+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna & Illés Gergő
2020. augusztus 6. csütörtök, 16:17
Nemhogy megnőtt volna a koronavírus miatt a halálozások száma Magyarországon, hanem az elmúlt öt év átlagához képest még csaknem 5 százalékkal vissza is estek a halálozási mutatók. Grafikonokon mutatjuk a részleteket!
Bár már március eleje óta jelen van a koronavírus Magyarországon, továbbra sincs nyoma annak, hogy emiatt megugrottak volna a halálozási statisztikák itthon

 

– derül ki a Központi Statisztika Hivatal legfrissebb, szerdán közölt adatainak összesítéséből. Az Azonnali korábban még február vége és április közepe között foglalkozott a halálozási számokkal, és már akkor is úgy tűnt, a járvány egyelőre nem érezteti hatását. 

 

 

Az idei adatokból az látszik, hogy az év 1. és 28. hete között – ami idén a december 30. és a július 12-ei közötti időszakra esett – összesen 68 981 ember halt meg. Ezzel szemben tavaly ugyanezen időszakban 72 763-an, míg a 2015 és 2019 közötti évek átlaga szerint 72 320-an hunytak el, vagyis a koronavírus hazai feltűnése ellenére

 

az elmúlt öt év átlagához képest idén még 4,8 százalékkal kevesebben is haltak meg az év első huszonnyolc hetében.

 

 

Csütörtökig egyébként Magyarországon 600-an haltak meg igazoltan koronavírusban, de ha csak az első 28, július 12-ig tartó hetet nézzük, akkor ez idő alatt 595 halottat regisztráltak. Augusztus 6-ig összesen 4 597 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak már Magyarországon, július 12-én ez a szám még 4324 volt. És míg jelenleg az aktív fertőzöttek száma csütörtökön 534 fő, a KSH által az év 28. hetének végéig közölt július 12-ig ez a szám 603 fő volt.

 

 

Az év első huszonnyolc hetében persze voltak olyan hetek is, ahol a 2020-as halálozási mutatók valamivel felülmúlták az elmúlt öt év azonos időszakban rögzített átlagát. Például a 12. (március 16-22.) héten jelentősen többen haltak meg idén, mint 2015 és 2019 között átlagosan. De ugyanez volt a helyzet például a 15. (április 6-12.) és a 16. (április 13-19.) heteken is.

 

Természetesen az csak merő találgatás, hogy ezek a megugrások betudhatók-e a koronavírusnak, mindenesetre a koronavírus miatti hazai halálozások április elején robbantak be igazán, pont akkor, amikor a koronavírus is a leginkább terjedt az országban.

 

Persze a kedvező számok nagyban köszönhetők annak, hogy a koronavírus olyan mértékben sosem terjedt el Magyarországon, mint más, jóval érintettebb országokban, így a világjárványnak esélye sem volt jelentősen megdobni a halálozási mutatókat. De mivel tavasszal az emberek többet maradtak otthon, az is közrejátszhat, hogy 

 

például kevesebb közlekedési baleset is történhetett. Emellett viszont az egészségügyi ellátás is takaréklángon volt, elmaradtak a halasztható műtétek.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egyszer már napirendre is vették a dolgot, az előadó alkotmánybíró pedig a Gazdasági Versenyhivatal volt elnöke.

Az AUR pártelnöke szerint Romániára is nyomás nehezedik, hogy csatlakozzon a pedofíliát a melegekkel összemosó törvényt elítélők táborához, pedig Orbán Viktor álláspontja a helyes.

Miután Németországot meghódította már az ausztropop, ideje betörnie Magyarországra is.

Az Európai Tanács csütörtöki ülésén a holland miniszterelnök felvetette, hogy Magyarországnak távoznia kellene az EU-ból, ami cselekvésre ösztönözte a DK miniszterelnök-jelöltjét.

Hadházy az Azonnali Karácsony-interjújára reagált: szerinte a korrupcióval szemben nem
lehet pragmatikusnak lenni.

A Lukasenka-ellenes bloggert még az elnökválasztási kampányban tartóztatták le a közrend súlyos megsértésének vádjával – akár 15 évet is kaphat.

Az ostravai kórház covidosztályán dolgozók három hónapon keresztül szedték az Imunor nevű gyógyszert, és alig betegedtek meg közülük.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

A Parlament és Lánchíd kötötti ideigelenes pihenőparkban átalakíthatsz egy parkolót. Pályázz augusztus 10-ig!

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Schiffer Andrással és Böcskei Balázzsal azt jártuk körbe, mit jelent a magyar Eb-szereplés a focinkra nézve, és hogyan bántak a magyar szurkolókkal Münchenben. Podcast!

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Twitter megosztás Google+ megosztás