+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. augusztus 5. szerda, 19:19
Huszonnyolcadik napja zajlanak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában, Bojko Boriszov miniszterelnök pedig a pódiumon közölte, hogy bármikor lemondhat, ha a bolgárok úgy akarják.

Pártgyűlést tartott Bojko Boriszov miniszterelnök pártja, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) szerda délután a szófiai Tech Parkban, a közönség pár fiatal férfi tagja pedig két újságírót el akart távolítani a rendezvényről.

 

Paulina Paulovát, a Szabad Európa Rádió és Genka Shikerovát, az Alternativa TV munkatársát a GERB sajtóosztálya szerint nem a szimpatizánsaik vegzálták, egy felvételen viszont látszik, hogy a párt matricáit és kitűzőit viselték magukon.

 

Paulova telefonját az eltávolítása közben többször is a földhöz vágták, illetve dehonesztáló megjegyzésekkel illették az újságírót.

 

Ivan Nikolov színész, aki a rendezvény alatt tüntetőkkel érkezett, szintén hasonló élményekről számolt be, elmondása szerint őt kamerázás közben támadták meg, kiabáltak vele, meg akarták ütni, és a telefonját is eldobták. Erre elkezdett menekülni, de a felsőjét közben széttépték, és a hátát, a lábát ütötték.

 

Bojko Boriszov miniszterelnök eközben a tüntetők felől érkező „mondjon le” skandálásra úgy reagált a pódiumon, hogy bármikor lemondhat, kormányának a nép adja az erőt, ha viszont a nép nem akarja, akkor egy nappal sem marad tovább hatalomban.

 

A gyűlés alatt a kormányellenes tüntetők egyébként lezártak egy közeli útkereszteződést, majd az esemény végén a kormánypárt autóinak próbálták útját állni, de a rendőrség közbeavatkozott.

 

Bulgáriában huszonnyolcadik napja zajlanak kormányellenes tüntetések a „maffiaállam” ellen, a tüntetéshullámot pedig egy egészen bizarr eset indította el:

 

ellenzéki politikusok elindultak a papíron ellenzéki Ahmed Dogan tengerparti villája felé, ott viszont a semmiből rendőrök tűntek fel és belökdösték a vízbe a Da, Bulgaria! („Igen, Bulgária!”) képviselőit.

 

Dogan sokak szerint már eddig is egy személyben volt maga a bolgár mélyállam: 1974 között 1988 a titkosszolgálatnál dolgozott, majd a rendszerváltás gründolt egy Mozgalom a Jogokért és Szabadságért (DPSZ) nevű, papíron liberális pártot, amely az országban élő, körülbelül tíz százalékos török kisebbség érdekeit volt hivatott képviselni. Hatalmas céghálót is működtet. Ellenzékiként a közvélemény szerint közeli viszonyt ápol Bojko Boriszov miniszterelnökkel, és a szándékait sem nagyon igyekszik titkolni, egyszer például így nyilatkozott:

 

„A hatalom az én kezemben van. Én vagyok a hatalom eszköze, amely elosztja az államon belüli finanszírozás porcióit.”

 

A kormányellenes tüntetések okairól itt írtunk részletesen, arról pedig, hogy hogyan is kell elképzelni a demonstrációkat, itt számoltunk be korábban az Azonnalin.

 

NYITÓKÉP: Európai Tanács (2020)

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Továbbra is nagyon sok az új eset Magyarországon, és a tesztek pozitivitási rátája is viszonylag magas.

Közeleg a novemberi elnökválasztás, így mindenki ráfordult a célegyenesre: míg Biden online kampányol, Trump a gyűlések mellett most a nyugdíjasoknak adna szövetségi támogatást, mindössze másfél hónappal a választás előtt.

Így az EU helyett az amerikai és a kanadai kormánnyal egyeztetve fog Nagy-Britannia dönteni arról, hogy a Lukasenka-rendszer mely tisztviselőit büntesse utazási és pénzügyi korlátozásokkal.

Friedrich Merz egy interjúban a melegek kapcsán hirtelen váltott, és a pedofíliát hozta egy félmondat erejéig szóba. Miért?

Körbekérdeztük a magyarországi benzinkutakat, volt, ahol panaszt is tettünk.

Noha a román államfő a jobbközép nemzeti liberálisoktól érkezik, elvileg semlegesnek kellene lennie. De nem az.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás