+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. augusztus 5. szerda, 14:52
Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre az alt-rightot is viszi a lendület.
„Nem akarok dicsekedni, de az a helyzet, hogy alaposan berúgtuk az ajtót a radikális baloldaliságunkkal TikTokon”

 

mondta a Vice-nak Finn, egy 16 éves bostoni kamasz, aki a népszerű, rövid videók megosztására létrehozott kínai alkalmazáson elérhető Communist Hype House nevű profil egyik alapítója.

 

A politika iránt érdeklődő tizenévesek korábban már megtalálhatták a maguk platformját TikTokon, ha konzervatívnak, liberálisnak vagy egyelőre határozott elképzeléssel nem rendelkezőnek tartották magukat. Tavaly áprilistól aztán már a kommunista ifjak is elérhetik a nekik készülő tartalmakat, és hogy erre van igény, jól mutatja: a marxizmus hashtaggel ellátott bejegyzéseket már 15 milliónál is többször töltötték le.

 

@elisepolitics

my mom says i’m a communist???? ##socialism ##communism ##liberal ##democrat ##prochoice ##dumptrump ##bernie2020 ##fyp ##politicaltiktok ##politicalcompass

♬ National Anthem of USSR - The Red Army Choir

 

A TikTokkal szemben egyébként komoly adatvédelmi aggályok fogalmazódnak meg: nemrégiben Donald Trump egyenesen a betiltására tett ígéretet az USA-ban, mivel a gyanú szerint az alkalmazáson keresztül akár a kínai hatóságok is amerikai felhasználók adataihoz juthatnak hozzá. Szintén adatvédelmi aggályok miatt fenyegeti a TikTokot tiltás Lengyelországban. Bár az is nyomós érv lehetne, hogy a hülyeség ezen a felületen is vészesen gyorsan terjed. A TikTok egyébként tagadja, hogy adatokat szivárogtat a kínai kormánynak.

 

Ez lenne az anti-alt-right?

 

A kommunista TikTok-felhasználók inkább vicceskedő, mint oktató célzatú videókat készítenek, ebben pedig nagyban hasonlítanak az alt-rightra, amely szintén netes fórumokon emelkedett fel, hogy aztán mémekkel és legnagyobb sztárjaival aktívan kampányoljon Trump elnökké választásáért. 2016 óta viszont alábbhagyott az újjoboldal lendülete. A szcéna egyik legismertebb alakja, a magát „veszélyes köcsögnek” nevező Milo Yiannopoulos hiába jelentetett meg önéletrajzi könyvet, vagy éppen adott elő Magyarországon, 2019-ben már arra panaszkodott, hogy felkopik az álla.

 

A balos vicceskedésbe egyebek mellett belefér a Starbucks-ban vásároló proletárok feletti bosszankodás, a „Karl apu” iránti tisztelet kifejezése, a szovjet himnusz bevágása egy szélsőbalos eredményt hozó politikai teszt bemutatásához, vagy az, hogy az Angliában élő 17 éves Louisa a Karl Marxszal folytatott „szerelmi viszonyával” kapcsolatos kérdésekre válaszolgasson. Ő mindezt egyébként önironikusan teszi, miután az osztályában kinézik kommunista eszméi miatt.

 

@louisahutchinson7

Boyfriend reveal! ##fyp ##communism ##marx ##coronavirus

♬ Alana and Wolfs couple QandA - alanalucier

 

Ezzel együtt azonban egyre többan találják meg így a saját hangjukat.

 

„Sok fiatal fél a politizálástól. Mára azonban rengetegen nekünk mondanak köszönetet, mert többé nem tartanak attól, hogy szocialistának vagy marxistának bélyegzik őket”

 

– büszkélkedett a Vice szerint egy másik kommunista TikTok-fiók-alapító.

 

Lökést adott a koronavírus a balos radikalizmusnak

 

Ahogy az alt-right csillaga leáldozóban van, úgy nő fel egy még fiatalabb generáció, amelynek tagjai 2016-ban még nem is szavazhattak, ellenben gyökeresen más a hozzáállásuk a politikához: egy 2019-ben készült felmérés szerint például

 

a 18-24 éves amerikai fiatalok közül már többen ítélik meg pozitívan a szocializmust, mint a kapitalizmust.

 

Előbbire 61 százaléknyian, utóbbira pedig 58 százaléknyian mondták azt, hogy inkább jó, mint rossz. A teljes népességet nézve ugyanakkor csak 39 százalék a szocializmus elfogadottsága.

 

A körülmények most ráadásul meg is ágyaznak a radikális baloldali hangoknak: az USA-ban továbbra is komoly problémákat okoz a koronavírus-járvány, amelyet Trump sem tud már meggyőzően tagadni és a munkanélküliségi mutatók is aggasztóak.

 

„A nagyszüleink generációjának volt lehetősége akár középiskola után elhelyezkedni egy gyárban, és eleget kerestek a megélhetésükhöz. Az én korosztályom viszont azt érzi, hogy a rendszer egyszerűen cserben hagyta” – mondta a New Yorkból tiktokozó 20 éves Sydney.

 

Jelentős különbség lehet azonban az alt-right és a radikális újbalos fiatalok között, hogy míg előbbiek megtalálták a képviselőjüket Trump személyében (aki egyébként már 2016-ban is igyekezett távolságot tartani a szcénától), addig utóbbiak még Bernie Sanders által sem érzik magukat képviselve, mert a vermonti szenátor elutasítja a kommunizmust, és magát demokratikus szocialistának vallja. 

 

„Igazság szerint Bernie jót tett az ügyünknek sok szempontból, de összességében amit ő gondol, az mégiscsak valamiféle barátságos kapitalizmus”

 

– fogalmazott az előbb már idézett Finn.

 

A jobboldal még népszerűbb

 

Egyelőre azonban – talán az alt-righttól kapott lendület miatt is – a legnagyobb politikával foglalkozó TikTok-fiók továbbra is a konzervatív fiatalokat szólítja meg, és majd' másfél millió követővel büszkélkedhet. Az újbalosok viszont megtalálták ennek okát: a kapitalizmust.

 

„A balos tartalmakat elfojtják az interneten, mert ezzel nem lehet reklámokat eladni és pénzt szerezni. Miért is terjesztene marxista propagandát a TikTok, ha egyszer nem akarja, hogy az emberek marxisták legyenek?” – tette fel a kérdést Nick Hayes, a magát posztkapitalistának nevező Means TV társalapítója.

 

NYITÓKÉP: Montázs louisahutchinson7, ericgreitens69 és athene_16 TikTok-felhasználók videóiból / TikTok

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egyhónapos szünet után megújul és visszatér az Azonnali podcastja, a Helyzet – új formátummal, logóval és tartalommal. Tartsatok velünk!

Az MSZP a populisták visszaszorítását vizionálja az új amerikai elnöki ciklussal, az LMP a párizsi klímaegyezmény felett örömködik, a DK-tól pedig majdnem megtudtuk Biden teljes nevét.

Budapestről már csak Szkopjéba és Podgoricába lehet repülni.

Mint írják, az Európai Bizottság figyelmen kívül hagyja az európai polgárok hangját, és hiányzik belőle az empátia az EU őshonos nemzeti és nyelvi közösségeivel szemben.

A huszonhároméves ötletgazda szerint szakítani kell azzal, hogy a király többet ér, mint a dáma, mert azt üzeni, hogy a nők kevesebbet érnek, mint a férfiak.

Az olasz kormányfő az USA-t
és Kínát is Olaszország szövetségesének nevezte,
amin nagyon felháborodott a jobboldali ellenzék. Salvini bocsánatkérést vár el, szerinte ugyanis az egész koronavírus-járványért Kína a felelős.

Eldönteni persze ezt nem fogjuk helyetted, abban viszont segítünk, hogy átlásd: mik a legfontosabb pro és kontra érvek az egyes vakcinákról.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás