aggályok miatt fenyegeti a TikTokot tiltás Lengyelországban. Bár az is nyomós érv lehetne, hogy a hülyeség ezen a felületen is vészesen gyorsan terjed. A TikTok egyébként tagadja, hogy adatokat szivárogtat a kínai kormánynak.

 

Ez lenne az anti-alt-right?

 

A kommunista TikTok-felhasználók inkább vicceskedő, mint oktató célzatú videókat készítenek, ebben pedig nagyban hasonlítanak az alt-rightra, amely szintén netes fórumokon emelkedett fel, hogy aztán mémekkel és legnagyobb sztárjaival aktívan kampányoljon Trump elnökké választásáért. 2016 óta viszont alábbhagyott az újjoboldal lendülete. A szcéna egyik legismertebb alakja, a magát „veszélyes köcsögnek” nevező Milo Yiannopoulos hiába jelentetett meg önéletrajzi könyvet, vagy éppen adott elő Magyarországon, 2019-ben már arra panaszkodott, hogy felkopik az álla.

 

A balos vicceskedésbe egyebek mellett belefér a Starbucks-ban vásároló proletárok feletti bosszankodás, a „Karl apu” iránti tisztelet kifejezése, a szovjet himnusz bevágása egy szélsőbalos eredményt hozó politikai teszt bemutatásához, vagy az, hogy az Angliában élő 17 éves Louisa a Karl Marxszal folytatott „szerelmi viszonyával” kapcsolatos kérdésekre válaszolgasson. Ő mindezt egyébként önironikusan teszi, miután az osztályában kinézik kommunista eszméi miatt.

 

@louisahutchinson7

Boyfriend reveal! ##fyp ##communism ##marx ##coronavirus

♬ Alana and Wolfs couple QandA - alanalucier

 

Ezzel együtt azonban egyre többan találják meg így a saját hangjukat.

 

„Sok fiatal fél a politizálástól. Mára azonban rengetegen nekünk mondanak köszönetet, mert többé nem tartanak attól, hogy szocialistának vagy marxistának bélyegzik őket”

 

– büszkélkedett a Vice szerint egy másik kommunista TikTok-fiók-alapító.

 

Lökést adott a koronavírus a balos radikalizmusnak

 

Ahogy az alt-right csillaga leáldozóban van, úgy nő fel egy még fiatalabb generáció, amelynek tagjai 2016-ban még nem is szavazhattak, ellenben gyökeresen más a hozzáállásuk a politikához: egy 2019-ben készült felmérés szerint például

 

a 18-24 éves amerikai fiatalok közül már többen ítélik meg pozitívan a szocializmust, mint a kapitalizmust.

 

Előbbire 61 százaléknyian, utóbbira pedig 58 százaléknyian mondták azt, hogy inkább jó, mint rossz. A teljes népességet nézve ugyanakkor csak 39 százalék a szocializmus elfogadottsága.

 

A körülmények most ráadásul meg is ágyaznak a radikális baloldali hangoknak: az USA-ban továbbra is komoly problémákat okoz a koronavírus-járvány, amelyet Trump sem tud már meggyőzően tagadni és a munkanélküliségi mutatók is aggasztóak.

 

„A nagyszüleink generációjának volt lehetősége akár középiskola után elhelyezkedni egy gyárban, és eleget kerestek a megélhetésükhöz. Az én korosztályom viszont azt érzi, hogy a rendszer egyszerűen cserben hagyta” – mondta a New Yorkból tiktokozó 20 éves Sydney.

 

Jelentős különbség lehet azonban az alt-right és a radikális újbalos fiatalok között, hogy míg előbbiek megtalálták a képviselőjüket Trump személyében (aki egyébként már 2016-ban is igyekezett távolságot tartani a szcénától), addig utóbbiak még Bernie Sanders által sem érzik magukat képviselve, mert a vermonti szenátor elutasítja a kommunizmust, és magát demokratikus szocialistának vallja. 

 

„Igazság szerint Bernie jót tett az ügyünknek sok szempontból, de összességében amit ő gondol, az mégiscsak valamiféle barátságos kapitalizmus”

 

– fogalmazott az előbb már idézett Finn.

 

A jobboldal még népszerűbb

 

Egyelőre azonban – talán az alt-righttól kapott lendület miatt is – a legnagyobb politikával foglalkozó TikTok-fiók továbbra is a konzervatív fiatalokat szólítja meg, és majd' másfél millió követővel büszkélkedhet. Az újbalosok viszont megtalálták ennek okát: a kapitalizmust.

 

„A balos tartalmakat elfojtják az interneten, mert ezzel nem lehet reklámokat eladni és pénzt szerezni. Miért is terjesztene marxista propagandát a TikTok, ha egyszer nem akarja, hogy az emberek marxisták legyenek?” – tette fel a kérdést Nick Hayes, a magát posztkapitalistának nevező Means TV társalapítója.

 

NYITÓKÉP: Montázs louisahutchinson7, ericgreitens69 és athene_16 TikTok-felhasználók videóiból / TikTok

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás