Nizzában kamerákon keresztül szól a rendőrség a járókelőkre, tartsák be a járványügyi szabályokat

2020.08.05. 08:12

„Olyan, mint egy sci-fi show” – összegezte benyomásait egy nizzai turista a városi szigorról.

Nizzában kamerákon keresztül szól a rendőrség a járókelőkre, tartsák be a járványügyi szabályokat

Hangszóróval felszerelt kamerákon keresztül figyeli a franciaországi Nizza rendőrsége, a járókelők betartják-e a koronavírus miatti előírásokat – írja a Politico a helyi médiumokra hivatkozva. A város polgármester-helyettese, Anthony Borré ezt úgy fogalmazta meg a Nice Matin nevű újságnak, hogy ha a rendőrök például azt látják, összeverekednek az utcán az emberek vagy éppen csoportosulnak,

akkor rájuk tudnak kiabálni a hatóság emberei a hangszórós kamerákon keresztül, hogy jelezzék, látják, mit csinálnak, és úton van a rendőrség. 

Nem ez az egyetlen intézkedés, amit Nizza megtesz a szabályok betartatásáért. Például azokon a helyeken, ahol jellemzően több turista és helyi lakos szokott összegyűlni, este 9 és hajnali 2 között félóránként előre rögzített üzeneteket játszanak le, hogy emlékeztessék őket arra, tartsanak távolságot egymástól. „Olyan, mint egy sci-fi show” – összegezte benyomásait egy nizzai turista a Nice Matin-nak.

Egyébként Nizza még tovább szigorított a héten: hétfőn Christian Estrosi konzervatív polgármester rendeletet adott ki, amely a szabadban is kötelezővé teszi a maszkviselést, miközben országosan egyébként csak benti, zárt terekben előírás ez.

Nem Nizza az egyetlen város, amely helyi szinten már bevezette a kötelező utcai maszkviselést.

A Le Parisien napilap számítása szerint mostanra már több, mint száz olyan francia település van, ahol bizonyos forgalmasabb utcákon, tereken kötelező kint is viselni a maszkot. Nizza mellett Strasbourg, Lille, Biarritz, Tours, Orléans tartozik ide (hogy csak a nagyobbakat említsük). A Nizzától nem messze fekvő Cannes városában pedig a szabad téri piacokon lett kötelező a maszkviselet. De a párizsi kormány fontolgatja, hogy a megszorítást az egész országra kiterjessze.

Nizzától egyébként korábban sem volt idegen a kamerák használata. Ez volt az első Franciaországban, ahol kipróbálták az arcfelismerő technológiát az utcákon. Sőt: áprilisban Párizshoz hasonlóan még drónokat is bevetettek annak ellenőrzésére, az emberek betartják-e a kijárási korlátozásokat, ám ezt a gyakorlatot beszüntette a francia adatvédelmi hatóság.

A nizzai polgármestert a jelenlegi helyzetben az is felháborítja, hogy szerinte számos étterem és kávézó nem tartja be a higiéniai előírásokat. Estrosit az is zavarja, hogy szerinte azon bárok, amelyek betartják a szükséges távolságot, ezt arra használják fel, hogy teljesen elfoglalják az asztalaikkal az egész utcát. Az ellenzéki Republikánusok jobbszárnyához tartozó politikus szerint

az sem elfogadható, hogy maszk nélkül rendeznek egyes szórakozóhelyek karaokepartykat,

holott az éneklés alatt is terjedhet a vírus.

FOTÓKurt Bauschardt / Flickr

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől
Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek