Lukasenka állítja: Moszkva hazudik, és be akar avatkozni a belarusz választásba

Szerző: Galavits Patrik
2020.08.05. 09:19

A belarusz elnök szerint a Minszkben letartóztatott 33 orosz zsoldos egyáltalán nem késte le a gépét, nagyon is nyilvánvaló okokból utaztak ők Belaruszba.

Lukasenka állítja: Moszkva hazudik, és be akar avatkozni a belarusz választásba

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök szerint hazája „hibrid háborúval” néz szembe – erről ír a Deutsche Welle, amely szerint az 1994 óta az ország élén álló politikus hosszú, érzelemdús beszédet intézett a televízióban a belaruszokhoz. Ebben Lukasenka egyszerre szólt dicsérően és kritikusan az oroszokról: egyrészt örömmel szólt a két ország közti szövetségről, ugyanakkor

hazugsággal vádolta Moszkvát a 33 állítólagos orosz zsoldossal kapcsolatban, akiket július végén a belarusz fővárosban vettek őrizetbe.

Ahogy arról mi is írtunk: a belarusz hatóságok attól tartottak, hogy a 33, orosz magán biztonsági cégnél dolgozó személyt – akik közül többen megfordultak már Donbaszban, Ukrajna részben oroszpárti szeparatisták ellenőrzése allatt álló régiójában – a választások befolyásolására küldték az országba.

A Kreml szerint ugyanakkor ők csak átutazóban voltak az országban, és azért kellett megszállniuk egy hotelben, mert lekésték az Isztambulba tartó repülőjáratukat. Később olyan magyarázatok is születtek, miszerint a zsoldosnak hitt személyek végül is Venezuelába vagy Afrikába utaztak volna.

„Az oroszok attól tartanak, hogy elveszítenek minket, mert rajtunk kívül nem maradt egy közeli szövetségesük sem” – szúrt oda a keleti szomszédnak tévés beszédében Lukasenka. Majd azt állította: az őrizetbe vett 33 orosz „mindent elmondott” a belarusz hatóságoknak.

„Ez a sok hazugság Isztambulról, Venezueláról, Afrikáról! Az őrizetbe vettek elmondták, hogy őket igenis Belaruszba küldték, azzal a paranccsal, hogy várjanak. Az isztambuli repülőjegyek csak legendák”

– mondta Lukasenka, de azt nem fejtette ki, hogy pontosan mire kellett várniuk az oroszoknak.

A belarusz-orosz viszonyt nem csak a választásokba állítólag beavatkozni akaró zsoldosok terhelik az utóbbi időben: Moszkva 2019 óta egyre erőteljesebben lobbizik azért, hogy Oroszország által fejlesztett szoftverek terjedjenek el Belaruszban, Lukasenkáék azonban attól tartanak, hogy ezzel Oroszország hozzáférne az adózók adataihoz, mi több, akár az áruforgalmat is nyomon tudná követni, ezzel pedig a keleti szomszéd nagy rálátást kapna akár Belarusz gazdasági ügyeibe és adataiba.

Belaruszban a hétvégén tartanak elnökválasztást: Lukasenkával szemben régen látott nagy ez elégedetlenség. Július 30-án példátlanul nagy, 65 ezres tömeg gyűlt össze Minszkben, hogy az elnök ellen tüntessen. Lukasenkát elsősorban az sodorta bajba, hogy nem vette komolyan a koronavírus-járványt – az óvintézkedések bevezetése helyett például traktorozást javasolt az embereknek  –, így az a környező országokhoz képest jobban tudott terjedni Belaruszban, a nyomában pedig ott is megjelennek a gazdasági nehézségek.

Persze kérdés, mennyire lesznek egyáltalán tiszták a választások ott, ahol a legnépszerűbb ellenzéki jelöltet rajthoz állni sem engedték, és ő eleve a börtönből kampányol, míg a tényleges ellenzéki jelölt Szvjatlana Tihanovszkaja egy átlagos angoltanár, aki azért indult el, mert az elnökjelöltként szintén induló férjét is letartóztatta a hatalom.

A 9,5 milliós országban majdnem 70 ezer koronavírus-fertőzöttről tudnak, ez a szám pedig jóval nagyobb országokét, így Lengyelországét vagy Romániáét is meghaladja.

NYITÓKÉP: Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök egy moszkvai találkozója / Kreml

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek