Újságírókat vegzáltak kormánypártiak Bulgáriában a miniszterelnök pártgyűlése alatt

Szerző: Varsányi Bence
2020.08.05. 19:19

Huszonnyolcadik napja zajlanak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában, Bojko Boriszov miniszterelnök pedig a pódiumon közölte, hogy bármikor lemondhat, ha a bolgárok úgy akarják.

Újságírókat vegzáltak kormánypártiak Bulgáriában a miniszterelnök pártgyűlése alatt

Pártgyűlést tartott Bojko Boriszov miniszterelnök pártja, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) szerda délután a szófiai Tech Parkban, a közönség pár fiatal férfi tagja pedig két újságírót el akart távolítani a rendezvényről.

Paulina Paulovát, a Szabad Európa Rádió és Genka Shikerovát, az Alternativa TV munkatársát a GERB sajtóosztálya szerint nem a szimpatizánsaik vegzálták, egy felvételen viszont látszik, hogy a párt matricáit és kitűzőit viselték magukon.

Paulova telefonját az eltávolítása közben többször is a földhöz vágták, illetve dehonesztáló megjegyzésekkel illették az újságírót.

Ivan Nikolov színész, aki a rendezvény alatt tüntetőkkel érkezett, szintén hasonló élményekről számolt be, elmondása szerint őt kamerázás közben támadták meg, kiabáltak vele, meg akarták ütni, és a telefonját is eldobták. Erre elkezdett menekülni, de a felsőjét közben széttépték, és a hátát, a lábát ütötték.

Bojko Boriszov miniszterelnök eközben a tüntetők felől érkező „mondjon le” skandálásra úgy reagált a pódiumon, hogy bármikor lemondhat, kormányának a nép adja az erőt, ha viszont a nép nem akarja, akkor egy nappal sem marad tovább hatalomban.

A gyűlés alatt a kormányellenes tüntetők egyébként lezártak egy közeli útkereszteződést, majd az esemény végén a kormánypárt autóinak próbálták útját állni, de a rendőrség közbeavatkozott.

Bulgáriában huszonnyolcadik napja zajlanak kormányellenes tüntetések a „maffiaállam” ellen, a tüntetéshullámot pedig egy egészen bizarr eset indította el:

ellenzéki politikusok elindultak a papíron ellenzéki Ahmed Dogan tengerparti villája felé, ott viszont a semmiből rendőrök tűntek fel és belökdösték a vízbe a Da, Bulgaria! („Igen, Bulgária!”) képviselőit.

Dogan sokak szerint már eddig is egy személyben volt maga a bolgár mélyállam: 1974 között 1988 a titkosszolgálatnál dolgozott, majd a rendszerváltás gründolt egy Mozgalom a Jogokért és Szabadságért (DPSZ) nevű, papíron liberális pártot, amely az országban élő, körülbelül tíz százalékos török kisebbség érdekeit volt hivatott képviselni. Hatalmas céghálót is működtet. Ellenzékiként a közvélemény szerint közeli viszonyt ápol Bojko Boriszov miniszterelnökkel, és a szándékait sem nagyon igyekszik titkolni, egyszer például így nyilatkozott:

„A hatalom az én kezemben van. Én vagyok a hatalom eszköze, amely elosztja az államon belüli finanszírozás porcióit.”

A kormányellenes tüntetések okairól itt írtunk részletesen, arról pedig, hogy hogyan is kell elképzelni a demonstrációkat, itt számoltunk be korábban az Azonnalin.

NYITÓKÉP: Európai Tanács (2020)

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek